|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2011 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lojzek,
Po izobrazbi sem jakotokaš. Če se vrnem 30 let nazaj. Praktični pouk sem opravljal v velenjskem RŠCju in to dva dni na teden. Delali smo prav hišne razdelilce različnih izvedb. Dovodi Na FID stikalo so se dajali odvisno od izvedbe samega razdelica kako je pač bilo lažje, da je prihajalo do čim manj križanja močnostnih vodnikov. Pred kakimi tremi meseci sem dal v pogon eno instalacijo v novogradnji. V razdelilcu sta dva FID stikala. Dovod sem peljal na sredino enega od spodaj drugega od zgoraj. Izvedene so bile vse meritve od ustreznih organov. Nihče ni rekel, da bi bilo stikalo kako stikalo napačno priključeno. Prav tako nisem v navodilih nikjer zasledil, da je važno, kam se priključi dovod. Prav rad bi videl tista navodila, kjer to piše.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Že spet sem stegnil jezik v debati (prepiru) o energetiki jaz idiot.
Res sedaj nisem našel TOČNEGA navodila, da je res tako, kot sva trdila jaz in bojan_z.
Res je, da tudi jaz FID (ter prav tako instalacijske odklopnike) priklopim tako, kot mi je lažje.
Sem pa pozabil napisat v zadnjem postu (čeprav sem imel v mislih), da FIDa še nisem razdrl in ne vem, kako ima izvedene kontakte. Sem pa v zadnjem stavku vseeno dodal, da post velja za opremo, ki odklaplja kratke stike, kar FID ne počne. In če bi kdo hotel razumeti, kaj sem napisal, bi videl, da je moj post nadaljevanje offtopica o stikalih (tako kot je offtopic vse od drugega ali tretjega posta dalje), ne o FIDU. In da res malce nerazumljivo nikjer nisem trdil, kako FID priklopiti (ker je res vseeno).
Se posipam s pepelom, ker res nimam pojma o elektriki (kaj je že to) in upam, da mi nikoli več ne pade na pamet, da kliknem na temo o energetiki. In da, bog ne daj, če že kliknem sem, celo kako besedo napišem.
EDIT: seveda sem tudi zdaj pozabil prilepiti en kar lep link za branje o gašenju plamena tukaj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv članek. Smer toka običajno ne igra vloge pri izmeničnih tokovih. Zelo pomembna pa je pri preklopu enosmernih tokov.
Offtopic:
(Temo smo nekoč že obdelali.) Lep primer so močnostni kontaktorji v električnih viličarjih. Moram priznati, da tega sam dolgo nisem vedel. Nekoč smo imeli probeme z enim Indusom. Dogajalo se je, da je med vožnjo obstal. Pomagal je "reset". Izklop moči ter ponovni vklop. Zamenjali smo par krmilnih elektronik -jih menjali med sabo z drugim, ki je normalno obratoval. Nekoč se je v podjetju "hardwersko nadgrajeval" en električni viličar. (klasično krmiljenje voznega motorja z elektronskim) Ko je bilo končano sem serviserju omenil težavo na prej omenjenem viličarju. Pri pregledu je ugotovil, da eden iz med kontaktorjev hidravilke (če se prav spomnim sevo za volan) ni ustrezen. Tole me je seveda čudilo - kako naj bi imelo to veze. Razložil mi je, da so na kontaktorjih magnetne gasilne komore, ki so različne glede na smer toka. V koliko le ta ni ustrezna "meče" oblok na tuljavo. Prav to je bil v našem primeru vzrok. Povzročena motnja je krmilno elektroniko spravila v napako. Take motnje lahko povzroči tudi klasična hupa, zato blokirni kondezator in dioda na njej ni brez veze. (tudi na to me je serviser opozoril)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
bojan_z je napisal/a: |
Konkretno , če se FID prikopi "napačno" bo tudi deloval , le da bo preiskusna tipka delovala tudi pri izklopljenem ko je fid že izklopljen. |
Ne, tipka za preizkus pri napačno priključenem FID stikalu NE deluje za svoj namen, sam FID pa deluje več ali manj normalno. Tipka povzroči diferenčni tok v vsakem primeru, le ob napačni priključitvi na FID NE vpliva.
Se je kdo vprašal, kako deluje preizkusna tipka na FID stikalu? no, če se še niste vprašali, potem se pa dajte in si na vprašanje tudi odgovorite, še prej pa si narišite shemo samega FID stikala, tisto notranjo shemo
Preizkusna tipka je v bistvu simulacija napake, da se namerno povzroči diferenčni tok. Pred FID stikalom diferenčni tok nima vpliva na FID in zato ne izklopi, zato preizkusna tipka pri napačno priključenem FID stikalu ne deluje
Ste sedaj dovolj "razsvetljeni" ? in ja, vsak inštalacijski element ima označeno kje je dovod, razlogi niso tako pomembni kot dejstvo, da se je treba navodil proizvajalca držati, ker razlogi obstajajo z namenom, oziroma, razlog obstaja zaradi dejstev
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si
Nazadnje urejal/a reber Sre Feb 09, 2011 11:55 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno, tipka simulira napako.
Spet smo tam. Kako deluje FID? Fid deluje na principu diference tokov. Torej ko teče nekaj mimo le ta izklopi. Tipka je vezana z ENE strani na enega iz med faznih vodnikov preko bremena na DRUGO stran ničenega vodnika. Na FID stikalo so priključene vse tri faze (ena faza) ter ničeni vodnik. Simulacije napake ni možno izvesti samo na ENI strani FID-a, brez da "spraviš" nekaj toka mimo. Tisti, ki to trdi, naj poskusi. Torej je vseeno kje je priključen dovod. Seveda morajo biti vsi vodniki dovoda na eni strani.
PS.
FID stikalo enostavno testiraš preko žarnice tam 60W (zavisi sa kak tok je) Torej 0 gre mimo. Kontakt na FID-u se priključi kot bi sicer priključil stikalo, da luč sveti. FID MORA takoj izključiti, če je ok.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Test FID-a brez priklapljanja.
Še na hitro narisano. žal nisem imel simbola za FID.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
39.71 KB |
Pogledana: |
38 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber, prosim te. Kakorkoli boš FId priklopil, tipka bo vedno delovala, tako kot FID.
Ti je Silvo lepo napisal.
Ta stavek pa itak nima nobenega smisla:
Citiram: |
bojan_z je napisal/a:
Konkretno , če se FID prikopi "napačno" bo tudi deloval , le da bo preiskusna tipka delovala tudi pri izklopljenem ko je fid že izklopljen. |
Kako naj tipka deluje pri izklopljenem FID-u? Kaj ga bo nazaj vklopla?
Lojzek, link, ki si ga podal je ok, samo to nima veze s tem, kar se mi pogovarjamo - priklop dovoda na delovni ali mirovni kontak (230VAC) - razlika. Konkretni odgovori, podkrepljeni s kakšnimi navodili o priklopu, FID-a recimo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma žal nimam kakega starega FID-a, tako da žal fotografije notranjosti v tem trenutku ne morem pripeti.
Moj zaključek:
Navodila pri nakupu nove naprave običajno vedno preberem. Pri FID stikalu do sedaj ne pomnim, da bi kje zasledil kako posebno obvestilo kam pride dovod. Mislim, da to ni niti posebej označeno. (ne izključujem, da morda pri katerih modelih to celo obstaja) Osebno sem ga vedno priklapljal tako kakor mi je najbolj ustrezalo glede na sam dovod. Instalacije so tudi šle skozi meritve ter tehnične preglede in zaradi tega ni bilo kakih pripomb. Zato sklepam da je vseeno kje je dovod. Ravno zaradi tega je bil odgovor v drugem odgovoru tega sporočila kratek. "Vseeno je.."
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še tole. Prejle sem bil mimogrede v Merkurju kjer prodajajo FID- stikala slovenskega proizvajaca ETI iz Izlak. V navodilih na drugi strani piše: ***Dovod se lahko priključi zgoraj ali spodaj. Žal nisem imel s sabo fotoaparata, da bi fotografiral. Če ima kdo kako tako stikalo doma na "lagar-ju", naj pofotografira navodila in jih prilepi.
*** bojan_z,
je proizvajalec napisal napačna navodila?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navodila za Kzs in Fid
|
317.6 KB |
23 krat |

|
|
185.86 KB |
46 krat |

|
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam samo, da sedaj ne bo kdo napisal, da je proizvajalec napisal napačna navodila.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priznam, da nikoli nisem iskal navodil za priklop FID stikala. Vedno sem jih priklopil kakor mi je najbolj ustrezalo, ker mi je bilo popolnoma jasno, da je za delovanje vseeno - tudi preizkušeno. Edino na kar je potrebno biti pri FID stikalu pozoren je to, da imajo nekateri priklop za nevtralni vodnik na levi, drugi na desni in se pri uporabi letvice lahko pri preveliki brzini hitro zgodi zmešnjava.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima (samo, da bom siguren, pa ne se smejat), ta nadtokovna zaščita je mišljeno varovalka ali kako?
Daj je potemtakem fid tudi varovalka?
hvala za odgovor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
FID - varuje pred električnim udarom (človeka) in ni varovalka
Inštalacijski odklopnik ali varovalka - varuje električno inštalacijo (izolirane vodnike)
Preobremenitvena zaščita (znano tudi kot motorska zaščita, bimetal, tokovni rele) - varuje električne porabnike
Edit: Varovalka in preobremenitvena zaščita sta lahko združena v en sam element znan tudi kot preobremenitveno-kratko stični inštalacijski odklopnik. Varuje električno inštalacijo in električni porabnik. Uporablja se večinoma v industrijskih aplikacijah.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
KZS je kombinacija FID-a in nadtokovne zaščite (recimo B25 oznaka itd.).
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni