|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
semzzzz Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.72 Kraj: Sp. Besnica
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2011 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
semzzzz je napisal/a: |
Še en primer, kaj so meni naredili.
Kupil sem 3-f 100l kompresor. Ga želim priključit in glej ga zlomka 4 žice (črna, rjava, modra in rumeno-telena). Vse lepo in prav, če ena ne bi bila modra. In ta modra je bila faza . Nevem kje so videli modro, da se uporablja za fazo .
LP Uroš |
Povsod v industriji, kjer so v rabi 4 žilni kabli. Običajno je "dogovorjeno" fazno zaporednje Črna-Plava-Rjava -> R-S-T |
To pa prvič slišim. A nebi mogla biti namesto plave siva?
Drugače pa hvala za informacijo.
LP Uroš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2011 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
V "fohu" sem že skoraj trideset let. Pri 4-žilnih vodnikih ne pomnim, da bi videl kdaj kak siv vodnik. Sem ga pa včasih videl pri pet-žilnih namesto druge črne. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
semzzzz Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.72 Kraj: Sp. Besnica
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2011 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem delal električne inštalacije, je bil vedno 4-žilni kabel z sivo in ne z modro. Drugače sem pa prov debelo pogledav, ko nam je profesor razlagu o vodnikih, ko je bil 4-žilni z modro. http://lrf.fe.uni-lj.si/e_eir/eir02.pdf
Kako je pa v industriji pa nevem.
Še enkrat hvala za informacijo. Bom vedu za v drugo.
LP Uroš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2011 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
V "fohu" sem že skoraj trideset let. Pri 4-žilnih vodnikih ne pomnim, da bi videl kdaj kak siv vodnik. Sem ga pa včasih videl pri pet-žilnih namesto druge črne. |
Srečal sem že čr-rj-si-rz, čr-rj-mo-rz, čr-čr-rj-mo, čr-rj-si-mo, pa še kako kombinacijo vmes (pri starejših kablih se tudi rdeča najde, recimo čr-si-rd-mo)...
Načeloma se za motorje in ostale trofazne porabnike brez N uporablja rj-čr-si-rz (tako je tudi zaporedje faz po novem), za ostalo pa rj-čr-si-mo (N oz. PEN vodnik namesto PE).
Sicer bo trajalo še kakih 20 let, da se bo dejansko povsod uporabljal ta vrstni red (in še kakih 50 let zraven, da bodo monterji nehali uporabljat NYM-J 3x1,5 za menjalno stikalo). _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni