www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Teslov transformator
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smajly
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Jan 2011 14:15
Aktiv.: 0.24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 2:49 pm    Naslov sporočila:  Teslov transformator Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in kot sem napisal v naslovu, imam nekaj vprašanj o Teslovem transformatorju. Torej, naredil sem svoj prvi Teslov transformator, ki pa žal ne deluje kot sem si predstavljal. Spodaj je navedenih nekaj tehničnih podatkov o njem:

-sekundarna tuljava (0.15 mm debela bakrena žica ovita na PVC cev s premerom 4.5 cm. Ima približno 885 ovojev in je dolga 14.75 cm),
-kapacitivnostni terminal (v obliki krogle ali toroida, oba imata kapaciteto približno 6.5 pF. Teslov transformator najbolje deluje brez kapacitivnostnega terminala),
-primarna tuljava (1 mm debela bakrena žica ovita na kartonski valj s premerom 7.6 cm, 17 ovojev, višina tuljave 2.2 cm),
-iskrišče (dva žeblja s prilagodljivo medsebojno razdaljo, najbolje deluje če sta narazen okrog 2.5 mm),
-kondenzatorji (tri vzporedno vezane steklenice, ki so napolnjene s slano vodo in ovite z aluminijevo folijo, kapaciteta približno 1.3 nF),
-napajalno vezje (novejši flyback transformator vzet iz televizije. Gonilno vezje od flyback transformatorja je zelo preprosto, NE 555 in IRF 640. Izhodna napetost cca. 25 000 V).

Teslov transformator v bistvu deluje, ampak sem prepričan da bi lahko mnogo bolje. Najdaljša iskra je bila dolga 4 cm v ozemljeno točko, razelektritev iskre v ozračje (brez ozemljene točke) pa ni vidna.
Prebral sem, da je edini dober način za napajanje manjšega Teslovega transformatorja, transformator za neonske napise, ker flyback transformatorji »dajo« previsoko napetost in premajhen tok za delovanje Teslovega transformatorja. Zato me zanima, če ima kdo kakšen transformator za neonske napise, ki ga ne potrebuje več in bi mi ga lahko prodal po nizki ceni.
Druga stvar pa so kondenzatorji. Prebral sem, da imajo doma narejeni kondenzatorji velike energijske izgube, prav tako pa sem opazil, da če povečam razdaljo med žebljema v iskrišču in tako povečam prebojno napetost, mi iskra prebije stekleno izolacijo. Prav tako kot za transformator za neonske napise me zanima, če ima kdo kakšne visokonapetostne kondenzatorje, ki jih ne potrebuje, saj jih nisem zasledil v nobeni trgovini za elektroniko.

Že v naprej hvala za odgovore

Lp, Nejc.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Teslov transformator najbolje deluje brez kapacitivnostnega terminala

Ne pa ne. Teslin sistem deluje ravno na principu resonančnega pumpanja napetosti
(ko boš pogruntal, koliko moči lahko tej tuljavi dejansko dovedeš, boš 'šokiran')
Taka tuljava bi morala metati iskre 10cm+ na maso (tudi blazno pomembno, da imaš res res dobro ozemljitev)

Citiram:
-kondenzatorji (tri vzporedno vezane steklenice, ki so napolnjene s slano vodo in ovite z aluminijevo folijo, kapaciteta približno 1.3 nF),

Tule imaš problem. Nebi rekel da bi vzel distilirano vodo ali pa celo zrak. Ampak slanico ...
Baaajne izgube.

Citiram:
Zato me zanima, če ima kdo kakšen transformator za neonske napise, ki ga ne potrebuje več in bi mi ga lahko prodal po nizki ceni.

Če prideš osebno iskat v Nm dobiš (Zastonj!) 2 trafota (prejšnja iskalca se nista oglasila, na njihovo škodo) in še ene ~10 komadov 1kV 63uf folijskih kondijev.

Pod pogojem da o tvoji stvaritvi napišeš članek za revijo Elektronik.si, in ko teh zadev (trafota in kondijev) ne rabiš več, daš naprej drugemu članu tega foruma, ki bi zadeve potreboval.

Edit: Typo
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da imaš težavo tudi na sekundarni tuljavi... ko si jo navil (itak so jo brez rokavic navijal, predvidevam) a si jo kaj prelakiral s kakšnim lakom še najmanj 2x? Ne, a ne?

V temi poglej, kako ti po stebru sek. tuljave prebija...

smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motiš se. Sekundarno tuljavo sem navil z rokavicami, nalakiral pa sem jo vsaj štirikrat. V temi sem že pogledal tuljavo pa iskra nič ne prebije.
Nazaj na vrh
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če prideš osebno iskat v Nm dobiš (Zastonj!) 2 trafota (prejšnja iskalca se nista oglasila, na njihovo škodo) in še ene ~10 komadov 1kV 63uf folijskih kondijev.

Z veseljem bom prišel po transformator in kondenzatorje, samo preko maila se dogovoriva kje in kdaj. Moj mail je elektronejc@gmail.com

Citiram:
Pod pogojem da o tvoji stvaritvi napišeš članek za revijo Elektronik.si

Tudi članek bom napisal, samo malo bolj mi opiši na kakšen način (kje lahko najdem kakšen primer članka, ali moram narediti kakšno sliko, komu naj pošljem članek, ...)
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko prelakiraš n+1, vendar, če je pri prvem lakiranju med ovoji ostal zračni mehurček, je bilo vse zaman. Če nisi lakiral s potapljanjem ali elektrostatično, ampak si pri prvem lakiranju samo potegnil s čopičem ali malo polil, je pomislek, ki ga je dal aljoš, povsem upravičen.

Enako tudi, če je tuljavo kdo prijemal - uuu, kako je lepa... pred lakiranjem.

kV je preveč in vsaka "malenkost", za katere se pri običajnih nizkonapetostnih navitjih nihče ne obremenjuje, lahko pomeni slabo ali sploh ne delovanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tuljave se prej ni nihče dotikal, polakiral pa sem jo z nekakšnim razpršilom za tuljave. Drugače pa kot sem napisal, nisem opazil nobene iskre med navoji.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ajoj Smile

(Saj ne rabi biti iskra, da prebija)

Jaz bi kar 2 plastični cevi skupaj dal. Na notranjo navil prvo kaka 2 mm maskirnega traku, nato drat, zadevo zadelal ter zalil z mineralnim oljem.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smajly je napisal/a:
.........
Tudi članek bom napisal, samo malo bolj mi opiši na kakšen način (kje lahko najdem kakšen primer članka, ali moram narediti kakšno sliko, komu naj pošljem članek, ...)

Vse o tem piše tukaj.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sem dobil knjigo, ki na skoraj 400 straneh razlaga pojave in teorijo o Teslovem transformatorju, hkrati pa je tudi vodnik za načrt in izdelavo Teslovega transformatorja. Ko sem knjigo malo prelistal, sem ugotovil, da sem ga že pri načrtovanju polomil. Če bi sedaj hotel odpraviti vse napake, bi mi vzelo več časa, kot pa če se lotim nove izdelave. Zato sem se odločil, da bom izdelal nov Teslov transformator, ki bo dosti boljši.

Članek pa sem si zamislil tako, da bi v njem opisoval nov Teslov transformator, napisal pa bi ga kot dnevnik (npr. uvod - kaj je Teslov transformator, kako delue; jedro - kako sem naredil načrt in izdelava Teslovega transformatorja po korakih; zaključek - komentar in slike (upam da delujočega) Teslovega transformatorja). Članek bi pisal dlje kot sicer, ampak se mi zdi dobra ideja, saj bi s pomočjo članka potem vsak lahko naredil svoj Teslov transformator, zraven pa bi napisal še svoj mail, če bi imel kdo kakšna vprašanja.
Kaj menite?
Nazaj na vrh
JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav vsem, sem nov na forumu Smile
če imaš material, pa potrebne informacije, bi te prosil, da stvar narediš, jo dokumentiraš, pa še kakšne slike priloži.
hvala
Nazaj na vrh
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marerial še zbiram, članek pa bo nared šele čez nekaj časa (mogoče en mesec, odvisno kdaj dobim material, potem pa še načrt in izdelava, ...)
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Članek pa sem si zamislil tako, da bi v njem opisoval nov Teslov transformator, napisal pa bi ga kot dnevnik (npr. uvod - kaj je Teslov transformator, kako delue; jedro - kako sem naredil načrt in izdelava Teslovega transformatorja po korakih; zaključek - komentar in slike (upam da delujočega) Teslovega transformatorja). Članek bi pisal dlje kot sicer, ampak se mi zdi dobra ideja, saj bi s pomočjo članka potem vsak lahko naredil svoj Teslov transformator, zraven pa bi napisal še svoj mail, če bi imel kdo kakšna vprašanja.
Kaj menite?

SUPER !
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eto. Zadeva predana. Je pohvalno, da so tako mladi tako zagreti Smile)
Nazaj na vrh
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 18, 2011 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teslov transformator je dokončan. Vzelo mi je malo več časa kot sem načrtoval, saj sem imel že skoraj vse narejeno, ko sem ugotovil, da ne bom imel dovolj žice za načrtovano sekundarno tuljavo. Zato sem moral spet skoraj od začetka, znova narediti načrt, in nekatere dele Teslovega transformatorja.
No, sedaj je vse nared. Članek je tudi napisan do konca izdelave delov transformatorja. Imam pa en problem. Za napajanje uporabljam transformator za neonske napise, ki sem ga dobil od enega člana na forumu. Ta transformator je tokovno omejen ali nekaj takega, v glavnem ima neko zaščito, da ko ga priklopim na vezje Teslovega transformatorja, se ne zgodi nič. Ali ga moram priklopiti prek kakšnega vezja (npr. EMI filter)? Ali naj raje uporabim drugi transformator, ki ni tokovno omejen in ga prikljčim prek 100 W žarnice?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni