|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
P3Hi Neznanec

Pridružen-a: Pon 18 Jul 2011 22:31 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 11:38 pm Naslov sporočila: LMD18200_Drv V1.0 |
|
|
Pozdravljeni vsi skupaj!
Sem nov na forumu in se opravičujem, če pišem v napačno sekcijo foruma.
Torej kje tiči moj problem?
V zadnjem času sem se presenetljivo navdušil nad motorčki oz. vsem, kar se da premikat tako ali drugače.
Ker imam preveč računalniške robe sem razstavil najbolj stare printerje (sem prebral na forumu, da so stari večja zakladnica te robe)
In tako prišel do lepe zaloge različnih koračnih motorčkov.
Ker nikakor nisem znal naredit svojga driverja sem se odločil kupiti vezje.
Kupljeno vezje:
Pri nakupu sem malo zgrešil, bolj sem iskal vezje, s katerim bi lahko preko PCja krmilil 3 motorčke.
Vseeno kolikor sem pregledalhttp://www.spickles.org/projects/lmd18200/ mislim, da ga lahko za kaj porabim.
Ustavilo se mi je že na začetku, saj nevem kako naj nanj priklopim koračni motor (4 žice).
Kaj pa sem naredil:
Na Motor Power sem dal +12V in GND iz ATX napajalnika. Za hec sem probal dati takšno napajanje.
Na GND na levi strani sem dal - od baterije cr232(3V) na pwm pa +
Prvič:
Na motor pin1 pa sem dal ČRNO ŽICO
V drugega pa ostale tri (RJAVA,ORANŽNA,RUMENA)
Moja ugotovitev je, da se motor nekaj trudi sukat ampak se ne..
Drugič:
v pin1 RJAVO
v pin2 ČRNO, RUMENO, ORANŽNO
Se vrti nekaj časa. Mogoče malo preskakuje, včasih se mogoče sploh ne vrti.
Želim si odgovor nekoga, ki mi lahko svetuje, kako pravilno priklopim koračni motor na ta modul? Vprašal sem google, vendar povsod so samo datasheeti, kjer so samo omenjeni prini za priklop motorčkov. Nikjer pa ne piše, kako priklopit koračni motor (jaz nisem našel).
73
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.55 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Želim si odgovor nekoga, ki mi lahko svetuje, kako pravilno priklopim koračni motor na ta modul? |
Nikakor.
Ta modul je za navadne enosmerne krtačne/kolektorske motorje.
Za koračni motor rabiš krmilnik za koračni motor, ki ti na 4 izhodih (ker ima motor 4 žice) daje pravilno zaporedje napetosti, da se motor po korakih vrti (to kar sedaj vidiš kot majhen premik je en korak).
Kakšno je to zaporedje? Če ima motor 4 žice je bipolarni in ima 2 ločeni navitji med sabo premaknjeni za 90 stopinj, na osi pa magnet s severnim in južnim polom, kakor je prikazano na sliki spodaj (najbolj poenostavljeno, vendar vsi koračni motorji delujeo na takem principu).
Tema navitjema moraš spreminjati polariteto, da bo enkrat eno navitje pritegnilo npr. južni pol magneta, nato pa drugo. V naslednjem koraku bo moralo prvo navitje pritegniti severni pol magneta, nato pa še drugo in spet od začetka.
Tak krmilnik se da narediti dokaj enostavno, če imaš možnost izdelave tiskanega vezja ali pa na testno ploščico.
Slabost koračnih motorjev je, da z višanjem obratov izgubljajo navor/moč in da imajo pri najmanjših hitrostih največjo porabo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.34 KB |
Pogledana: |
6889 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
P3Hi Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Alex17 hvala za odgovore tako sem tudi sumil.
Približno vem kako krmiliti koračni motor (toretično).
Vendar ne razumem norih kitajcev, da so poimenovali ta modul
LMD18200 DC Stepper Motor Driver Controller Board
http://cgi.ebay.com/LMD18200-DC-Stepper-Motor-Driver-Controller-Board-/260771840644?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb7368284
LMD18200 Motor Driver http://www.spickles.org/projects/lmd18200/
Made by National Semiconductor, the LMD18200 is one of my favorite H-bridge motor driver integrated circuits (ICs) for small robots because of it’s ability to drive both DC and stepper motors.
Nevem zakaj povsod tako hvalijo ta čip da je sposoben krmilit stepper motor, če ga ni.
+ Nevem zakaj bi dal 20€ za čip ki krmili DC motor (tega ja lahk sam brez driverja?)
Mislim, da bom sedaj res sam naredil driver.
Hvala za odgovore, če ima kdo razlago zakaj eni trdijo da ta čip fura stepperje prosim na dan z razlago :=)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če uporabiš dva LMD18200 lahko krmiliš koračni motor. Ampak se ne splača, predrag čip.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edini način, da s tem čipom krmiliš stepper je pomoje ta, da vzameš dva taka čipa, vsakega za svoje navitje.
V tem primeru se ti bolj splača L298, saj bi rabil samo enega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
P3Hi Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
P3Hi Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroko sem pregledal link vsi načrti so nedostopni razen V4.
Kaj lahko sem priklopim? En koračni motor in ga krmilim?
To je driver kot tisti ki sem ga kupil, samo da za razliko s tem res lahko krmilim stepper?
Če bi hotel imeti 3 motorčke bi rabil 3 taka vezja in potem še nekaj da bi to priklopil na PC?
Samo ta info še rabim?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tistem L298 modulu mi ni čisto jasno, kam mu pripelješ signale (Step in Dir).
Če bi rad krmilil motorje z računalnikom, bo verjetno kaj z optokoplerji bolj primerno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni