www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje pritiska olja v motorju
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
El Barto
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Avg 2009 21:28
Aktiv.: 0.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 24, 2011 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Olje, ki dela usedline in paca motor, konkretno skrajšuje življensko dobo.
Olje, ki ni zmožno obdržat filma, pri melce večjih obremenitvah tudi nič ne pomaga pri življenski dobi.
In med olji so razlike, ki se odražajo tudi pri samem delovanju (tudi pri poceni oljih).

Motor je pa itak narejen, da se vrti (tudi malenkost pod blokado), samo penzionistično vrtenje mu tudi ne pomaga podaljšat življensko dobo.

V končni fazi pa vsak naredi tako, kakor se mu zdi najbolj prav. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 24, 2011 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PZUFIC

V Olma si vprašal ? Mislim prav vprašal, spletna stran je tako tako.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 24, 2011 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael hvala bom poslal e-mail.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 24, 2011 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V "rižev narastek" beri Daewoo sem točil najcenejša olja sicer po specifikaciji ustrezna (če verjameš napisanemu), pa menjava na 15 kkm. Motor je vzdržal 280 + kkm. Sem prodal, verjamem pa da se še danes vrti. Oljni tlak pa je zadnja stvar, ki bi me zanimala. Rdeča luč za olje pa PRVA! Tisti trenutek ko bi jo videl (enkrat že d'oh!) sem praktično izpulil kontaktni ključ iz ključavnice, pa je samo na ovinku posvetila!
Dokler je tlak v mejah normalnega, vozi in se ne obremenjuj. Menjaj olje in filtre po predpisih. To je to.

Še nekaj. Star mehanik mi je enkrat "djau":"Bencin je hrana, olje je pa kri. Brez česa si lahko 1 dan"?

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ El Barto
Hmm zanimivo da ga ne najdem na (Mobil 2000 Super 10W-40): www.mobiloil.com

Iskalnik po avtomobilih pa tudi ne pozna mojega avtomobila.

Naslednje olje ki je zanimivo in tudi omenjeno je Aral BlueTronic 10W-40.
Ali Valvoline MaxLife 10w-40
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Raje malce skrajšajte servisni interval (za olje in filter olja), pa boste s tem naredili večjo uslugo motorju kot z oljem za 10 EUR/liter in servisnim intervalom 30kkm.

Kaj pa če plačujem olje po 12€/L in menjam na 15kkm? Mr. Green
HTHS je pa 5.3... Anxious
Nazaj na vrh
El Barto
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Avg 2009 21:28
Aktiv.: 0.17

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tega, ki ga jaz tankam tudi ni, ker kar gledaš je USA, za evropo imajo malce drugačno ponudbo (tega, ki ga jaz tankam v Alfici, tudi ni na tej strani).
Precej podatkov najdeš tukaj: http://www.opieoils.co.uk/

V končni fazi se jaz ne oziram na iskalnike olj, ker gledam v knjižico od avta ali pa v servisna navodila, ter specifikacijo olja. Kasneje pa seveda še na odziv motorja na olje. Tako sem iz Selenie prešel na Mobil, ki je še celo cenejši.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo če uporabim http://www.opieoils.co.uk/ za iskanje primernega olja mi pade ven 5W-30 olje (sicer 5 zadetkov) vendar vse pod to oznako.

Je pa zanimiva stran.

Mobil - brez uspeha.
Nazaj na vrh
nevednez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Aktiv.: 0.95
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
@ El Barto

Jaz točim notri omenjenega arala že 5let (cca 300k km).
enkrat nalil notri Castrol Magnatec-a... in nikoli več,
1x je bil notri Valvoline DuraBlend 10W-40, z katerim sem bil zadovoljen, vendar sem ''šaltal'' na Arla, ker je cenejši.
4litre Arala stane 22€ (Valvoline 32-34€).
Pri meni je interval menjave max 15k km (ponavdi naredim servis nekje med 13,5k in 15k km- 1500km prej se oglasi ''service'' na BCju), oziroma časovno to znese 4-5krat letno.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:

Kaj pa če plačujem olje po 12€/L in menjam na 15kkm? Mr. Green
HTHS je pa 5.3... Anxious

Popolnoma vseeno je, koliko plačuješ za olje. Stvar tvoje odločitve in tega, koliko te uspejo na.....t. Za servise na 15kkm pa ti je motor izredno hvaležen Smile

Navodila za zamenjavo, kot jih bi radi videli proizvajalci rezervnih delov Smile!

LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2011 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti veš kaj pomeni kratica HTHS? In kako gre lestvica te oznake?
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2011 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
A ti veš kaj pomeni kratica HTHS? In kako gre lestvica te oznake?

Ne vem, koga sprašuješ in kakšen je "ton" vprašanja, a resno, s citati (ker so dobri in ker linki s časom izginejo in ker, če bi pisal sam, bi napisal podobno, le v slovenščini) lahko odgovorim jaz.

Vir citatov
FrankN4 je napisal/a:
High-Temperature/High-Shear

This test is a simulation of the shearing effects that would occur within an engine. In fact, it's actually designed to simulate motor oil viscosity in operating crankshaft bearings.

Under high stress conditions where shearing can occur, the VI Improvers (polymers) break down. As they do, the viscosity of the oil decreases. This is what the High Temperature/High Shear test checks for.

The HT/HS test is measured in Centipoise (cP) as the Cold Crank Simulator test is. However, in this case, because you're hoping for the least loss of viscosity with an increase in heat and stress, you want the cP value to remain high.

Each SAE multi-viscosity grade has a specific lower limit for the HT/HS cP value. If a multi-viscosity oil cannot achieve a cP value above that limit, it cannot be classified under that viscosity grade. For instance, according to the SAE specifications, an oil must achieve an HT/HS cP value of 3.7 or higher in order to be classified at the 15w40 viscosity grade. The thinner the oil the lower the number.

So, whether this data appears on a manufacturer's tech spec sheets or not, the company always has the data and it should be available on request.

I do not remember where this came from but it is not from me. Someone else deserves the credit.

I run Mobil 1 15W-50 with a HTHS of 4.5. My Toyota has 300,000 miles and engine is still smooth, quiet, and powerful. I run the same oil in my Chevrolet Cavalier 2.2L 4 cyl and it now has 202,000 miles. Again, engine runs great, smooth, powerful, like a new engine.

I have nothing but doubt about improved gas mileage with a much thinner oil. I get as good as and sometimes better gas mileage with the 15W-50 as some people get in the same vehicles with a 0W or 5W-30. My 2008 Chevrolet Silverado only has 1900 miles and I changed oil and filter at 500 miles. On two trips since I have had it, it got 23 MPG and 21 MPG. 21 MPG was across the Smokey Mts with a full camping compliment. EPA estimate said some people would get as much as 23 MPG with a 5W-30. When this truck gets to about 10,000 miles, I expect 25 MPG will be common.

Go with the best/highest HTHS you can get and protect your engine and give you peace of mind. The difference in real world, daily driven fuel economy doesn't exist or I guess I should say no one has ever been able to even demonstrate it to me let alone prove it.

If you never drive more than 5 miles one way to work or whatever, I would assume a low HTHS would give better fuel economy but it will still be reduced because the oil will never come up to temp and even a 0W-20 oil is going to be thick, just not as tick as a 5W,10W, 15W-XX.

Ken2 je napisal/a:
HTHS viscosity is a very different measure than the kinematic viscosity measures in centiStokes. HTHS gives a much more realistic measure of what happens to the oil in the engine. Kinematic viscosity is merely the time it takes a quantity of the oil at the specified temperature to flow through a certain orifice. With the modern viscosity index improvers and other additives, this is not the best measure of how the oil reacts in service.

CATERHAM je napisal/a:
Put simply HTHS is a measure of viscosity that accurately replicates the actual viscosity of an oil in an operating engine under stress (pressure) taken at 150C.

In še malo daljša debata...

(V citatih je še kaka ključna beseda, ki je uporabna za googlanje na to temo. So pa debate o olju večinoma nevarne in se hitro izrodijo Wink)
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2011 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Umnik: ni letelo nate, ampak nisem hotel citirat s55m-a ker je brez veze (in ponekod prepovedano ali pa vsaj nekulturno) citirat post direktno nad tabo.
Nazaj na vrh
Joze2
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Jun 2011 15:54
Aktiv.: 0.15
Kraj: Nm

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
@ El Barto

No, VW priporoča olja Aral za svoja vozila, in omenjeno bo za tvoj avtomobil dobra rešitev, alternativa pa je lahko Mobil.

p.s. zanimivo je videti teme o oljih, skorajda na vsakem forumu. Žal je pa večina teh debat polna nepravih informacij, ogromno črpano iz tujih forumov, kjer uporabniki ravno tako ugibajo in izumljajo toplo vodo. Ustrezne informacije se dobijo vedno pri viru, v tem primeru pri proizvajalcu avtomobila, ali pri njegovih zastopnikih, ali mehanikih. Ne goljufajo ravno vsi mehaniki in zavajajo svojih strank, kot sem zasledil v tem topicu. Še tole, če se uporablja polno sintetična olja, servisni interval ni časovno pogojen, temveč le z prevoženimi kilometri.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polno sintetična olja niso enaka motornim oljem.
Edino res sintetično olje v avtu je "bremzolje". No, pa tisto v klimi.
Motorno olje je še vedno v osnovi mineralno, le da ima že toliko aditivov, da se ga je prijelo ime sintetično, po zaslugi marketinških nategovanj z nazivi.
In ker se tudi sintetična olja starajo (pa naj bodo to motorna "sintetična", ali pa bremzolja -katerih problem je higroskopnost) ne moreš pričakovati, da boš lahko oldtimerja 20 let drgnil na eno in isto olje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni