www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

osvetlitev delavnice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem pri LED so samo nizkokvalitetni materiali, ki kvarijo vrednost visokokvalitetnih.

Kar se tiče temperature, LED niso tako v zaostanku. Imel sem primer LED razsvetljave v industriji kjer so temperature tja do 70st na vertikali sijalk in je proizvajalec kljub temu ponudil 5 let garancije na celo svetilko.
Prav tako driverji v LED svetilkah dosegajo 0,96 PF s fino tokovno regulacijo in elektronskimi elementi v driverjih za vojaško uporabo.
Seveda pa imajo svojo ceno in nekih večjih marž niti ne moreš imeti zaradi konkurenčnih produktov.

T5 svetilke služijo svojemu namenu. Sem mnenja, da so lahko nadomestek HPS svetilk z veliko manj bleščanja. Moti me edino, da so energijsko še vedno kar precej potratne.
Verjamem pa, da njihov trend ne bo dolgo trajal, zaradi vsebnosti plinov in okolju neprijaznih materialov.
Kot so se spravili na navadne žarnice, se bodo tudi na vse plinske, ko bodo povprečne LED z boljšimi značilnostmi in bodo trgovci videli priložnost novega zaslužka. Trenutno je v ospredju T5. Naval teh produktov se je v zadnjih letih krepko povečal.

LED so šele v fazi raziskovanja in mnogi na ta račun potegnejo takratko.

Že v osnovi bi se morale LED s standardi filtrirati, da ne bi bilo toliko "klumpa" na tržišču.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da so LED na področju baterijsko napajanih prenosnih svetilk že zmagale in tja zaenkrat sodijo. Za notranjo uporabo pa jih bo potrebno še dodelati.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Mislim, da so LED na področju baterijsko napajanih prenosnih svetilk že zmagale in tja zaenkrat sodijo. Za notranjo uporabo pa jih bo potrebno še dodelati.

Odvisno za kaj se baterijska svetilka uporablja. Za osvetlitev poti, kjer hodiš ok. Ko pa odpreš en telefonski ali podoben "kasel", kjer je "miljon" vodnikov različnih barv pa si s tako osvetlitvijo v "temi". Sam sem probal že kar nekaj različnih led svetilk. Od tistih z več led diod do tistih z eno power led. Nobena ne da takih rezultatov kot običajna svetilka z žarnico z žarilno nitko. Če imaš izkušnje, ter lahko kako priporočaš se priporočam.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause Tudi mene ne bodo prepričali!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Odvisno za kaj se baterijska svetilka uporablja. Za osvetlitev poti, kjer hodiš ok. Ko pa odpreš en telefonski ali podoben "kasel", kjer je "miljon" vodnikov različnih barv pa si s tako osvetlitvijo v "temi". Sam sem probal že kar nekaj različnih led svetilk. Od tistih z več led diod do tistih z eno power led. Nobena ne da takih rezultatov kot običajna svetilka z žarnico z žarilno nitko. Če imaš izkušnje, ter lahko kako priporočaš se priporočam.

Se moram, kar strinjati s tabo. Jaz sem malce preveč posplošil zadevo na eno uporabo. LED uporabljam za razne nočne izlete, hojo po podzemnih rovih in jamah. In seveda mi tam spekter ni pomemben ampak samo moč. Imam pa doma praktično cel razvoj LED prenosnih svetilk. Tiste z več LED, brez leče sem opustil, ker sicer na blizu svetijo dobro, vendar se na daleč svetloba razgubi. Sem mnenja, da mora biti LED ena in tista prava. Sem pa to težavo glede barve vodnikov opazil tudi pri živosrebrnih žarnicah. Vse svetilke, ki jih trenutno uporabljam so bolj kitajskega izvora, saj so kvalitetne svetilke trenutno še predrage. Se je že zgodilo, da je opevani LED lenser crknil kmalu po začetku uporabe. Trenutno uporabljam tole naglavno svetilko in moram reči, da sveti kar lepo belo, medtem, ko v rokah uporabljam še 10W kupljeno v Pordenonu, ki sveti bolj modro. In ima nastavljiv fokus, kar je zelo uporabno. Opažam pa, da je precej razlike v moči med naglavnimi svetilkami in ročnimi. Je pa včasih priporočljivo, da ima človek proste roke in še vseeno dobro vidi.

Se mi pa zdi, da te te luči kar zasvojijo, ko enkrat vidiš kako močno in dolgo sveti hočeš vse močnejše. Je malo boljši občutek nekje v temi, ko vidiš 100m pred sabo, kot pa, da imaš neko tljivko.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno še nisi uporabljal prave ročne svetilke! Pri meni v uporabi že dve desetletji.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Verjamem pa, da njihov trend ne bo dolgo trajal, zaradi vsebnosti plinov in okolju neprijaznih materialov.
Kot so se spravili na navadne žarnice, se bodo tudi na vse plinske, ko bodo povprečne LED z boljšimi značilnostmi in bodo trgovci videli priložnost novega zaslužka

A arzen v ledicah nobenega ne moti?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Očitno še nisi uporabljal prave ročne svetilke! Pri meni v uporabi že dve desetletji.

Vem sem tudi nekaj podobnega že uporabljal. Vem, da so kvalitetne kar se ohišja tiče, dobro tesnijo in da lahko tudi koga mahneš z njo pa bo ostala cela. Spekter je seveda prijazen, ampak sem mnenja, da svetilka glede na svojo velikost sveti slabo in ima kratko avtonomijo.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0:
Zakaj le? Važno, da pokuri "manj" elektrike.

Čeprav se zgornjimi komentarji nebi strinjal. Bele LED diode s primernim CRI indeksom posekajo navadne žarnice pri reprodukciji barv. Res pa je da v svetilkah dobiš vse živo in CRI ponavadi seka preko 7000, kar pa je že precej modra svetloba.
Sam sem z mojo Petzlovo naglavno svetilko povsem zadovoljen.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Bele LED diode s primernim CRI indeksom posekajo navadne žarnice pri reprodukciji barv.

Kaj za vraga ?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PZUFIC

Imam tudi jaz linkano Maglite svetilko, pa še eno, ki je bila naknadno predelana na akumulator. Na prvi pogled svetilka izgleda velika in štorasta. Videz vara, ko jo začneš uporabljati ugotoviš, da je tako oblika, razpored teže, sama izdelava, uporabljeni materiali zelo blizu idealnemu in je svetilka izjemno praktična, da o kvaliteti izdelave in robustnosti niti ne govorimo. Tipičen izdelek strojne in elektro industrije Made in USA, ki pa žal tudi izginja.

Akumulator drži več kot dovolj časa in ker je vgrajen kvaliteten Ni-Cd, ima neznatno samopraznenje - najdi kaj od današnjega klumpa, kjer akumulator po pol leta pozabe ne izgubi skoraj nič na kapaciteti.

In najbolj hecno, Maglite svetilke z modnimi ledikami imajo zraven priloženo rezervno kriptonsko žarnico! Le zakaj, če naj bi ledika zdržala domnevnih 50000 ur? Ali samo zato ker bo uporabnik, ki svetilko ima za vsakodnevno orodje in ne za modni dodatek, lediko kmalu spravil v kanto za smeti?

O CRI ledik pa ja, poznam, kako je to z 99%. Enako kot v emulatorjih, ki 99% delujejo enako kot original. Hudič je samo to da zaradi manjkajočega 1% praktično nič ne dela tako kot bi moralo. S svetlobo ledik, šparovnih brlivk in ostalim novodobnim s*anjem pa je enako. Kvaliteta svetlobe je enostavno zanič, trajnost, dejansko dobavljivih, pa temu primerna.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče nizko porabnih svetilk so LED zame zmagale.
Aplikacije kjer pa so zahtevani višji parametri pa se lahko kosajo res top LED produkti, ki pa so tudi dragi.

Do sedaj, se pri uporabi LED še najbolj fokusira na visoke lumne, kar pa znižuje reprodukcijo svetlobe. Visoki lumni in reflektorski način delovanja pa človeku dajejo lažni predsodek o jakosti svetlobnega vira, CRI je pri tem neopazno zanemarjen.

Že na daleč se lahko določi kvaliteto LED svetlobnega vira po ceni, izključujem nabite cene posrednikov.

Eno Japonsko podjetje (imena se ne spomnim) se ukvarja z aplikacijami v robotiki, tako so razvili LED produkte z visokim CRI tja do 98. Glede na jakost svetlobe iz dokumentacije imaš občutek, da so predmeti slabo osvetljeni, vendar razpoznavanje naravnih barv in konrasta pa je v primerjavi s slabšimi LED viri izjemno.
V tem je ravno poanta. Visoka osvetljenost s slabim CRI samo poveča bleščanje predmetov in svetlobnega vira v spektru, ki ga reproducira. Kvaliteta razpoznave barv in kontrast pa je slaba.

Zato nekateri pravijo, da "ta LED pa res sveti", ko pa moraš pri taki svetlobi nekaj delati kar zahteva večjo koncetracijo in zbranost pa hitro ugotoviš, da te ta svetloba utruja.

Praktično velja to za vse svetlobne vire in ne samo LED. Se pa te stvari hitreje opazi pri nizkokvalitetnih LED produktih.

Za primer: testiral sem nizkocenovno LED žarnico v toplo beli barvi z CRI okoli 60-70. Stene prostora in predmeti so prevladovali v rumeni barvi in razpoznava barv je bila slaba. Prostor je res da bil osvetljen na prvi pogled, utrujenost pa je takoj bila opazna pri napenjanju oči pri raznih koncetriranih opravilih. Skratka neprimerno za bivanjske prostore. Produkt bi lahko bil namenjen samo za dekoracijo.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
In najbolj hecno, Maglite svetilke z modnimi ledikami imajo zraven priloženo rezervno kriptonsko žarnico! Le zakaj, če naj bi ledika zdržala domnevnih 50000 ur? Ali samo zato ker bo uporabnik, ki svetilko ima za vsakodnevno orodje in ne za modni dodatek, lediko kmalu spravil v kanto za smeti?

Ker tisti led vložek stane ene 50€ v prosti prodaji, žarnica je pa drobiž ?

(Na sploh je maglite lampa neprimerna za LED ker nima ustreznega hlajenja)
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je. Svojevrsten paradoks.

Ohišje Maglite svetilke odvede dovolj toplote, da kriptonka traja leta (če z lampo ne igraš fuzubal) in tudi parabola se ne deformira, energetsko varčna ledika pa v tem ohišju zakuha.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede tesnjenja in robustnosti se strinjam, da je Maglite boljša, ampak meni je tale še zmerja zakon.

Ima prav tako aluminjasto ohišje, moč naj bi bila 10W, sveti ptibližno 2-3 ure, ima lečo z regulacijo širine snopa, zanemarljivo težo in lahko jo skoraj skriješ v dlan. Bom pa enkrat ponoči naredil par posnetkov kako sveti.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni