|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:26 pm Naslov sporočila: Lupilne klešče za več-žilne kable |
|
|
Pozdravljeni!
Izdelal sem TIV, ki vsebuje veliko povezav do nekega drugega vezja in to preko flat trakastega kabla. Tukaj pa se pojavi težava. Kabel je potrebno zaspajkati na običajen 10-pinski moški konektor.
Do sedaj sem vsako žilo kabla ločil, jo olupil,... a na koncu niso vse izolacije odstranjene na isti razdalji. Takšnih kablov je relativno veliko (12, izolacijo je potrebno odstraniti na obeh straneh),
zato je zelo mukotrpno lupiti vsako žilo posebej. Ali obstajajo takšne lupilne klešče, s katerimi bi lahko olupil vse žile oz. več žil naenkrat ali pa mogoče kdo ve za kakšen enostavnejši/hitrejši postopek?
Lep pozdrav,
Rok
PS: Mogoeč obstaja kakšen drug konektor, ki se enostavneje namesti in je moške vrste?
Opis: |
Kabel, ki ga je potrebno zaspajkati na konektor |
|
Velikost datoteke: |
397.51 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal si ga krepko usral že v začetku, da nisi uporabil IDC konektorjev.
Gre pa tole z olfa-nožem in kleščami kot na sliki.
Z ostrim nožem narahlo zarežeš počez po kablu na mestu, kjer bi rad snel izolacijo. Pazljivo, toliko da zarežeš v izolacijo, ne pa da še žice zraven obrežeš... Na obeh straneh. Nato pa s kleščami dalje.
|
17.68 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo posebni konektorji za flat kable. Pa tudi stisniti, saj kolikor sem jih jaz gledal, se jih da z malo improvizacije.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj to so IDC, kot recimo za IDE diske in optične enote v PCjih, pa disketne enote...
Vzel bi 10-pinske, pa bi izgledalo neprimerno bolj profi... 10-pinskega komot stisneš s papagajkami, v najslabšem primeru rabiš primež.
|
1.97 KB |
7158 krat |

|
|
33.92 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
@MadMax na idc sem mislil že na začetku, a kaj ko je med letvicami komaj za 1 pin prostora... Poskušal sem tudi že z ognjem (stopiti ozolacijo, da bi ostala samo žila) pa ni šlo, ker sem zažgal izolacijo...
Z olfa nožem bom poskusil, a bom moral biti presneto previden, kajti kabel je zeeelo tanek. Bom sporočil rezultate in pa hvala za namige.
Lep pozdrav,
Rok
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se stvari lotil tako, da sem s fenom (na cca. 350°C) ogrel konec kabla in nato sem ga hitro potegnil s prsti dol, stopljena izolacija je šla stran v 1 kosu vendar pa je šlo izolacije stran malo preveč...
In ja, ne izgleda ravno... lepo, uporabno je pa le
P.S.
lahko poskusuš tudi z vžigalnikom, od daleč
_________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem preizkusil MadMax-ovo varijanto kar z švicarskim nožkom in kombinirkami. Izolacija je šla dol v 2 kosih (2x5 žil), zraven pa mogoče kakšen lasek sredice, ampak čisto dovolj za mojo uporabo.
Hvala vsem za pomoč! Prilagam še sliko rezultata.
Lep pozdrav,
Rok
|
392.2 KB |
7 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Še malo vaje, pa bo
In ravno ko boš obvladal, bo pa kablov zmanjkalo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar solidno gre s kleščami, katerih fotografijo je objavil MadMax. Pozor! Uporabne so le tiste, ki imajo vijak za nastavitev. Tiste brez njega so popolnoma zanič. Sam uporabljam čisto običajne ščipalke. Potrebne je nekaj prakse pa gre.
|
120.43 KB |
3 krat |

|
|
92.29 KB |
4 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo vaje res potrebuješ. V šoli (OŠ) smo kable lupili z temi . Globino lahko zelo precizno nastaviš pa še zelo natančno lahko določiš od kod naprej boš snel izolacijo.
@MadMax imam ene 15 cm še doma, tako ali tako bom moral v kratkem v trgovino po nove pol metra/meter.
Lep pozdrav,
Rok
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti vijak za globino je totalno brez veze. Nastavljanje le tega je precej zamudno. Olupil sem že toliko žic z njimi, da imam filing, kdaj preščipnem izolacijo in mi ni potrebno pred vsakim lupljenjem nastavljati vijaka.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Tisti vijak za globino je totalno brez veze. Nastavljanje le tega je precej zamudno. Olupil sem že toliko žic z njimi, da imam filing, kdaj preščipnem izolacijo in mi ni potrebno pred vsakim lupljenjem nastavljati vijaka. |
Domnevam, da gre za kleče iz povezave, ki jo je navedel Rok. Klešče so namenjene pred vsem elektroinstalaterjem. Osebno jih ne priporočam. Sploh pa ne na način kot to dela PZUFIC. Pri finožičnih vodnikih kaj hitro odščipneš kako žičko. S tem se zmanjša presek. Pri P vodnikih pa lahko poškoduješ žilo. Če je baker na površini le malo poškodovan, se mu precej zmanjšajo mehanske lastnosti. Če je vse skupaj v kakem industrijskem okolju, bo žica na stisnjenem mestu hitro odpadla. (napisano iz prakse)
Kolega mi je razlagal, da takrat, ko so v firmi postavljali novo postrojenje pod nadzorom nemških izvajalcev takih klešč niso smeli uporabljati. (prav zaradi zgoraj napisanega razloga) Lahko se je uporabljal nož in neke posebne vrste klešče, z grelecm, ki je izolacijo stopil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj verjamem, da njihova uporaba ni najboljša pa vendar. Saj se da tisti vijak lepo nastavit s poskušanjem. Samo jaz rajši mehko z njimi stisnem izolacijo, ampak ne do žice in jo potem delno preščipnjeno odtrgam dol. Je pa zaradi manjših poškodb žic boljša uporaba klešč z že izdelanimi čeljustmi za različne preseke.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni