|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Nov 09, 2007 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
dobro, ne bit zdaj pikolovski. stikalo se greje ČE je premajhno - če skozenj teče prevelik tok, takrat izgube NISO zanemarljive, kar se lahko reče v primeru da je vse kot treba. Če je tako kot mora bit, potem se mirno lahko reče da NIMA izgub. Lahko pa rečemo da ima recimo 0.014567W lastne porabe
Ne reveža zdaj mešat brez veze. Ko bo kupil taka stikala kot treba (25 A ali več) potem se reče da NI izgub, posebej če primerjaš z izgubami kontaktorja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Nov 10, 2007 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
25A ali več....
Stikalo se mora izbrati glede na predhodne varovalke v liniji in še to en tokovni razred večje. Se pravi, če bodo varovalke pred stikalom 25A mora biti stikalo večje amperaže, gledajoč na Ith=35/40A. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Nov 10, 2007 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z močjo stikal ni treba pretiravat, ker so dovolj močna, če imajo enako amperažo kot varovalke. Še posebej v tem primeru, ko se bodo vklapljala/izklapljala zelo poredko in še to v večini primerov ne pod polno obremenitvijo.
Bolj je pomembno, da so za tak namen uporabljena kvalitetnejša stikala z dobro galvansko obdelanimi kontakti, da ne oksidirajo in zato začnejo spuščat dim ...
Zaradi možnosti kondenzacije je priporočljiva vgradnja v ne preveč vlažna okolja oziroma v dobro zaprte omarice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Obujam temo, ker še najbolj ustreza mojim vprašanjem.
Stanje:
50 let stara napeljava, brez PE vodnika v hiši in brez valjanca okoli hiše. Izvedeno je ničenje na posamezni vtičnici. Gl. varovalke, po podatkih iz računa od Elektra, 3x20A.
V el. omarici ni glavnega stikala, kar bi sedaj popravil in ga vgradil takoj za števec el. energije, ki je dostopen v omarici v hiši.
1.) FID vgrajevati, samo za občasno ročno on/off funkcijo, verjetno nima smisla. Ali potem dati gl. stikalo ali inštalacijski odklopnik? Sem gledal eno in drugo in najbolj me čudi zakaj je inštalacijski odklopnik (C razred), pri isti amperaži polovico cenejši od gl. stikala istega proizvajalca?
2.) Če so priključne varovalke (niso pancerke, ampak malo debelejši talilni vložki v posebni omarici od Elektra), 20A, potem mora biti tudi gl. stikalo 20A? V trgovini so mi svetovali 25A (zakaj bi bilo to dobro?)
3.) Če so varovalke 3x20A, kako je Elektro "ugotovil", da je moja priključna moč (samo) 7kW. Piše na računu. (cos fi ali kaj drugega?)
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav.
Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam 3x 25A in imam obračunano 10kW
Če gre za proizvajalca ETI so glavna stikala (z rdečimi ročicami) res dražja kot 3F varovalni element ali inštalacijski odklopnik (sive ročice)
Ker to glavno stikalo malokrat rabiš je vseeno če vzameš 3x 25A odklopnik razred C pa bo nekako isto kot glavno stikalo, le ob bolj močnem kratkem stiku se lahko zgodi, da bo to stikalo izklopilo, kar pa ni nič strašno hudega. Zakaj je stikalo dražje mi ni jasno.
V posebni omarici od elektra lahko pomečete varovalke ven in vgradite tarifni odklopnik, razen če nimaš zaklenjeno, da lahko sam zamenjaš varovalke
FID nima smisla vgrajevati, ker nimaš 3 žične inštalacije, ker je ničeno.
Glavno stikalo je lahko tudi grebenasto, npr proizvajalca Končar  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš montiral glavno stikalo je bolje vzeti malo močnejše, da kontakti ne trpijo. Ta teden sem jaz v eno omarico s talilnimi vložki vgradil grebenasto stikalo 1-0. Na 20A pancerke sem dal 25A stikalo od končarja. Preizkušeno in zanesljivo. Takoj vidiš kje in kaj izključiti, pa tudi popoln laik si bo zapomnil kaj naj obrne.
Instalacijski odklopnik je čisto nekaj drugega kot glavno stikao
Z grebenastim stikalom me je Reber malo prehitel  _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Coyote Član

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2009 19:49 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.11 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ste šli malo predaleč s temi variantami, glavno stvar pa ne omenjate: PEN ali PE+N vodnik, ali pa ozemljilo? Kakšen dovod je od elektra? Je prostozračni ali je vkopan kabel? Boš vlekel PEN vodnik po razdelilnih omaricah in tam napravil PE+N naprej, ali pa boš vzel 3F+N in zabil ozemljilo ob vsakem objektu?
Kar se tiče stikal pa: če hočeš lokalno izklapljat na sami razdelilni omarici si daj eno močno stikalo na omaro, drugače pa jih boš odklapljal z odklopniki v glavni omari. V vsakem primeru rabiš odklopnike kot nadtokovno zaščito že v glavni omari, ker vloga odklopnika je zaščita kabla od odklopnika dalje in nič drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni