www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako začeti z AVR II.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2010 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi bila dobra ideja kakšna mini/enostavna razvojna plošča (recimo "main board" s ustreznim korektorjem na I/O Tiny- a. Nato bi se sproti delale ustrezne TIV, s LED, 7-seg, LCD, RELE,.. boardi, ki bi nekako imeli ustrezno prilagojeno vezavo na ta "main board") ? Bi jo sam naredil, pa ne poznam AVRjev sploh.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2010 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
Mogoče bi bila dobra ideja kakšna mini/enostavna razvojna plošča (recimo "main board" s ustreznim korektorjem na I/O Tiny- a. Nato bi se sproti delale ustrezne TIV, s LED, 7-seg, LCD, RELE,.. boardi, ki bi nekako imeli ustrezno prilagojeno vezavo na ta "main board") ? Bi jo sam naredil, pa ne poznam AVRjev sploh.
Testna plošča je v planu kasneje, ko bo Jan začel z C-jem. Predviden je tudi malo večji mikrokontroler. Večino stvari v assemblerju bom skušal pokazati kar s simulatorjem. Tisti, ki pa bo imel programator pa "vezje" lahko sestavi na testni plošči. Za konec bom sicer poskusil pripraviti eno bolj resno stvar.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo za "luštanje"
Pripravil software za mikrokontroler ter PC za predviden "končni izdelek". Termometer z DS1820 s serijsko povezavo na PC. Ker kar dostikrat zasledim težave glede omenjenega senzorja bo vezje prvšnje za testiranje. Na vezju so le trije elementi. Tiny13, DS1820 ter upor 4k7. (ledica nima kake posebne funkcije) Sam imam povezanega preko Max232 ter serijskega porta. Lahko se pa uporabi Ft232rl na usb-ju.

BILD0720.JPG
 Opis:
"Hardware"
 Velikost datoteke:  681.2 KB
 Pogledana:  13 krat

BILD0720.JPG

screen1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.68 KB
 Pogledana:  58 krat

screen1.jpg

screen2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.56 KB
 Pogledana:  16 krat

screen2.jpg

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

:OFFTOPIC:

Silvo, če smem vprašati, s katerim programskim orodjem si napisal vmesnik in kako izgleda prenos podatkov preko RS232 oz preko virtual COM ? Sam iščem neko enostavno rešitev za izdelavo kakega enostavnega vmesnika ter prenosa podatkov iz mikrokontrolerja na PC.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vmesnik je napisan v Delphi-ju.
Na strani mikrokontrrolerja je narejen je softwerski usart, v danem primeru samo pošiljam. V trenutnem primeru imam vmes proteusov adapter. (povezava na serijski port) Sicer brez problema deluje tudi vmesnik z FT232rl -> usb. (sem ga že večkrat uporabil)

V rabi je recimo v darkotovem usmerniku in v vidmarjevem frekvencmetru.

MCAT
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06
Aktiv.: 1.43
Kraj: Moravče (JN76JD)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Vmesnik je napisan v Delphi-ju.

Katero Delphi komponento si uporabil v tem primeru?

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh ja.

Kot sem opazil, sem bil zelo nejasen, se opravičujem. Kot vmesnik nisem mislil pretvorbo TTL / RS232, saj je v te namene ogromno rešitev. Mene je predvsem zanimal sam softverski vmesnik (HMI), in kako dostopati do COM oz navideznega COM porta (imam namreč računalnik, ki nima standardnega RS232, tako da sem obsojen na USB / COM adapterje). Z delphijem nisem še nikoli delal, oz. z Delphijem sem delal, ko se je še imenova Turbo Pascal Wink In to je bilo 15 let nazaj. Za Visual C++ pa ne dobim neke pametne knjžice za serijsko komunikacijo. Za paralelni port je napisana ena fajn knjžica Out32.dll za COM pa je vse megleno. Poizkušal sem z raznoraznimi recepti iz C++ resource strani, vendar ni nobena stvar delovala vsaj približno tako kot je bilo rečeno da mora. Visual C# ima nekaj rešitev, vendar mi ni do tega, da bi se še enega dialekta učil. (no v skrajnem primeru se bom moral). Če ima kdo kako pametno rešitev kar se tiče pisanja vmesnikov in serijske komunikacije na strani PCja (na strani mikrokontrolerjev so stvari bistveno bolj dodelane, predvsem pa enostavne), bi se priporočil. V času DOSa ali Win95, je bilo dostopanje do COM porta otročje lahko.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene zanima glede usb, ker sam nimam na prenosnikih niti lpt niti rs232..., tako da je edina opcija USB, in ker nimam izkušenj s tem, me zanima če lahko kdo kaj več pove?

Gledal sem različna vezja z FT232rl čipom, našel tudi že razne kit-e za okoli 10€; ne vem pa če je to to? Nekatere sheme se močno razlikujejo med sabo, ene so preproste z parimi komponentami(da naredim sam..), ima kdo kaj več izkušenj glede "usb"....dela zadeva potem tudi s PIC-i?

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
...Mene je predvsem zanimal sam softverski vmesnik (HMI)...

LP G

Malo pobrskaj po forumu ali netu po kluču API. Sistemske windowsove knjižnice je možno uporabljati tudi v drugih jezikih. Tako na hitro Google... nisem gledal podrobnosti. ***klik***

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Sep 13, 2010 3:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mcride je napisal/a:
Tudi mene zanima glede usb, ker sam nimam na prenosnikih niti lpt niti rs232..., tako da je edina opcija USB, in ker nimam izkušenj s tem, me zanima če lahko kdo kaj več pove?

Gledal sem različna vezja z FT232rl čipom, našel tudi že razne kit-e za okoli 10€; ne vem pa če je to to? Nekatere sheme se močno razlikujejo med sabo, ene so preproste z parimi komponentami(da naredim sam..), ima kdo kaj več izkušenj glede "usb"....dela zadeva potem tudi s PIC-i?

lp

Glej, poglej načrt darkotovega usmernika ali vidmarjevega frekvencmetra. Zadeva zanesljivo deluje.

mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo hvala sem že prej našel zadevo v datasheetu, ne vem kako mi ni na misel že prej prišlo Brick wall Brick wall da bi pogledal tja in ne bi spraševal tako "butastih" vprašanj.

Če bo še komu prav prišlo; ker le malo kdo še ima rs232,lpt... Smile Težje mi bo tole potem sprogramirati..

Sedaj pa nazaj k TEMI!!

Capture.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  50.77 KB
 Pogledana:  38 krat

Capture.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 6:42 am    Naslov sporočila:  Re: Kako začeti z AVR II. Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Kakega posebnega plana nimam. Ker se je Jan ponudil, da bo nadaljeval v C-ju predlagam, da začetek vzamemo enega manjšega AVR-ja. Recimo Tiny13.

Silvo je napisal/a:
Testna plošča je v planu kasneje, ko bo Jan začel z C-jem. Predviden je tudi malo večji mikrokontroler. Večino stvari v assemblerju bom skušal pokazati kar s simulatorjem. Tisti, ki pa bo imel programator pa "vezje" lahko sestavi na testni plošči. Za konec bom sicer poskusil pripraviti eno bolj resno stvar.

Zanima me, ali se je potem mala šola AVR v C_ju kje nadeljevala, ali so bili to samo dobronamerni plani za prihodnost? Sem mogoče jaz spregledal malo šolo AVR v C_ju?

LP
Nazaj na vrh
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imeli smo delavnico v Rakovem Škocjanu 9. oktobra:
http://drustvo-elektronikov.si/video/20101009_delavnice_Rakov_Skocjan.htm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni