www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zobata jermenica

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 10:42 pm    Naslov sporočila:  Zobata jermenica Odgovori s citatom

Živjo.

Imam eno strojno vprašanje.

Narediti moram prenos 1:3. To bi storil z dvemi zobatimi jermenicami, ena z 10 zobi, druga z 30 zobi. Sedaj sem v dilemi kateri tip izbrati.
Zasledil sem več tipov: MXL, XL, L, H, HTD, GT, AT5, AT10, T2.5, T5, T10.

Katero izbrati? A so razlike samo v razmaku med zobi in obliki ter kako izbrati?
Naj povem še da bo prenos uporabljen na elektromotorju moči 1.5kW 6000 obr/m in bom vrtjaje zmanjšal na 1/3.

LP in hvala za odgovore Wink

Nazadnje urejal/a Sibica Čet Avg 04, 2011 12:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

16AT5 bi bila že kar dobra izbira še boljša pa 25AT5. Jermenice različnih dimenzij ter jermene na mero lahko dobiš v podjetju Schiki iz Slovenskih Konjic.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izbira jermena je odvisna od tega, kaj bi rad z njim poganjal.

Dobro bi bilo, če bi malce opisal, kaj bo ta pogon počel.

10 zob bo premalo. Saj imaš v mislih pogon z zobatim jermenom. Nekje namreč omenjaš klinaste jermenice.

Za AT10 jermen je minimalno število zob 15, za T10 12 zob. Premajhno jermenico boš težko montiral na elektromotor.

Za izbiro jermena potrebuješ tudi medosno razdaljo.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spodaj je ena povezava na PDF, kjer je natančno opisan postopek izbire jermena. Ni to ravno enostavna zadeva. Se splača malo preračunat. Contitech Mr. Green
Sibica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem se zatipkal. Potrebujem zobate jermenice. Malo sem omejen z prostorom zato bi rad imel manšo jermenico kolikor se da majhno. V katalogu od SKF sem gledal najmanjšo: 10 zob, premer 30mm, širina jermena 19 ali 25mm.

Drugo sem gledal: 30 zob, premer 90mm, širina jermena 19 ali 25mm.

Druga opcija je da izberem jermenice z enakim/podobnim premerom in večjim št. zob.

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno si že videl tole , vključno z grafi na straneh 14-15 in tabelo na strani 17....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jermenica 30mm za 1500w bo premajhna in ti bo preskakovala, neglede na širino jermena.

Predlagam da daš delati izračun v Schiki ali Techimpex

stranaboy je napisal/a:
Malo sem se zatipkal. Potrebujem zobate jermenice. Malo sem omejen z prostorom zato bi rad imel manšo jermenico kolikor se da majhno. V katalogu od SKF sem gledal najmanjšo: 10 zob, premer 30mm, širina jermena 19 ali 25mm.

Drugo sem gledal: 30 zob, premer 90mm, širina jermena 19 ali 25mm.

Druga opcija je da izberem jermenice z enakim/podobnim premerom in večjim št. zob.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je še eno vprašanje (in kup podvprašanj). Motor.

6000 v/min, je to univerzalni kolektorski motor? Če je ali obstaja mehak zagon, ali motor deluje z različno obremnitvijo, morebiten regulator vrtljajev in podobno, bi bilo dobro vedeti.

1500 W, sploh če gre za univerzalni motor, je to moč, ki jo motor vzame iz omrežja pri nazivni obremenitvi ali je to moč na osi tega motorja?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sibica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za trofazen modelarski motor. Njegova nazivna moč je nekaj čez 2kW, glede na to pa da ga bom gnal z 2 celicami manj bo moč cca. 1.5kW.

Motor bo preko prenosa gnal propeler. Nekih velikih obremenitev ne bo.

Nekako sem se že odločil da bo jermenica tipa 5M. Sem pogledal po specifikacijah in je primeren tako po moči kot po dovoljenih obratih.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni