www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup ali izdelava DVM-ja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 10, 2005 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber ima na svoji spletni strani lepo opisan DVM - digitalni univerzalni led voltmeter. Rabiš pa samo enojno napajanje +5V,ker je uporabil čip NE555.
Še link:

http://freeweb.siol.net/janvili/reber/dvm/index.htm

Sam sem se ga tudi spravil delat,ampak ga še nisem uspel dokončati Cool .

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
a13misko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12
Aktiv.: 0.36
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 01, 2006 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
Sam imam ta napajalnik. Lahko ti pošljem shemo vezave ampak šele po novem letu ker se ravno čez urico odpravljam v tujino. Bom pripel tudi slike. Moram reč da zadeva dela kar fantastično. Napajanje mora biti ločeno drugače ti kaže eden od inštrumentov minus. Za napetost vežeš direkt plus in minus za tok s pomočjo shunt upora, napajanje trafo 2x12 in dva 7809 stabilizatorja in zadeva dela
Žal kaj več dobiš kasneje
LP
Božo

A si že doma da mi še napišeš kako si ti naredil!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Še načrt pretvornika za napajanje, ki ga sam uporabljam.
Transformator je navit na feritnem lončku 10mm, brez zračne reže, ki ima Al faktor 1000. Število navojev je podano pri L1, L2 in L3.

Sem za poskus naredil tale pretvornik, kar na eno feritno jedro, le število ovojev sem pustil enako, in zadeva lepo deluje, le poraba je večja. Poraba je cca 8mA, če pa je sekundar obremenjen z nekaj mA pa se poraba zmanjša. Čudno se obnašajo teli oscilatorji Confused Takle pretvornik je uporaben za napajanje LCD voltmetra za solarni sistem, da je napajanje iz istega vira kot pa merilna napetost. Možno je tudi narediti drugače, tako da se z operacijskimi ojačevalniki naredi ena prilagoditev, vendar je vprašanje kaj je bolje in kaj porabi manj energije, saj mora biti za solarno avtomatiko čim manjša poraba. Za napajanje voltmetrov pri raznih napajalnikih, kjer poraba ni tako pomembna, pa se lahko uporabi LCD ali LED display, napajanje pa je še najbolje če je galvansko ločeno, kar pomeni svoj transformatorček. Za napajanje dve LED prikazov, torej V in A meter posebej, je dovolj imeti transformator 2x9V 5VA, cena je cca 1000sit za trafo ali manj, je pa primerno za voltmeter objavljen na moji strani.
V priponki slika sestavljenega vezja na protoplošči

IMG_3884_resize.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.04 KB
 Pogledana:  109 krat

IMG_3884_resize.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom odpiral nove teme glede voltmetra,ki je objavlen na tvoji strani Reber, bi imel eno vprašanje.

Voltmeter, sem naredil in mi nikakor noče delati.

Ko priklopim vezje na 5V (preko LM7805) se na displayu pokaželo številke,ki se samodejno na 2 sekunde nižajo (2,5,2,4,2,3...1,9..).
S trimerjem sem hotel nastaviti ničlo,ampak ne gre. Najnižja vrednost je bil 1,8 in najvišja 4,5. Če dam na najnižjo vrednost (1,Cool ne miruje ampak spet pada počasi.
Ko pa dam na vhod (HI/LO) eno napetost (9V baterijo) pa se na displaju nič več ne izpiše,vse ogasne in gori samo pika,ki je zvezana preko upora R8
Confused

Naredil sem dva taka voltmetra in oba ne delujet.Oba kažeta iste simptome.

To pa so elementi,ki sem jih uporabil:

R1 = 8K2
R2 = 470K
R3 = 100K
R4 = 2,2K
R5, R6 = 47K
R7 = 4K7
R8 = 560R
C1,C5, C6, C8, C9 = 100n
C2 = 47n
C3 = 220n
C4 = 100p
C7 = 22u/63V
D1, D2 = 1N4148
IC1 = ICL7107CPL
IC2 = NE555N
OPTO = CA 10 pin

Kaj bi lahko bilo narobe? Prosim za nasvet.

Hvala

Slika 019.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  80.52 KB
 Pogledana:  88 krat

Slika 019.jpg

Nazaj na vrh
a13misko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12
Aktiv.: 0.36
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo še nekaj vprašanj! Zdaj nameravam kupit še trafota da lahko končno začnem delati ohišje pa me zanima če sta ta vredu!
Trafo 2x9v 2x0,275a 5va zalit moder za 2 DVM-ja => kaj pomeni da je zalit?
Trafo toroid 220/24v 120va za napajanje usmernika
Pa me zanima če sta vredu!

Pa še to če naj za A-meter kupim analogni merilnik in za V-meter digitalnega ali kar oba digitalniva!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
servisant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05
Aktiv.: 0.13
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a13misko je napisal/a:
Samo še nekaj vprašanj! Zdaj nameravam kupit še trafota da lahko končno začnem delati ohišje pa me zanima če sta ta vredu!
Trafo 2x9v 2x0,275a 5va zalit moder za 2 DVM-ja => kaj pomeni da je zalit?
Trafo toroid 220/24v 120va za napajanje usmernika
Pa me zanima če sta vredu!

Pa še to če naj za A-meter kupim analogni merilnik in za V-meter digitalnega ali kar oba digitalniva!

Zalit trafo pomeni da je zalit z epoksi smolo. Kar pomeni da ne moreš priti do ovojev (pri navadnih lahko recimo odviješ zaščitni papir in zmanjšaš ali povečaš število ovojev na zunanjem navitju in s tem spremeniš prestavno razmerje transformatorja, kar pa v tem primeru tako ne pride v poštev.

To kakšen instrument boš uporabil pa je najbolje da se kar sam odločiš Smile

LP J.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@king25
vidim da si delal voltmeter za 2V območje, kar pomeni da lahko nanj priključiš največ 1,99V potem pa je prikaz izven območja in 3 displayi ugasnejo.
Pri območju 200mV so nastajali problemi, ker je preubčutljiv, pri 2V pa problemov nikoli ni bilo. Lahko da si kakšen element zamenjal, narobe montiral, ... sem imel primer, ko je prijatelj sestavil zadevo in je zamenjal nekaj elementov.
Merilna vhoda kratko skleni potem pa boš videl kako in kaj, oziroma daj na vhod upor po želji, recimo 100K lahko tudi 10K
220n kondenzator je ICL-u bolj všeč če je folijski in ne multilayer (btw a ti piše gor 220n ali pa 224 ? )
Pa polariteto C7 preveri, ker vidim da si ga narobe obrnil in zaradi tega najbrž nimaš negativne napetosti. Minus C7 je obrnjen k C2, plus pa k robu tiv. Plus C7 je vezan na maso !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Reber najlepša hvala za odgovor.
Ja delal sem ga na 2V, območju kot si predlagal v tekstu.

Kondenzator sem imel res narobe obrnjen.Gledal sem po tvoji shemi, potem mislim da imaš napako (C7) na shemi,če se ne motim.
Na 220n kondenzatorju pa piše 224.
Opazil sem, da je bila zanič tudi dioda D1. Ko sem zamenjal diodo in pravilno obrnil C7 se je pri prvem vklopu na displeju pajavil 00,0 Razz ,ampak nato sem ugasnil in ponovno prižgal...pa je prikazal 08,2 in tako je vrednost spet rasla.
Če vhode sklenem mi prikaže 00,0 ... 00,2.

Opazil pa sem še nekaj glede napetosti. Pri čipu ICL7107 imam na nogici 1 =+5V na nogici 26 = -2,3V?! A bi mogla biti negativna napetost -5V in nr -2,3V?
Po mojem ne bo štimalo z napajalno napetostjo.
Zamenjal sem tudi NE555 in kaže vedno isto.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Negativna napetost je dovolj če je vsaj -2V, se mi zdi da je dovolj, čeprav je ponavadi le dobrih -2,3V kar je normalno za 555, če pa bi uporabil drugačno vezavo z bufferji npr 4049 ali 4050, pa bi dosegel -3,5V ... če pa uporabiš zunanjo napetost jo pa lahko uporabiš -5V, maksimum po data sheet je -9V Shocked sicer pa je ta napetost več ali manj nujna zaradi negativne vhodne in zaradi stabilnosti interne reference, če pa bi uporabili zunanjo referenco pa negativne napetosti ni treba, vendar je tale način najbolj enostaven in poceni.
Ali ti napetost niha tudi ob kratko sklenjenih merilnih vhodih ali narašča potem ko niso veš sklenjeni, ali si dodal en upor na merilni vhod ?
Ja, v shemi je bila res nekoč napaka da je bil C7 narobe obrnjen in zaradi tega je že verjetno kdo imel težave Rolling Eyes moja krivda ...
Aja, pa da se vrnemo še malo k bistvu teme, glede na ceno čipa in ceno displayev in ostalega, se DVM skoraj ali pa se ne splača delat doma, sploh če bi bil to LCD, je pa tako, da doma narejen in z zelenimi displayi LED, prav zažiga, a ne ?
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a13misko je napisal/a:
Trafo 2x9v 2x0,275a 5va zalit moder za 2 DVM-ja

Trafo je za 2xDVM predimenzioniran. Lahko kupiš 2x9V za najmanjšo moč, ki jo imajo (1.5W?). Poraba DVM-ja je okoli 1mA.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
a13misko je napisal/a:
Trafo 2x9v 2x0,275a 5va zalit moder za 2 DVM-ja

Trafo je za 2xDVM predimenzioniran. Lahko kupiš 2x9V za najmanjšo moč, ki jo imajo (1.5W?). Poraba DVM-ja je okoli 1mA.

Ja, za LCD DVM, za LED DVM pa je treba 5VA trafo.
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost ob sklenjenih merilnih vhodih ne niha in je konstantno na 00,0.
Ko pa niso več sklenjena pa začne naraščati 00,1 , 00,2 ... 00,6 itd..
Na merilni vhod sem tudi dal upor ,enkrat 10k in drugič 100k in ni bilo razlike.
Upor sem vezal med HI in LO tako se je pokazal 00,3.Če pa ga dam zaporedno na HI pa se številke skozi spreminjajo.
Če dam na vhod napetost 1,5V kaže nenormalne številke na zaslonu...ki naraščajo oz. včasih padajo.
Bom jutri poskusil napajati preko LM7805 in 7905, ker mi ni več jasno kaj bi še lahko bilo narobe Sad

dvm_pw.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.94 KB
 Pogledana:  6670 krat

dvm_pw.gif

Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Off topic:
Malo neumno vprašanje, ki vključuje zgornjo shemo: Če skozi +5V priključek teče npr. 1A, ali je tudi -5V priključek sposoben prenašati tak tok?
Čudno zastavljeno vprašanje. Ga bom podkrepil s primerom. Iz nesimetričnega napajanja želimo dobiti simetrično. To naredimo npr. z 555, ki pa na žalost ne prenese velikih tokov. Ker zgornjo shemo prvič vidim me zanima če je pri njej tudi tako.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgornje vezje deluje dokler razlika bremenskih tokov proti masi na izhodih ne preseže 10mA. Če je razlika večja se bo napetost, ki "daje" večji tok sesedla. Vezije pa deluje, če je breme vezano med obe napetosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 2:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sinoč sem se vrnil in sem v službi (ponoči) tako da sem ti nekaj narisal in sicer v Wordu upam da se boš znajdel
LP
Božo

0-30V.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  0-30V.doc
 Velikost datoteke:  38 KB
 Downloadano:  87 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni