|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 10:57 pm Naslov sporočila: Izkoristek/izguba pri grelcih prostorov |
|
|
Ker bo še kakšna dva tedna trajalo do montaže inverterske klime in ker TOM še nekaj časa ne bo zakuril, sem danes (med kosilom) opazil reklamo Inters**ra, v kateri ponujajo različna prenosna grelna telesa.
Ne znam si pametno razložiti, kateri od njih ima pri isti količini dovedene električne energije največ proizvedene toplotne, t.j. kateri je najmanj potraten?
V igri so:
- kalorifer 1000/2000W (10€)
- konvektorski radiator 750/1250/2000W (20€)
- oljni radiator 1000/1500/2500W (40€)
- oljni radiator 800/1200/2000W s 400W turbo ventilatorjem (50€)
Če zanemarimo ceno, ki sem jo vpisal samo informativno, ter predpostavimo da v vsakega od njih dovedemo 2kW, kakšni bi bili njihovi izkoristki v:
- 0,5 h
- 3 h
- 12 h?
Prosim za vaša mnenja. Hvala!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa poskusi si za začetek sam razložiti, kaj se pri gretju z takim ali drugačnim grelcem dogaja. Kam gre energija, če ne gre v toploto?
No recimo v svetlobo....
Lahko pa se porabi za premikanje zraka(ventilator)..
Kam bi lahko še šla?
Nerodna reč.. svetloba pa iz prostora ne uide kar tako in prej ali slej se spet spremeni v toploto. Tudi premikanje zraka se zaradi trenja ustavi. Trenje pa povzroči....segrevanje ?
..... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Volk, ne bi se strinjal, da je izkoristek 100% (ali vsaj blizu temu). ali ni pomemben podatek tudi to, da pridelano toploto na nek način efikasno odvajaš v prostor?
Tu ciljam predvsem na to, da me konvektorski radiator nekak ne prepriča. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav. Kalorifer lahko toploto odpihne nevarno daleč.
Pri radiatorjih je drug problem. Energija izginja preko nožic v tla.
Pri konvektorskih radiatorjih je pa sploh problem, ker se sicer dobro pridelana toplota rada širi kar po priključnih kablih nazaj v omrežje. Pri tem je tako zvita, da jo števec energije sploh ne opazi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Tor Sep 07, 2010 11:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Imaš prav. Kalorifer lahko toploto odpihne nevarno daleč.
Pri radiatorjih je drug problem. Energija izginja preko nožic v tla.
Pri konvektorskih radiatorjih je pa sploh problem, ker se sicer dobro pridelana toplota rada širi kar po priključnih kablih nazaj v omrežje. Pri tem je tako zvita, da jo števec energije sploh ne opazi. |
Daj, ne bodi zajedljiv. Zagotovo je stroka že kaj rekla na to temo.
To me zanima.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izkoristek vseh električnih naprav je 100%, vsaj v toplotnem smislu  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaseba Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 3:26 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.37 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:29 pm Naslov sporočila: Re: Izkoristek/izguba pri grelcih prostorov |
|
|
Nobena stvar nima nad 100% izkoristka.
Toplotne črpalke imajo navidezni izkoristek višji kot 100%, ker zanemarimo, da se okolica (zrak/zemlja zunaj bajte) hladi, saj ima zunanjost toliko toplotne kapacitete, da se naša kraja energije njim komajda kaj pozna. Ta navidezni izkoristek se ponavadi navaja kot COP.
Grelci kot jih ti navajaš imajo pa vsi podoben izkoristek. Eni delajo na principu naravne konvekcije eni pa na principu prisiljene konvekcije (ventilator). Tisti na naravno konvekcijo pretvorijo vso električno energijo v gretje, tisti z ventilatorjem pa kake par odstotkov še v premikanja zraka.
Razlika med njimi je v hitrosti ogrevanja prostora. Pihajoča toplota bo hitreje segrela prostor. Slabost tega je, da nekateri ne marajo, da jim piha, ampak tebe verjetno ne bo to motilo, glede na to, da kupuješ klimo.
Izgube pri obeh tipih so lahko preko nog radiatorja, ampak ne pretirano velike, saj so ponavadi narejene iz toplotno neprevodnih materialov. Pihajoč ventilator bi lahko načeloma tudi imel še kake povečane izgube, da bi pihalo čez kake špranje.
Bolj pomembno je lokacija, kam postaviš radiator, npr. da se ne dotika, kakega neizoliranega zida ali kaj podobnega  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej takole je:
Vedno dobiš vso energijo, ki si jo pripeljal. Samo enkrat bolj segreješ zrak, drugič pa bolj segreješ zidove in okolico.
Potem se pa tebi, ko se giblješ skozi zrak zdi, da je efekt pri gretju zraka večji.
Kalorifer je v tem primeru nekako bolj prijazen.
Če bi se pa ti pretežno naslanjal na zidove bi pa verjetno imel raje kak radiator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, lahko po napisanem smatram, da je vseeno, ali ogrevam z enim ali drugim, pri isti količini na števcu bo v moje stanovanje dovedena enaka količina toplote, le da bo kalorifer segreval bolj v pol ure, radiator pa bolj v treh oziroma 12tih oziroma da se bo toplota bolj akumulirala?
Hvala fantje! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz osebnih izkušenj v pritličju stare hiše ti povem takole:
Oljni radiator je fina reč za ponoči. Tiho je in počasi segreva. Na klikanje termostata sem se navadil. Ampak zjutraj me je še vedno zeblo - potem sem ga dal na timer, tako da sem naredil neke vrste PWM - ponoči je bil vžgan bolj poredko, 1 do 2 uri pred jutranjo budilko pa "na ful".
Radiator je počasen in prostor ogreje v cca eni uri. Jaz sem zraven njega uporabljal namizni ventilator, ko sem rabil na hitro pogret.
Kalorifer je glasen in hiter. Meni ni všeč za daljše obratovanje. Prav pa pride takrat, ko te res zebe in se rabiš na hitro pogret.
Konvektorski - zidni absolutno ne. Ni nič od njega (razen varčevanja s prostorom). Mogoče samostoječi (s tem nimam izkušenj).
Še beseda okrog izkoristka - električni grelci imajo vedno 99% (in več) izkoristek.
Druga stvar je, koliko časa mora biti grelno telo prižgano, da se človek dobro počuti v ogrevanem prostoru. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Grelna telesa brez ventilatorjev so za long-term ogrevanje npr. hiš. Kaloriferji in podobno z ventilatorji pa so za short-term hitro segrevanje (in hitro ohlajanje) npr. vikendov. Temu primerna mora biti tudi izolacija na objektih - notranja / zunanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš imeti toplo in mir v npr. spalnici rabiš navaden oljni radiator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertzui Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38 Prispevkov: 434 Aktiv.: 2.21 Kraj: Velenje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lari fari.
Žge v noge ali glavo, notri pa mraz za crknt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertzui Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38 Prispevkov: 434 Aktiv.: 2.21 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Lari fari.
Žge v noge ali glavo, notri pa mraz za crknt. |
izkušnje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni