|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
-=davor=- Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.62 Kraj: PTUJ
|
Objavljeno: Čet Feb 03, 2011 10:06 pm Naslov sporočila: Elektro-energetski dalnovod nad streho |
|
|
Spoštovani, zavedam se, da mogoče to ni pravi forum, vendar ste najbližja "skupnost" za katero menim, da mi boste vedeli pomagat.
V lasti imamo starejšo hišo, katera ima na slemenu strehe štender za daljnovod nizko napetostnega 3f omrežja. Ta streha je že koliko toliko dotrajana in bi bila potrebna adaptacija, vendar pa nastane težava, saj nam čez cel slemen hiše teče omenjen daljnovod v višini 1m in več, zato je ta adaptacija nevarna.
Oče (lastnik hiše) se je že pogovarjal z gospodi iz elektrodistribucijskega podjetja za umik daljnovoda, vendar oni stojijo za načrtom da bi daljnovod premaknili više in to na naše stroške!
Ker je nam v interesu, da se ta daljnovod premakne vstran od hiše to ni ustrezna rešitev, še najmanj pa, da smo nosilci stroškov...
Prosil bi vas, če mi lahko pomagate/svetujete pri tej težavi. Hvaležen pa bi bil, če bi lahko vaše nasvete utemeljili z zakonsko podlago
Prvi namen je, da naslovim dopis na upravljalca omrežja in malo zadevo utemeljim z zakoni. V kratkem bodo namreč mimo hiše (po cesti) gradili kanalizacijsko infrastrukturo, zato sem mnenja, da bi lahko še zraven (vsaj mimo naše in sosednjih hiš z enko problematiko) vrgli te kable pod zemljo.
_________________ "Nikoli ne veš, kaj imaš, dokler tega nimaš" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 03, 2011 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
-=davor=-, verjemi, da je in bo v takih primerih vedno najcenejši dogovor. Vse ostalo se lahko zavleče v nedogled.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Feb 03, 2011 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo imeli svoj 4x100kvadrat alu kabel po zraku od transformatorja do hiše.
Smo ga pred 25 leti sami kupili in drogove tudi.
Pred parimi leti pa so nekaj razkopavali po vasi in so nam napeljali 4x75kvadrat bakren podzemeljski kabel.
Ne vem, kako je bilo zmenjeno, ampak ni bilo nič za doplačati. So pa vzeli alu kabel.
Če boste razkopavali, se vsekakor zmeni z vsemi sosedi, da vam dajo kabel pod zemljo vsaj mimo vaših hiš. In še cevi za optiko dajte notri, pa še za kaj.
To zna za sabo potegniti zunanjo elektro omarico na robu parcele, kopanje jarkov proti hišam (po možnosti čez asfaltirana dvorišča in vrtove) in razbijanje zidov do sedanjih omaric (ali zunanja napeljava po zidu do vstopa kabla v zid). Če se ne bodo vsi sosedje s tem strinjali, ne bo nič z vkopom.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
4x100kvadrat .......... 4x75kvadrat |
Stadardni preseki so:
1 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240 300 mm2 ......
-=davor=- Kar se tiče premestitve NNO je sledeče. Ker naj verjetneje oni pri elktru nimajo vašega soglasja ( takrat, ko so napeljevali pred davnimi leti nihče ni podpisoval soglasja) , da vod stoji na vaši hiši lahko od njih zahtevate, da vod umaknejo - seveda na njihove stroške. Torej naj bolje je, da stopiš tja do elektra in jim poveš pač svoje mnenje in se poskušaš dogovorit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je bilo nekaj metrom iz moje hiše od najprej pa na drogovi dol v dolino.Ker sem želel postaviti lopo pa nisem mogel.Pa še ovira hrast katere dotikajo žice.Pa sem prosil Šefa Elektro ki je ravno na terenu.Da bi napeljali v zemljo. na moje stroške.Pa je rekel da bodo napeljali na lastne stroške do doline.In tudi so pridobili soglasje več lastnikov zemlje brez težav.Po mojem bi morali ukreniti.Ker pri nas v vasi je bila ena hiša strehe zgorela.Zaradi napake ali kaj na strehi kovinski drog z elektriko.Zato je inšpektor ob pregledu ukazal da je treba položiti vse v zemjo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
forest70 je napisal/a: |
igo je napisal/a: |
4x100kvadrat .......... 4x75kvadrat |
Stadardni preseki so:
1 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240 300 mm2 ...... |
Takrat smo se pogovarjali ... dajmo to, dajmo ono ... pred parimi leti ... je malo iz spomina ušlo .
Zdaj sem šel pogledat in je 4x70 bakren kabel. Prej je bil pa ustrezno večji alu kabel.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maty Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57 Prispevkov: 124 Aktiv.: 0.66 Kraj: Svečina
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na njihove stroške bo šlo le preko poznanstev ali pa preko dobrega odvetnika. Težko se je z njimi kaj pametno pogovoriti, kaj šele priti do pametne rešitve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
maty je napisal/a: |
Na njihove stroške bo šlo le preko poznanstev ali pa preko dobrega odvetnika. Težko se je z njimi kaj pametno pogovoriti, kaj šele priti do pametne rešitve. |
Mislim, da z dobro malico bi šlo !! , ki je seveda na tvoje stroške.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če se ti malce podre streha, na tistem mestu, kjer je pritrjen drog? potem jih lahko še tožiš, da se ti je vdrla streha, ker je morala nositi drog in njihove žice
Jaz sem bil pred leti v podobni dilemi, ker je bila na rob ostrešja pritrjena konzola, k sreči me je sosed z adaptacijo hiše prehitel, zaželel si je gabel v zemlji, pa sva s skupnimi močmi prekopala najprej čez našo parcelo, potem pa on naprej še po svoji parceli. Na robu naše parcele je pa drog, kamor je na vrh priključen zemeljski kabel. Ja, kabel sva kupila sama, skopala jarek in položila ta kabel in valjanec za ozemljitev, potem smo lepo zasuli in potlačili z žabo
Sosedska pomoč in sodelovanje naredi čuda, strošek ni bil tako velik, ker je šlo za delo v lastni režiji, nakup kabla in valjanca je bil ves strošek, preklop pa je elektro naredil brezplačno. No, hkrati sva potem montirala zunanje omarice, ja, spet ni bilo zastonj, ampak ko pomisliš, da si se v stari bajti znebil števca in ga prestavil ven, je pa tudi nekaj vredno, hkrati pa si pridelaš še novo in bolj varno inštalacijo. Ja, adaptacija bajte ni zastonj, tudi inštalacija spada zraven, ne samo streha, okna, ometi, beljenje, fasada, izolacija... ugotovimo lahko, da je obnova električne inštalacije v primerjavi z drugimi stvarmi pravzaprav poceni, res poceni.
Poskusite kaj narediti sami, zmenite se z elektrom, predvsem pa dogovor s sosedi, da vsi zahtevate kabel v zemljo, ampak to pomeni, da boste vsi štemali fasado in vzidali omarice zunaj kar pa najbrž vsem sosedom ne bo všeč.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Kaj pa če se ti malce podre streha, na tistem mestu, kjer je pritrjen drog? potem jih lahko še tožiš, da se ti je vdrla streha, ker je morala nositi drog in njihove žice
|
Ceneje in hitreje bo če sam kupi kabel in ga položi v zemljo. Ker te tožbe se ponavadi zelo dolgo vlečejo + veliko denarja gre zato (zelo veliko) ....
Preden pa ti vse to povrnejo pa mine 5 let +
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlog; omogoči posedanje strehe tako, da se bo njihov vod naslanjal na streho in bodo zadevo morali popravljati.
Naredi tako, da ne bo vidno namerno škodovanje.
Ker bodo morali popraviti in namestitev na staro mesto ne bo mogoča, bodo vod prestavili. Kam je vprašanje.
No takoj po tej zadevi pa vloži tožbo proti njim češ, da se je streha sesedla zaradi njihovih konzol. Zadevo seveda prej poslikaj do potankosti.
Popravilo se na tak način ne bo zavleklo, bodo pa popravljali na lastne stroške in ob posvetu z odvetnikom boš ugotovil, če lahko na ta račun še kaj zaslužiš.
Vsekakor ne pojdi v opcijo sanacije na svoje stroške.
Če ne drugače se še pred tem posvetuj z odvetnikom, da zberete podpise, če je situacija podobna na večih hišah.
Pri nas so na tak način zgradili nov trafo in napeljali bakrene vodnike. Brez pritoževanja pa bi še danes imeli slabo fazno napetost. Gradnja je stekla v manj kot pol leta.
Povprašaj tudi župana in mu predstavi problematiko.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daljnovod je nevaren za našo hišo, ker je v enem izmed zadnjih neurij baje bilo kar nekaj iskrenja pri stikanju žic zaradi močnega vetra. Ker pa je hiša stara in dotrajana streha je vprašanje časa, kdaj bo kaj zagorelo...
Spodaj na sliki lahko vidite kako zadeva izgleda. Hiša je zidana in še koliko toliko v dobrem stanju, edino potrebna je popravila fasade in srehe. Slednje pa ne moremo, zaradi lastne varnosti. Naj omenim, da je v hiši komplet nova elektro instalacija in omarica na zunanji strani.
Skratka iščem (če obstajajo) kakšen akt zakona, ki prepoveduje takšno gradnjo daljnovoda. To bom uporabil v dopisu, katerega bom poslal na elektro v vednost, da v kolikor ne bodo umaknili daljnovoda bodo odgovarjali za škodo.
Seveda pa mi ni interes nekih odvetnikov vpletat, vsaj ne še, dokler imam druge alternative, dogovor, inšpekcije,...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.15 MB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri sestrični na hiši je enako, da je štender na špirovcu. Na elektru so ji rekli, da bodo prestavili na nov drog ob hiši. Za kopanje v zemljo pa bi morali na lastne stroške in z dovoljenjem sosedov. Kolikor vem sploh več ne smejo imeti štendorv po strehah.
Je pa res, da je veliko odvisno od dogovora. Sam sem lansko poletje "[cenzurirano]" 10kV drog in je bil cel kraj brez elektrike. Z dogovorom in malco s šefom vzdrževanja ni bilo treba nič plačati.
Pokalo in bliskalo je pa kar fajn.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
To velikokrat slišim, da ne bi smeli več imeti štenderjev na strehi, vendar nikjer ne najdem odloka ki to prepoveduje...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot, da je to kaj nenavadnega. Pri nas na Rakeku ima vsaka starejša hiša tak priklop. Pa to saj zame ni daljnovod.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni