|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elektronik93 Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2010 22:11 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.18 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 11:59 pm Naslov sporočila: cnc rezkalni stroj |
|
|
lep pozdrav se oproščam ker pač odpiram novo temo. ampak me nekaj zanima.
pač sam si bom naredil dokaj robusten cnc rezkalni stroj (železna konstrukcija). potem kroglična vretena, vodila z krogličnimi pušami, potem za pogon rezkarja eden močnejši motor itd... glede konstrukcije me nič ne muči, sam lahko naredim konstrukcijo in kar se tiče strojnega dela naredim doma ker imam doma stroje s katerimi lahko izdelam komponente...
zdaj pa mene zanima glede elektronike oz glede motorjev.... gledal sem motorje 8,5 Nm in nisem prepričan ali bi bili dovolj močni ali bi mogel meti močnejše... zaradi robustnosti stroja... saj bi s tem rezkal največ aluminij, nekaj železa, ter nekaj plastike..
namen imam izdelati stroj z delovnimi hod: X500, Y500, Z300
tukaj je link od motorjev:
http://www.cncshop.at/index.php?a=52
tudi bi se priporočal za kakšen nasvet če bi mi ga kateri ponudil če ima kdo že kakšne izkušnje s takšnim primerom stroja...
v naprej se že zahvaljujem za odgovore in ostale nasvete |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 7:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Za motorje mislim da bodo dovolj močni, kar se tiče pa konstrukcije...jo misliš nato variti skupaj ali vijačiti? Namreč, če jo boš varil, se ti bo marsikje material deformiral, zato jo boš moral dati še kam na razžaritev, da popustijo t.i. notranje napetosti v materialu... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik93 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 11:16 am Naslov sporočila: cncrezkalni stroj |
|
|
hvala za mnenje
glede konstrukcije bo vijačena ter strojno obdelana.
a maš kakšen predlog glede konstrukcije? na kakšen način bi lahko spravil konstrukcijo v zelo togo stanje? ( kar se tiče nosilcev in podobnega ) ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Privijači, kakšne kotne ojačitve bi bile prav super... Drugače pa nastane problem pri torzijskih silah, tukaj bodi še predvsem previden.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik93 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 8:23 pm Naslov sporočila: cnc rezkalni stroj |
|
|
ja seveda kotne ojačitve so tako samoumevne hhehe.
a ti imaš mogoče kakšne izkušnje z kakšno takšno konstrukcijo? ali imaš sam cnc rezkalni stroj ki si ga sam naredil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 9:51 pm Naslov sporočila: Re: cncrezkalni stroj |
|
|
elektronik93 je napisal/a: |
hvala za mnenje
glede konstrukcije bo vijačena ter strojno obdelana.
a maš kakšen predlog glede konstrukcije? na kakšen način bi lahko spravil konstrukcijo v zelo togo stanje? ( kar se tiče nosilcev in podobnega ) ? |
Ker boš vijačil pri poročam vroče valjane jeklene C profile z obdelanimi naležnimi površinami. V knjižnici si sposodi kakšno knjigo o mehaniki ali pa vsaj strojniški priročnik in naštudiraj Vztrajnostne momente profilov. Če boš imel kakšen učbenik, reši kakšno nalogo, da dobiš mal občutek kakšne sile lahko kakšna zadeva prenese in kakšna ojačitev je za kej dobra. Z železom ne šprarati, ker je trenutno 1€/kg. Vsaka stvar ki jo boš dodatno privijačil gor bo veliko dražja (motorji, vodila, vretena, ...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik93 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 10, 2011 10:19 pm Naslov sporočila: cnc rezkalni stroj |
|
|
ja boris glede teh konstrukcij oz sil se dobro spoznam saj delam ubistvu v orodjarstvu. saj se doma večinoma ukvarjamo z orodjarstvom ter izdelavo robotkih prijemal in izdelave proizvodnih linij... jaz sem samo mislil pač če bi mi dal kdo kakšno idejo npr. pač glede konstrukcije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni