|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Halogenske reflektorske so zgodovina
Bom pomeril razliko med 3W LED svetilko in 35W halogenko, da vidimo pri čem smo.
Proizvajalci LED svetilk, ki uporabljajo CREE in druge dobre LED čipe, zagotavljajo, da je 3W nadomestek za 25-30W.
Glede na izkušnje bi lahko rekel, da je centralna meritev uspešna. Vedeti pa je treba, da dobre rezultate usvtari ozek snop LED svetilke, ki je 30-45° standardno.
Reflektorska spot svetilka pa ima koliko? 60°?
Torej so različni faktorji, kot npr. snop, ki jih je potrebno upoštevati v primerjavi.
Sam sem pristaš višje razrednih LED svetilk. V marsikateri aplikaciji se obnesejo bolje kot reflektorske, sploh kar se tiče življenjske dobe in segrevanja.
Imel sem primer, ko so reflektorske žarnice morali menjavati na mesec enkrat, ker so se zaradi majhnega prostora segrevale. Po namestitvi LED svetilk je bil ta problem odpravljen in po zadovoljivosti uporabnika, je svetlobe več kot prej. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vi bodite pametni z svojimi lux metri. Vem da LED ni primerna za delovno svetlobo.
V kuhinjo sem jih dal samo zaradi tega razloga, ker ostanejo zvečer vžgane dokler se ne gre spat.
O svetilnosti pa tako: Mati sploh ni vedela da sem zamenjal žarnice, dokler ji tega nisem povedal... _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, halogenke so še daleč od zgodovine. Še vedno se na veliko uporabljajo in še dolgo se bodo. Dejstvo je da so LEDice drage in to jih postavlja ZA halogenke.
Zakaj LED ni primerna za delovno svetlobo? Če jih je dovolj, potem ni panike. Sicer ti je pa mati že sama odgovorila ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš pomerit lux-e potem jih je potrebno meriti z malo boljšim lux-metrom, kot pa z varianto bau****. Čene lahko ledica "sveti" bolje od klasične žarnice (spekter -> filter ). Tako da za nezahtevne stvari kot je ta je dovolj, če ti oči povejo kaj jim paše . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 2:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Upam da bo VolkD napisal kako so hoteli z ledicami različnih barv pokriti spekter, kot ga oddaja navadna žarnice.
p.s. Še vedno uporablja navadne žarnice. _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Bojan, če hočeš, da LED da od sebe koliko toliko svetlobe, rabi hladilnik.
Kako bi skombiniral montažo na obstoječe podnožje, si ne predstavljam najbolje. Če ne drugega, bo vse skupaj precej veliko in se bo ob vibracijah med vožnjo podnožje zjahalo.
Jaz bi dal notri halogenko (samo žarnico, brez reflektorja).
Če je vse skupaj zaprto v mat stekleni buči na stropu in sveti v polkogli 180°, potem si lahko privoščiš montažo keramičnega podnožja za halogenko namesto original podnožja. "Tloris" podnožja je verjetno dovolj podoben.
Tudi če vzameš takšno LED, ji moraš privoščiti podnožje za halogenko. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Brez veze, da se kregata. Če Protončka ne moti manj svetlobe, je to njegov problem. Oko je namreč inštrument z zelo veliko dinamiko. |
Rekel je da sveti prav tako kakor so prej svetile halogenke.
Zdaj pa rabimo dokaze.
Oko ni inštrument. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej hoj!
Oko ni instrument,uho ni instrument...
A ni pomembnejše kaj ti paše.Meni osebno je še vedno ljubša svetloba navadne žarnice.Če pa gledamo porabo, so ledice zakon.Ravno eksperimentiram z enimi precej močnimi in mi je svetlobe dovolj, le preveč mrtva je.Tako kot pri ojačevalnikih.Na papirju OK, v živo pa...
l.p. Tomaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
A ni pomembnejše kaj ti paše |
Pomembno je to, kar se da izmerit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej moram nekje dobiti halogenko, da lahko kaj izmerim.
Malo offtopic; LED1.de ima novo stran in pri nakupu nad 25€ podarijo 5€. Potrebno je vnesti "voucher" code: LED1NEU2011
Mogoče bo kdo potreboval. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 11, 2011 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se vsem zahvaljujem za informacije.
Povzemam kaj sem izvedel:
3W LED ne bo OK ker ima ozek snop, torej je boljše 3 x 1W LED in vsaka malo drugače usmerjena.
Da bo hlajenje potrebno mi je bilo že prej jasno.
Zakaj ne bi šle 3 x 3,2V in 300mA + LM 317 kot tokovni vir na 12V mi pa ni jasno. (3x3,2 +1,2 + 2=11,8)
Še vedno me zanima kje bi lahko kupil ~ takšne LED v LJ. Ker sem tudi jaz "starodobnik" zaupam le gotovini in očem. Kupim samo to kar lahko prej vidim, otipam, preizkusim.
Sprašujem pa, da ne bi nabavil nekaj kar po podatkih je super, uporabno pa ne.
Namig je bil Cree LED. Ima to še kdo razen Farnell? Ali pa enako kvalitetno zamenjavo. Vprašam pač.
Do septembra bo sigurno "nekaj notri".
Foto aparat sicer ni merilnik, pokaže pa razliko če fotografiraš z enakimi nastavitvami! ("merjenje" osvetlitve = svetlejša - temnejša slika).
Ja pa sem ga res pihnu! 12,8V. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica.
Nazadnje urejal/a bojans Tor Jul 12, 2011 6:45 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.83 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Jul 11, 2011 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Zakaj ne bi šle 3 x 3,2V in 300mA + LM 317 kot tokovni vir na 12V mi pa ni jasno. (3x3,2 +1,2 + 2=11,8)
. |
ker ti matematika ne gre najbolje, poleg tega pa imajo power ledice cca 3.6 do 3.7v padca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pon Jul 11, 2011 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabna debata o LED je tudi tukaj
in tukaj
Tisti winger-jevi moduli z drugega linka imajo po podatkih 9,2V pri 500mA, zadeva na 12V čisto lepo deluje z LM317 kot tokovnim izvorom, so pa po 3 diode zaporedno.
Glede na segrevanje - dovoljena temperatura čipa je 100 st C - bo verjetno za uporabo kot nadomestek halogenk - potreben ventilator.
Pa še to, pred časom sem nekaj takega kupil v IC elektronika trgovini, v katalogu jo niso imeli, v trgovini pa. Vendar pa za takšno rabiš stikalni napajalnik. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jul 12, 2011 8:06 am Naslov sporočila: |
|
|
s komentarjem da bo pri 100 stopinjah LEDica umrla veliko prej kot pri navedenih 50.000 urah...da ne rečem da ji bo svetilnost kmalu kar lepo padla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Tor Jul 12, 2011 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri 100 stopinjah je potrebno spustiti moč na ledici.
To je potrebno že pri 70°C na 80%, pri 100ki je pa verjetno le še polovica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni