www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bistvo ozemljitve v elektroenergetskem sistemu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Inventor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11
Aktiv.: 0.65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 10:52 am    Naslov sporočila:  Bistvo ozemljitve v elektroenergetskem sistemu Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Mene pa samo zanima zakaj konkretno je ozemljitev dobra v elektroenergetskih omrežjih. Pa če bi mi lahko samo dali en primer omrežja, na katerem ne bi bilo ozemljitve in kakšne bi bile posledice.

Ker če zvezdišč ne bo ozemljevali, tudi nebi rabili FID stikal in tega, ker tok med fazo in zemljo (po človeku npr.) ne bi tekel, ker ničla ne bi bila na zemlji.

Pomen ozemljitve pri strelah si predstavljam, OK. Bolj pa me begajo še drugi razlogi, kot so "plavajoče nule" in "vse je treba spravit na isti potencial".

Zato bi bil zelo hvaležen, če bi mi kdo znal z dobrim primerom razložit, kaj se zgodi s temi potenciali in omrežjem, če v omrežju ni ozemljitve.

Lepa hvala,
M. Very Happy

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekaj v tej smeri je na strani 10-5 na naslovih http://www.moeller.net/binary/schabu/sb1001d.pdf ali http://www.moeller.net/binary/schabu/sb1001g.pdf .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez ozemljitve so samo težave. Kontakt med dvemi okvarjenimi stroji lahko ubije nekoga, varovalk pa ven ne bo zmetalo.
Nazaj na vrh
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa bi ga ubilo tudi če nula nekje drugje ne bi bila ozemljena? Potem faza ne bi imela razloga da bi šla čez človeka v zemljo, če le-ta ni na nuli...

Saj ne bi tekli takšni kapacitivni tokovi, da bi ubili človeka? Ali pač...? Think

Mogoče je pa v tem problem... Če kdo kaj ve o tem naj kar napiše. Very Happy

Lp,
M.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zemlji so prosti elektroni in prosti nevtroni, zato v vsakem primeru v zemljo steče tok. Zemlja-prst ni izolator.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zemlja ima bolj ali manj po vsem svetu enak potencial.
Vsak daljnovod ima s tem potencialom kapacitiven sklop.
Kako se bi porazdelile napetosti v odvisnosti od kapacitivnosti, je teoretično nemogoče izračunati, praktično pa bi se vzpostavilo neko ravnovesje. Vsaka faza bi zavzela nek potencial, okrog katerega bi potem krožila fazna napetost.

Stvar bi odlično delovala do prve strele, ki bi potencial ene faze spravila na par milijonov voltov. Ostali dve bi se od nje še vedno razlikovali za 400V.

Ker je potencial zemlje prisoten povsod, bi na najšibkejšem delu prebilo nanj.
Kar same se ponujajo izolacija navitij v transformatorjiu, izolacija grelca v bojlerju, izolacija navitij v motorjih strojev,...

Povrhu vsega so sistemi načrtovani tako, da so napetosti podane glede na potencial zemlje. Takrat vse deluje. Če daš dve žici na 1MV glede na zemljo, med njima pa ostane tistih 230V, ne bo prebilo zaradi napetosti med žicama, ampak zaradi korone, ki bo nastala med žicama in vseprisotnim potencialom zemlje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem bil preko luže, sem se čudil, kako imajo tam razpeljano elektriko: Tri faze, samo tri žice, niti nule nimajo, kaj šele ozemljitev.

Na stebru pred hišo so trije enofazni transformatorji (izgledako nekako kot bojlerji!) vezani v zvezdo, tako da sreda zvezde tvori nekako nulo, če je obremenitev seveda kolikortoliko enaka. Tisto nulo, ne vodijo nikamor.
Vsak od enofaznih transformatorjev napaja nekaj hiš in ima sekundar 220VAC s srednjim odcepom, in te tri žice vodijo v hišo. Tako imaš v hiši 110 VAC za normalne uporabnike, ki se prikljapljajo z vtičnico, (2 krat) in 220 VAC za fiksno priključene porabnike, kot je morda bojler ali kuhinjska peč.
Ozemljitev? Čemu! S tem si ne delajo problemov
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja pa fazo imajo točno definirano, ker je vtičnica polarizirana, torej ne morejo vtikača obrnit okoli, kot se to zgodi pri nas. Tako stikala običajno prekinjajo le eno žico - fazo.
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:

Na stebru pred hišo so trije enofazni transformatorji (izgledako nekako kot bojlerji!) vezani v zvezdo, tako da sreda zvezde tvori nekako nulo, če je obremenitev seveda kolikortoliko enaka. Tisto nulo, ne vodijo nikamor.

Kaj pa vem Vilko. Vsaj za 3 fazni ločilni transformator, ki ima primar vezan v zvezdo (torej ne potrebuje ničelnega vodnika) in ima na sekundarju iz zvezdišča speljan ničelni vodnik, vem, da lahko vsako fazo obremeniš kolikor želiš (lahko je ena na max, druga pa neobremenjena) pa napetosti ne bodo porušene. Potrebno je le poskrbeti, da je transformator priključen le takrat, ko so prisotne vse tri faze.
Morda imajo oni tako narejen razvod.....

promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 31, 2011 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A potem te ne more stresti elektrika v primeru, da vrtaš s kovinskim vrtalnim strojem in prebije faza na ohišje, jaz pa bos stojim na zemlji?

lp, prom
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 31, 2011 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam skenirano fotografijo iz časov mojega kemičnega fotoparata.

Lepo se vidijo - zgoraj tri faze brez ničle po mojem kaih 500 - 600 V

na stebrih enofazni transformatorji v obliki bojlerjev. Če si tam in se približaš, lepo vodiš nad bojlerjem dva kontakta, eden vezan na fazo, drugi na sosednji 'bojler' na istem ali sosednjem stebru. Po trije so vezani v zvezdo ne glede na lokacijo, ali so na istem stebru ali ne.

Od transformatorja tri žice nizke napetosti, ker gre za enofazni transformator je to lahko samo sekundarno navitje z srednjim odcepom. Tri žice vodijo do hiš. Odcepi so tudi čisto indijansko izvedeni .

Pod vodom nizke napetosti je še telefonski-telekomunikacijski kabel, na istih stebrih, to nikogar ne moti. Videl sem že tudi, da so telekomunikacijski kabel pritrdili na steber cestne razsvetljave.

IMG.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG.pdf
 Velikost datoteke:  407.61 KB
 Downloadano:  125 krat

Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 31, 2011 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti trafoti so 'pole-pig'

In imajo maso vezano na ohišje in preko tega v zemljo.

'Vsak' trafo pa ima 2-enofazna izhoda.

Tudi vezava je malce hecna.

Nazaj na vrh
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprostite za pozen odgovor, me 1 teden ni bilo doma.

A potem kakor sem jaz razumel, ozemljujemo ničlo zato, da če imamo med fazo in nulo napetost 230V, da je takšna napetost tudi med fazo in zemljo, se pravi da je potencial faze pod kontrolo?

Sicer pa še vedno nismo razjasnili, kakšni bi bili kapacitivni tokovi, če nula ne bi bila ozemljena. Ker če nula ne bi bila na zemlji, bi bila tudi kapacitivnost med faznimi vodniki in zemljo zanemarljivo majhna. In tako spet ne bi bilo problemov... zato mi to ni jasno. Confused

Pa glede tistih trafotov, vilko... se mi zdi da tisti prvi trafo na levi le ima 3 izhode... 2 gresta do hiš, eden pa nazaj do drugih bojlerjev.

Lp, M.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inventor je napisal/a:

Sicer pa še vedno nismo razjasnili, kakšni bi bili kapacitivni tokovi, če nula ne bi bila ozemljena. Ker če nula ne bi bila na zemlji, bi bila tudi kapacitivnost med faznimi vodniki in zemljo zanemarljivo majhna. In tako spet ne bi bilo problemov... zato mi to ni jasno. Confused
Lp, M.

Pri NN omrežjih običajno kapacitivni tok ni tako bistvenega pomena, ker se gre za manjša, pravzaprav ločena posamezna omrežja. Ter tudi nizko napetost in s tem manjši tok. Kapacitivni (zemljostični) tok je pomembnejši pri SN/VN omrežjih, kjer so velika omrežja združena in tudi napetosti visoke. Čeprav tudi tu niti niso velike vrednosti kapacitivnih tokov, seveda pri izoliranih omrežjih.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inventor je napisal/a:
Pa glede tistih trafotov, vilko... se mi zdi da tisti prvi trafo na levi le ima 3 izhode... 2 gresta do hiš, eden pa nazaj do drugih bojlerjev.
Lp, M.

Seveda, po trije bojlerji - enofazni transformatorji so visoki napetosti vezani v zvezdo, torej imajo srednjo točko vezano skupaj.
Nizka napetost gre v hiše
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni