www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

težave z monitorjem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2006 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrelinoge je napisal/a:
Bom kar sem dopisal.

Imam monitor SAMSUNG Sync Master 793DF. Star je kako leto in pol. Ko ga vklopim, ali ko računalnik zbudim iz stanja pripravljenosti se na njem občasno za nekaj trenutkov pojavljajo takšne črte kot so na fotografijah. črte se pojavijo, izginejo, čez kakih par sekund spet pojavijo... to lahko traja tudi kaki dve minuti. Zatem se več ne pojavljajo.
Zdaj pa ne vem kaj naj naredim. Kaj je krivo za to in ali je to kaki nevaren znak za monitor? Bojim se, da bi se lahko stanje slabšalo s časom.

hvala in lep pozdrav

Take črte pomenijo lahko slab VGA kabel (med PC in monitorjem). Napačna impedanca kabla povzroča podoben efekt. Lahko pa je defektna vga kartica. Lahko je napaka v monitorju. Kombinacija različnih monitorjev kablov in računalnikov hitro pokaže napako. Potrebna sta vsaj dva različna računalnika, vga kabla in po možnosti še kakšen monitor.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2006 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Imam monitor SAMSUNG Sync Master 793DF. Star je kako leto in pol. Ko ga vklopim, ali ko računalnik zbudim iz stanja pripravljenosti se na njem občasno za nekaj trenutkov pojavljajo takšne črte kot so na fotografijah. črte se pojavijo, izginejo, čez kakih par sekund spet pojavijo... to lahko traja tudi kaki dve minuti. Zatem se več ne pojavljajo.
Zdaj pa ne vem kaj naj naredim. Kaj je krivo za to in ali je to kaki nevaren znak za monitor? Bojim se, da bi se lahko stanje slabšalo s časom.

Zdaj sem uspel videti slike (minili so trije dnevi od moje registracije). Po mojem mnenju gre za slab elektrolitski kondenzator v video delu monitorja. Ta je običajno lociran na koncu katodne cevi. To se tudi ujema s prvima dvema minutama, kar je tipično za elektrolitske kondenzatorje.
Gotovo ne gre za konvergenco (ki ima omejen efekt, ne pa vlečenje slike) in tudi ne za slabo delovanje VN dela (razen morda samo napajanje (ca. 200 V) video izhodnega dela).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2006 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A za motno sliko je kriva izključno katodna cev, ali je mogoče kaj drugega? Na sredini je ostra, ob robovih pa precej motna. Tudi piksli nekoliko migotajo

Gre za LG flatron 775ft, ki sem ga nabavil pokvarjenega, prelotal 4 slabe lote na hladilniku nekega čipa in dela. Dogajalo se je namreč, da je slika trepetala in se nekoliko krčila

Doma imam sicer še enega identičnega pri katerem je crknil vn trafo, treba pa je zamenjat tudi elektrolite v napajalniku. Kot se spomnim, je bila slika dosti boljša kot pri tem.

sprašujem, ker ne vem, ali naj iz delujočega poberem vn trafo in kondenzatorje in jih dam v pokvarjen monitor, ali pa naj iz pokvarjenega vzamem katodno cev in jo montiram v delujoč monitor

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrelinoge
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43
Aktiv.: 0.27
Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2006 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JUR: kabla ne gre menjati, grafične kartice sem preizkusil kake tri ali štiri, ter dva računalnika in prav tako v dveh prostorih v hiši. Torej je krivec lahko le še nostranjost monitorja.

Če je res kriv kondenzator kot pravi bostjang potem me malo čudi, da se to dogaja tako pogosto. In predvidevam, da se stanje s časom ne bo boljšalo Smile Torej bo verjetno res najboljše, če prosim 120kg znanca (sumljivega videza), da bova skupaj še enkrat odkorakala na servis Very Happy

Hvala vsem za pomoč zaenkrat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2006 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ne rabis za to znanca - lepo jim pojasni, kako so te odpravili do sedaj, kako ti tezavo lahko 100% reproduciras in jih prosi za prikaz kako da vse deluje OK oziroma jim sam pokazi kaj ne deluje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrelinoge
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43
Aktiv.: 0.27
Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2006 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koooončno sem našel čas in sem monitor odnesel na servis. Čakal sem 14 dni in zdaj deluje brez težav.
Ko sem še malo raziskoval, sem nekje našel, da bi naj vsi SMASUNG-vi monitorji iz leta 2004 imeli te težave in da ti ga brez težav popravijo. Ko sem jim poslal fotografije črt so mi takoj rekli, da je nekaj narobe in da ga naj prinesem na servis.

Po servisu mi sicer ni vedel povedati kaj je bilo narobe (monitor so poslali na nek drug servis) ampak glavno, da deluje in če še ima kdo te težave mu priporočam, da čim prej odkoraka na servis.

L.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni