www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop elektromotorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da v ETI katalogu sem opazil pomožne kontakte ki se nataknejo na kontaktorje. Poleg navadnih mirovnih in delovnih, imajo v ponudbi tudi takšne kjer je omenjena neka zakasnitev - predvidevam da imajo krajšo ali daljšo ročko. So ti narejeni za te namene in tudi enako primerni?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, sosed je prinesel dodatni izmenični kontaktor in zakasnilni rele ISKRA CRT60

http://www.iskra-tela.si/data/useruploads/files/time_relays.pdf

naj mu zvežem z dvema kontaktorjema, za škripanje kontaktorja2 ga ne skrbi.
Mene pa je spravil v zadrego, ker ne znam razvozlati pomen 4 ministikal na releju, kaj neki pomenijo. Tudi diagrama, ki je na spletu za ta rele ne znam brati. Mi kdo lahko razloži ta rele?
Predpostavljam da se z gumbom nastavlja zakasnitev, nekaj sem probaval, in nekako uspel doseči zakasnitev 8-10 sekund, toda kaj če katero tistih stikal pomeni, da potem čez čas ne izklopi ali kaj drugega.
No temu se da postreči tako, da se kontaktor dva veže samodržno, tudi če zakasnilni rele čez čas izklopi...
A vseeno bi rad vedel, kaj so inženirji mislili s tistimi stikali.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Torej, če sem te prav razumel, Iztok, je potrebno, predno se tuljave motorja vežejo v trikot imeti nekaj časa (50 milisekund) tuljave motorja (vsaj na eni strani) 'v zraku', verjetno zato, da se inducirana napetostna konica zaradi odklopa tuljav izzveni.
Točno tako.

vilko je napisal/a:
Koliko časa pa potrebujejo kontakti kontaktorja, da se preklopijo iz mirovnega v delovni položaj? Ja, verjetno bistveno manj kot 50 msec.
Majhni releji tudi pod 10mS, večji pa 10 do 25mS.

vilko je napisal/a:
Ali bi bilo dopustno vsaj za trifazne motorje manjših moči, (koliko?) vezati brez te zakasnitve?
Ne, ker so tudi manjši motorji še vedno induktivno breme, ki zaoscilira ob odklopu.

vilko je napisal/a:
...naj mu zvežem z dvema kontaktorjema, za škripanje kontaktorja2 ga ne skrbi.
Bo pa skrbel on tebe, ko bodo kontaktorji zašvasali ... Whistle

vilko je napisal/a:
Mene pa je spravil v zadrego, ker ne znam razvozlati pomen 4 ministikal na releju, kaj neki pomenijo. Tudi diagrama, ki je na spletu za ta rele ne znam brati. Mi kdo lahko razloži ta rele?
Predpostavljam da se z gumbom nastavlja zakasnitev, nekaj sem probaval, in nekako uspel doseči zakasnitev 8-10 sekund, toda kaj če katero tistih stikal pomeni, da potem čez čas ne izklopi ali kaj drugega.
No temu se da postreči tako, da se kontaktor dva veže samodržno, tudi če zakasnilni rele čez čas izklopi...
A vseeno bi rad vedel, kaj so inženirji mislili s tistimi stikali.
Iz tistega PDFja ni razvidno čemu služijo tista DIP stikalca. Ponavadi je to narisano kar na boku teh časovnikov. Mislim pa, da so stikalca za določitev načina delovanja (delay-on, delay-off, utripalnik ...)

Še vedno pa ta časovnik ni najbolj primeren za ta namen, ker nima "delayed change-over" funkcije.

Če ne boš razvozlal kaj pomenijo tista stikalca lahko prideš do mene pa bova skupaj ugotovila.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:

Še vedno pa ta časovnik ni najbolj primeren za ta namen, ker nima "delayed change-over" funkcije.

Če ne boš razvozlal kaj pomenijo tista stikalca lahko prideš do mene pa bova skupaj ugotovila.

Pa se bom res oglasil, saj moram priti iskat nekaj, kar sem naročil pred časom in so me sedaj poklicali, da je prišlo.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2010 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Schrack-ov rele Y-D ima oznako ZR5SD025. Vezava je pa skoraj enaka, kot na Iztokovi shemi (oznake kontaktov so drugačne).
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stran 7 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni