|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70799.98
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 12:18 pm Naslov sporočila: Razvojna plata LPC21xx-DIY |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, potem bi pa mogoče celo jaz prešaltal na ARM...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bray Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53 Prispevkov: 327 Aktiv.: 1.38 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za! Mare, sej si ze skor vse napisal Jaz bi dodal samo se...
- kaksno piskalo
- potenciometer ali dva za analogne vrednosti
- eeprom ali fram na I2Cju
- vrtljiv enkoder ali joystick
...
...
- in kalsika..USB in RS232 konektorji
pa sigurno se bom se kaj spomnu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker običano na testnih ploščah manjka ravno tisto kar potrebuješ običajno uporabiš še protobord ploščo. Ko pa je potrebno tako sestavljeno vezje pomikat po mizi ... Predlagam, da je tiskanine brez elementov še toliko, da se lahko zraven prilepi še testna plošča. Pa seveda sponka za napajanje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mare, idejo popolnoma podprem, z vzorci, tudi nekaj Xilinx CPLDji, ce nebodo
predragi. Odlociti se moras med 64 pinskimi (LPC2138/LPC2148-) in 144pinskimi
(LPC22xx) ARMi. Ce bi malo se pocakal (3 mesece), bi raje priporocal LPC23xx
ali LPC24xx, ki bosta imela se Ethernet in USB host.
Kot referenco bi vzel boarde od Njebose iz Mikroelektronike
http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/tools/unids2.htm
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa mogoče še kakšen audio ojačevalec in izhod (ko že ravno o D/A pretvornikih govorite)?
Imel bi pa vprašanje: na podobnih ploščah, ki jih ponujajo, se velikokrat nahaja polje za načrtovanje vezja - ala protoboard, ampak samo luknjice in kvadratasti pad-i. Zakaj se to uporablja in kolikokrat se to sploh lahko uporabi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, koliko ljudi v SLO sploh zanima ARM?
Tisti, ki jih zadeva vsaj malo vleče, so si najbrž že nabavili kakšen komercalen bord ali si izdelali tistega iz sveta elektronike o katerem je bilo govora tudi na tej strani. Tako procesor, kot PCB pa je že lep čas v prodaji (hmm, koliko tega so sploh prodali pri SE?
Ko sem pred časom vprašalal na SE, zakaj ne prodajajo še kaj drugega in ne samo tisti en sam samcat tip ARM-ja (ki meni sploh ni všeč) je bil odgovor ... kar sami povporašajte na SE . Še vedno je v ponudbi le en sam tip ... več kot zgovorno.
Ko enkrat prebrodiš prve korake je tak bord samo še okras na polici, saj običajno aplikacije razvijaš na prototipu končnega produkta (vsaj pri meni je tako). Moj MCB2130 (na srečo je dovolj majhen) je končal v strem RC oddajniku. Pred snegom sem z njim vozil samo avione za "odstrel", mojih dveh helikopterjev pa ... trenutno še "nimam jajc", čeprav na tleh dela vse B.P.
Nikomur nebi rad jemal volje do dela, še zlasti, če je pripravljen kaj narediti zastonj toda tukaj se strinjam s Silvotom. Testna plošča je "sve i svašta a najviše ništa".
Mi je prav žal, toda še tako "super demo bord s kopico dobrot" je prava beda proti univerzalnosti dobrega starega protoborda z luknjicami in drati.
Bolj kot sam HW, ki obkroža procesor (in kjer ima vsak svoje potrebe in želje, teh pa je n+1) se mi zdi že na začetku bistveno vprašanje: kateri tip procesorja sploh dat na plato ?
Samo pri Philipsu, ki je najbolj popularen je kar lepa izbira ... in zakaj bi vzeli ravno ...
Če že, predlagam izvedbo (lahko navpična s konektorjem na robu [vodoravni že obstajajo, navpičen pa zasede manj PCB prostora], ki mora "pasti" tudi direktno na protobord (če je dvoreden je raster 2.54 med vrsticama premajhen). Na plato bi dal minimum HW (samo najnujnejše, kar je vedno potrebno: kristal, napajanje in nekaj za programiranje n.pr. serijski port [samo konektor brez HW]). Vsak si potem zasadi to plato v protobord in si tam sestavi, kar resnično rabi za testiranje. Taka zadeva bi bila tudi poceni in dovolj majhna za vgradnjo tudi v končni izdelek po lastnih željah. Lahko bi bila v pomoč tudi tistim, ki se bojijo lotanja SMD-jev, saj bi predstavljala tako rekoč samo malo bolj inteligenten adapter LQFP na "DIL". Za procesor pa predlagam LPC2138. In zakaj ravno tega, ker je meni pač všeč ) in ima dobrote, ki jih trenutno rabim (poudarek na trenutno).
Pa še vprašanje za Silico, kdaj za boga bo v SLO poskrbljeno tudi za nas sitne ribe, ki potrebujemo le par kosov za razvoj. Vsaj pri meni, ki delam zadeve "a la card" bi taka zadeva prišla močno prav. Trenutno služi samo IC s 50%+
Vem, da podarite vzorce tudi zastonj a takšno večno "fehtanje" se mi nekako upira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mare, mislim, da je to boljsa ideja iz istega razloga, kot ga je navedel ze Proteus, sam pa bi predlagal se prostor za regulator kar na vezju. To je vsega skupaj par lukenj/padov, bi pa precej poenostavilo integracijo "adapterja" v obstojece aplikacije - recimo en pin "DIL-a" naj bo 3.3V, vezan tudi na izhod regulatorja, en pa 5V (oz. karkoli pac uporabljas na "mamaplati", da je le dovolj visoka za padec na regulatorju) in gre samo na vhod regulatorja. Teh 5V bo najbrz ze od prej filtriranih, tako da bi bil en tantal (in blokirni neposredno ob cipu) cisto dovolj. Ce nekdo regulatorja ne rabi, pusti prostor prazen in samo pripelje kvalitetnih 3.3V na pripadajoci pin "adapterja". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2005 1:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus, LPCji bodo v maloprodaji takrat, ko bo po njih zadosti povprasevanja
in bodo v HTEju, ICju in se kje ugotovili da se da na tem tudi kaj zasluzit.
Kar nekaj casa sem rabil da sem preprical Jureta v Se da je vzel nekaj
LPC2214 in LPC2138 na zalogo. Do takrat pa ostane na zalost samo moje
sempliranje.
Pa se zanimivost, Slovenija je v samem vrhu po prodanem stevilu LPCjev
v Evropi (za leto 2005) in kakor kaze bo to ostala tudi v 2006.
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2005 2:19 am Naslov sporočila: |
|
|
silica je napisal/a: |
Pa se zanimivost, Slovenija je v samem vrhu po prodanem stevilu LPCjev v Evropi (za leto 2005) in kakor kaze bo to ostala tudi v 2006.
|
Hm, kaj hudica potem pocnejo distributerji v drugih drzavah ? Priznam, impresivno, tudi ce jih prodajas tudi naprej na Balkan ... clovek se res vprasa kaj pocnejo distributerji drugje, da jih tako majhen trg "pregazi"
Verjamem, da se (ARM) LPCjev ljudje ogibajo predvsem zato, ker so ravno na meji "hisne elektronike". Ce necesa ne mores preizkusiti v tako trivialni stvari, kot je priziganje luck in kajjazvemcesa se samo zato, ker te je strah 0.50 mm pitcha (mene je ), potem tudi ne bos te stvari uporabil v komercialnem projektu, ker bi to ob 'masovni' (za nase razmere) proizvodnji potegnilo za sabo drugacen proizvodni postopek. Razumem, da 32-bitnega naslovno/podatkovnega vodila plus vzeh gizmotov, ki jih ima ze mansji core ni mogoce spraviti v ohisje za najbolj storaste, ampak v PLCC bi jih pa prav gotovo lahko ... in en PLCC socket je bistveno lazje prispajkati tudi popolnemu zacetniku kot pa 0.50 mm *QFP. Profiji lahko isti cip prispajkajo enako dobro na SMD pade - brez socketa, tako da niti proizvodni strosek ni ovira, le nacrtovanje se poenostavi (ko prototipi enkrat zanesljivo delujejo, ni noben problem zamenjati cipa za se manjsi *QFP).
Maretova ideja o takem "adapterju" za eksperimentiranje je morda najboljsa stvar, ki bi lahko pospesila uporabo ARMov namesto manjsih "klasikov", ki jih ni mogoce izpodriniti ravno iz tega razloga - enostavnosti uporabe za preproste stvari, iz katerih nastanejo komercialne aplikacije. Skoda, da Philips tega ne dojame sam in ne proizvaja tudi drugih variant ohisij; kot drugje, tudi tukaj veljda, da kar se Janezek nauci (uporabljati), to Janez zna. Ce zna Janez uporabljati ARMe in se zaveda njihovih prednosti v primerjavi z 8/16-bitniki, bo Janez uporabil ARMe kjer bo to potrebno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2005 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Proteus, LPCji bodo v maloprodaji takrat, ko bo po njih zadosti povprasevanja in bodo v HTEju, ICju in se kje ugotovili da se da na tem tudi kaj zasluzit. |
Ne vem no, če je to edina možna pot.
HT-Eurep n.pr. zastopa Dallas/Maxim. Pokličeš v Zagreb (še v EU niso), ter se zmeniš kaj in koliko. Izmenjava iz roke v roko ("staff/cash") se zgodi, ko kdo potuje iz Zagreba v Reko kje na obrobju Ljubljane. Lahko, da mi vzorce tudi prodajo in kaj dodatno zaslužijo, kdo bi vedel , ni pa nobenih omejitev in vprašanj.
Kar nekaj casa sem rabil da sem preprical Jureta v Se da je vzel nekaj
LPC2214 in LPC2138 na zalogo. |
LPC2138 ne obstaja na WWW strani SE.
Lahko pa da se tudi motim in sem kaj spregledal.
Do takrat pa ostane na zalost samo moje sempliranje. |
Saj ne da karkoli šimfam, toda osebno imam boljši občutek, da nekaj kupim brez vprašanj: za kaj, koliko, planirano itd...
Sem še vedno hvaležen za vzorce (P89C669), ki sem jih pred časom dobil.
Podtaknjeni so mi bili tudi ARM-ji, ki so me uspešno okužili
Kaj prida "biznisa" pa se z njimi za enkrat še ni odprlo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.89
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2005 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja, za vsakega nekaj na tej plati. V resnici pa je na koncu uporabnih 5% stvari, ker nikoli ne izkoristis tistega kar je gor. Torej placas nekaj, kar ne potrebujes.
Sam sem pristas mini izvedb plat, kjer si sam dodas stvari, ki jih potrebujes (se itak ze vidi, da vsak nekaj doda).
BTW, DIL adapterji z LPC2138 so pa na poti.
Moram jih stestirat, zal to ni bilo mogoce. Po dolgem casu imam spet kompjuter in se daljsem casu tudi internet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2005 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se bo že kakšna takšna stvar delala, bi bilo lepo, če bi vgradili tudi programator, kot je to izvedeno na večini teh boardov.
Drugače pa, kako zapleten pa je sploh programator za tele ARM-je? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni