|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kenny Član

Pridružen-a: Čet 17 Jun 2010 13:27 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Stari trg pri ložu
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 1:54 pm Naslov sporočila: Popravilo Varstrojevega usmernika/tig omarice |
|
|
Lep pozdrav
Doma imam starejši Varstrojev usmernik (300d). Poleg njega pa imam še iskra E10 tig omarico. Umernik brezhibno vari elektrode.
Problem nastane, ko hočem variti po tig postopku. Aparata povežem skupaj, tig omarico lahko prižgem (se posveti lučka), vse nastavim, vendar ko pritisnem na tig pištolo, se ne zgodi nič.
Usmernik ima preklop elektrode/tig. Na elektrodah je krmilno stikalo vklopljeno, ko preklopiš na tig se izklopi in po mojih predvidevanjih se spet vklopi, ko pritisneš na stikalo na tig pištoli, vendar se ne.
Prejšnji lastnik je rekel, da je aparat deloval brezhibno. Ko sem ga dobil jaz, sem na ohišje usmernika z drugim varilnim aparatom privaril matico in potem ni več deloval. Električar je aparat v minutki popravil, tako da je nekaj prevezal... (me ni bilo zraven), ker se krmilno stikalo ni vklopilo pri vklopu aparata.
Sedaj pa tig ne deluje in sumim, da je električar nekaj narobe zvezal.
Pisal sem tudi na varstroj za shemo, vendar usmernik z možnostjo priklopa tig omarice ni bil serijsko delat, temveč po naročilu, tako da nimajo shem... ...drugače sem strojnik, poznam neke osnove elektrike.
Zanima me kaj bi lahko bilo narobe, so še kakšne stvari, ki bi jih lahko preveril (varovalke so ok). Lahko pa zadevo tudi malo poslikam... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.76 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Usmernik 300d ima napetost praznega teka približno 55 voltov. Zato je odločno premalo za vžig visoke frekvence na omarici E10, katera rabi vsaj 70 voltov. Zato dvomim da je ta kombinacija kdaj delovala. Zato rabiš kakšen Iskrin ali Končarjev starejši usmernik. Le ti so omeli dovolj visoko napetost praznega teka. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

Pridružen-a: Čet 17 Jun 2010 13:27 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Stari trg pri ložu
|
Objavljeno: Pet Jun 18, 2010 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
napetost je 76V... ...delovalo je pa sigurno. Imajo pa tole kombinacijo tudi na aškrčevi srednji šoli, čeprav so pred kratkim kupili inverter. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

|
Objavljeno: Sob Jun 19, 2010 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
To pomeni da bo treba v omarici E10 menjati releje. Najbolje jih je po vrsti zamenjati enega za drugim. Potem pa boš videl kje je napaka. Mislim pa da je krmilna napetost 48 voltov enosmerna. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

|
Objavljeno: Ned Jun 20, 2010 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, jutri pride električar, pa bova poskušala najti napako, bom poročal.
Sta pa na omarici 2 stikala, eno za vklop, drugo pa za izbiro vrste toka (ac/dc). Prvo deluje, posveti lučka, pri drugem pa ne, tako, da pomoje zna bit problem že pred releji, mogoče že v usmerniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

|
Objavljeno: Sre Jun 30, 2010 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar se je delno razrešila. Omarico sem nesel na servis. Sedaj lepo dela. Pritisneš na tipko, se vklopijo nekateri releji, ko spustiš tipko, se vklopijo še drugi releji, ko spet pritisneš, se izklopi del relejev, ko tipko spustiš, se izklopijo vsi releji.
Problem je pri visoki frekvenci, saj na DC načinu da minimalno iskro, na AC pa nobene. Pri t.i. "spark generatorju" se močno iskri, točno tako kot se mora, vendar le na dc načinu, pri ac ni iskre, raznese le varovalko... ...ima kdo kakšno idejo, kaj je skurjeno/krivo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

|
Objavljeno: Sre Jun 30, 2010 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z merilnimi lističi (špijoni) preveri razmik elektrod na iskrišču. Razdalja mora biti od 0,6do 0,8 mm. Pa si preveril če je z usmernikom vse vredu. Nekje si sposodi dobro omarico E10, in probaj če deluje usmernik pravilno. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

|
Objavljeno: Čet Jul 01, 2010 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Z usmernikom je vse ok. ko pritisneš na stikalo se krmilno stikalo lepo preklopi, na tig pištoli je varilni tok. Prejšnjič je bil kriv skurjen rele. Drugače pa razmak je nastavljen, se močno iskri. Sumim, da je nekje kratek stik ali pa kakšen stik premalo, bom danes malo pomeril z multimetrom, če ne bo šlo drugače ga bom pa spet nesel na servis, sam mam eno uro vožnje do tja in se mi ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
omarica deluje, sedaj pa se mi je kot kaže nekaj skurilo v umerniku. ko ga prižgem se sliši zelo glasen hrrrrrr zvok, če poskusim variti z elektrodo ne vari ampak se samo malenkost iskri.
Kaj bi to bilo ??? Ker če je kaj resnega bo šla tale kišta za baker, ker ga imam dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Prejšnji lastnik je rekel, da je aparat deloval brezhibno. Ko sem ga dobil jaz, sem na ohišje usmernika z drugim varilnim aparatom privaril matico in potem ni več deloval. Električar je aparat v minutki popravil, tako da je nekaj prevezal... (me ni bilo zraven), ker se krmilno stikalo ni vklopilo pri vklopu aparata. |
Kako si varil matico ?
Si dobro ozemljil ohišje, da ti ni tok puščal preko ozemljitve ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kenny Član

|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
varil sem z drugim varilnim aparatom. maso na ohišje, in sem varil. Saj potem ko ga je električar zrihtal normalno deloval, danes pa je začel glasno hreščati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni