www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava sobnega termostata

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElMat
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 20 Nov 2010 16:40
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:31 pm    Naslov sporočila:  Vezava sobnega termostata Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Vem da je takih vprašanj na tone, ampak odgovora na mojega pač nisem našel. Skratka, kupil sem sobni termostat, vendar imam težavo pri vezavi. Sem začetnik v teh vodah in zato me prosim obravnavajte v rokavicah, hvala Smile

Termostat je v bistvu stikalo ki prižiga in ugaša peč. Iz sheme razumem da fazo (L) pripeljem na sponko 4, ničlo (N) peljem na sponko 6 in potem se moje razumevanje konča. Ne vem točno kaj predstavljata elementa (upor in vzporedno še nek simbol-ki ga vidim prvič).

Torej...kako pravilno zvezati termostat.
Prosim za odgovor, HVALA!

IMG_9553.JPG
 Opis:
Shema nalimana na ohišju
 Velikost datoteke:  298.92 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG_9553.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je termostat za gretje ali hlajenje. Tisti čudni znak, je znak za ventilator. Tam kjer je upor (grelec) vežeš peč in bi zadeva morala delati. Ventilator (hlajenje) ignoriraš.
Pa še tisto črtkano povezavo naredi od grelca na sponko 5, da ti bo signalna lučka delala na termostatu.
Pa še to: peč, ki jo prižigaš s tem termostatom ne sme biti močnejša od 550W (2,5A), drugače reskiraš
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo !

Samo malo bi dopolnil Bojana R . Če gre za električno peč - torej ohmsko breme potem po podatkih ta termostat zmore 10 A . Če pa gre za induktivno breme - recimo kompresor hladilne naprave pa velja za tokovno obremenitev cifra v oklepaju - torej 2.5A in to pri cos fi 0.6 . Glede na to ,da je "italijanska" roba je mogoče dobro vzeti malo rezerve , vendar peč do 2kW ne bi smela biti problem.

Lep pozdrav !

ElMat
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 20 Nov 2010 16:40
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 1:23 am    Naslov sporočila: icon_great Tremostat deluje pravilno Odgovori s citatom

Hvala obema za pomoč...zadeva že veselo deluje!

Tistih simbolov pa res nisem poznal, no zdaj si ju bom zapomnil Smile Zanimivo, v Priročniku za elektrotehniko in elektroniko (Friedrich) naj bi bili narisani vsi simboli, ampak za ventilator (hlajenje) pa manjka. Seveda dopuščam tudi možnost da sem ga po pomoti spregledal Very Happy

Najprej sem mislil priklopit termostat direktno na oljni gorilec, vendar sem v priročniku Varčevanje z energijo (Karl-Heinz Böse) prebral da to ni dobro zaradi samega gorilca in priporoča vezavo na črpalko (navadna vodna črpalka pri peči).

Vezava gre pa takole (6 je na skrajni levi):

6=N
5=prevezava na 3 (če bi hotel da termostat deluje v obratni smeri, bi šlo iz 5 na 2)
4=L
3=prej omenjena prevezava iz 5, ter seveda povratek nazaj na peč (N)
2=v mojem primeru ni uporabljeno
1=ni namenjeno vezavi

Uporabil sem trižilni kabel in zato je na sponki 6 uporabljena rumeno-zalena žička, ki je sicer po standardu namenjena ozemljitvi in ne ničli (kot sem naredl jaz).

Hvala še enkrat!

LP, Matej

termostat-priklop.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  156.29 KB
 Pogledana:  1 krat

termostat-priklop.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni