www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Štoparca za smučarske tekme ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
binemm
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Feb 2006 13:10
Aktiv.: 0.12

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 1:13 pm    Naslov sporočila:  Štoparca za smučarske tekme ? Odgovori s citatom

Pozdravljeni
V načrtu imam projekt izgradnje štoparice za smučarske tekme.(amaterske)In sicer sem si zamislil takole.Za samo merjenje časa bom uporabil mikrokontroler z lcd displayem.Na displayu teče čas od starta pa do cilja.Ko gre tekmovalec skozi cilj (foto celice),se čas na displayu ustavi,z reset tipko ga nato resetiramo in starta lahko naslednji.Skratka rabimo dva vhoda.Če je kdo kakšen tak programček za mikrokontroler opazil,se priporočam. Laughing Imel pa bi tudi možnost priklopa ure na laptop,kjer bi v programu labwiev,naredil uprabniški programček.(shranjevalo bi čase,številke,itd.)
Drugi del pa je brezžična komunikacija med startom in ciljem.(samo za signal start) Embarassed Namen imam da bi uporabil kar enokanalni sprejemnik-oddajnik za garažna vrata.(433 MHz)Ker pa so to oddajniki malih moči,(oddajnik-obesek za ključe) bi domet povečal s takimi antenami,tako na oddajniku kot na sprejemniku:

Antena naj bi imela 6dB pribitka.Zanima me samo kako je tukaj z dolžino kabla ??? (max.)

Glede na strokovnjake na tem forumu,upam da mi bo kdo potrdil projekt,da je zadeva pravilno zastavljena,ter da bo zadovoljivo delovala. Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70793.33

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Manj kot maksimalna dolzina (daljse ni nujno slabse) kabla bo vplivala tocna dolzina (glede na valovno dolzino signala) in kvaliteta kabla ter prehodov iz kabla v vezje/konektor.

Sicer si pa vse skupaj dovolj dobro opisal - jaz bi spremenil le to, da ne bi MCUja resetiral ob vsakem tekmovalcu, ampak pac skocil nazaj na zacetek programa ob pritisku tipke, ter namesto LCDja (majhen, relativno drag in z slabo vidljivostjo na mocnem soncu, kar je na smucariji pogost pojav) zamenjal za 7-segmentne LED displaycke, ki so bolj opazni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj se bo zgodilo če bo kakšen gledalec kar tako pritisnil svoj brezžični obesek, ki bo uporabljal enako frekvenco? Usmerjena antene še ne zagotavlja, da se ne bo kaj drugega ujelo...

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede displeja:
Sam sem kakih pet let nazaj naredil eno tako ampatersko štoperico. Displeje sem naredil z visokosvetilnih led diod velike ca 10cm. Kompletna elektronika je bila na cilju. Start sem povezal z dvožilnim kablom (vojaška telefonska "motalica" ) Zadeva je delala popolnoma avtomatsko. Na startu je bil tudi piskač. Ko je tisti, ki je zapisoval rezultate popisal čas ter števec pobrisal je tekmovalec na startu dobil akustičen signal. Tak način je uporaben pred vsem zato, ker gledalci pa tudi tekmovalec takoj vidi rezultat. Zadeva je primerna tudi za "solo" trening. Ko pripelješ skozi cilj, vidiš rezultat. Pritisneš reset, pa že lahko pelje naslednji.
Če koga zanima bom skušal najti vsaj filme in program. Načrta mislim, da nisem risal, ker sem naredil le dve verziji. Uporabljen je bil PIC16F877.

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Štoparica z vsemi dobrotami, ki so bile tukaj omenjene in še kaj zraven:
- kodiran prenos telegramov (uporabljene radijske postaje in ne nek "cigu-migu" sistem, ki dela ali ne).
- istočasno dva tekmovalca na stezi,
- interno shranjevanje rezultatov z možnostjo njihovega pregleda na LCD displeju, kjer je viden tudi vrstni red,
- prenos na PC ob koncu dneva,
- itd...
Zadeva deluje v praksi eno leto B.P.
Navodila priložena.

Stoparica.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Stoparica.PDF
 Velikost datoteke:  172.07 KB
 Downloadano:  117 krat

Nazaj na vrh
binemm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla Proteus.Sem šele kasneje videl tisti download,tako da ignoriraj tisto zs.Najlepša hvala.
Nazaj na vrh
binemm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kje se dobi,oziroma se lahko pozanima o tej uri? Question Kakšen kontakt če je možno. Confused
Nazaj na vrh
binemm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za brezžično povezavo sem si zamislil sedaj drugo možnost.In to predvsem zaradi sigurnosti povezave.Nabaviti nameravam dve ročni postaji na 439MHz,z preverjenim dometom 1500m,brez velikih zunanjih anten.Tudi cena ni ne vem kaj.(komplet cca. 15k)Preštudirati moram samo še kakšna je možnost komunikacije,ali bo treba iti v predelavo. Evil or Very Mad Tukaj mislim predvsem kakšen konektor na postaji.Morda kdo te zadeve pozna? Sad

Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 24, 2006 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Štoparico sem naredi jaz za nek smučarski klub. Uporabil sem podobno postajo, kot tista, katere sliko si prilepil. Seveda z ustrezno modifikacijo: vgradnja v kovinsko škatlo & normalna paličasta antena (originalna ni vredna pol ...).

114_1493.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.35 KB
 Pogledana:  120 krat

114_1493.JPG

Nazaj na vrh
Ales05
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 05 Apr 2006 10:17
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 17, 2006 10:46 pm    Naslov sporočila:  Brezžični prenos Odgovori s citatom

Zdravo,

za podobno štoparco bi uporabil za komunikacijo start-cilj PMR radijski napravi, problem je, da ne znam vezati zadeve na cilju. Signal bi oddal preko Call funkcija na startu in tega "meril" na cilju, pa ne vem kje. Vsaka pomoč dobrodošla. (priložena tudi shema naprave). Sicer me pa malo moti, da si ne morem ogledati prilog postov v tej temi. Bi prosil, če se to da kako urediti.

Nacrt.pdf
 Opis:
Shema naprave

Download
 Ime datoteke:  Nacrt.pdf
 Velikost datoteke:  88.06 KB
 Downloadano:  35 krat

Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2006 9:43 am    Naslov sporočila:  Re: Brezžični prenos Odgovori s citatom

Ales05 je napisal/a:
Sicer me pa malo moti, da si ne morem ogledati prilog postov v tej temi. Bi prosil, če se to da kako urediti.

Seveda, sam lahko urediš zadevo Laughing pravilo št. 6!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ales05
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 05 Apr 2006 10:17
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2006 11:25 am    Naslov sporočila:  Re: Odgovori s citatom

Hoj,

kaj naj pišem "blesarije", da bom imel zadostno število postov (mimogrede pravilo 6 sem poznal). V mojem primeru gre za to, da elektronika ni načeloma moje področje, mi je pa zanimiva ta tema. pa brez zamere, ker mi je vaš forum, sicer OK!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2006 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko objavis kaksen dober vic ... Laughing
zuza
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 12:13
Aktiv.: 0.02
Kraj: glina

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 1:52 pm    Naslov sporočila:  za Silvota Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
evo,spet en amater med vami.Bom kar bistvo vprašu.Imam namen napraviti štoparico za merjenje časa na tekmi,recimo tek. Sicer se iz štarta poda le po en tekač, tako da ni problema za meritev.Moja ideja je da bi s fotocelico nekako zaznal
štart in bi se štoparica vklopila,ko pa bi prisel na cilj bi se izklopila.To je mišljeno tek v krogu.Če je možno,da bi potem to potom kakega programa shranjevalo na prenosnika.Vsak rezultat posebej.Ali kaj podobnega.Prosil bi če mi kdo zna razložit kaksen naj nabavim materjal.Čital sem že v tem forumu,samo mi ne odpre priponke od Silvota, ki bi bila zame zanimiva.
že v naprej hvala tistemu ki mi bo znal pomagat Uroš

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni