|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 9:37 pm Naslov sporočila: Atmega8 zamenjan z Atmega88 - zadeva ne deluje -REŠENO |
|
|
Sem eden tistih, ki na vsake toliko naredi kakšno vezje in tako je tudi sedaj, ko me je prijatelj prosil, če bi mu naredil digitalno uro. Dal mi je shemo in vse potrebno , našel je pa tukaj http://www.daqq.eu/index.php?show=prj_avr_clock_1 . Naredim TIV on je nabavil material ampak namesto Atmega 8 prinesel Atmega88. Zadevo sem sprogramiral vendar nič ne deluje. Začel sem iskati Atmego8 vendar je ne najdem. A to je preteklost ali samo jaz ne najdem več tega mikrokontrolerja na prodajnih policah??? Ali lahko zamenjam Atmega88 z Atmego8 glede na to, da sta pin kompatibilna?
Če lahko zamenjam ali lahko prosim za kakšen nasvet kaj narediti?
Hvala že v naprej za karšen koli nasvet.
Boris
Nazadnje urejal/a boco Čet Avg 11, 2011 2:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, mislim da boš moral kodo še enkrat prevesti za dotični mikrokontroler.
Pa ne pričakujta, da bo ta ura natančno tiktakala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pričakujema, da bo ura točna. Sodelavec rabi za nekoga, ki rabi za nekaj jaz mu pa delam uslugo ....
Kako pa je z ATMega8 a te se pa več ne dobijo ???
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od kod ti ideja, da se ne dobi več? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gumby.... prav imaš. Na Farnellu sem v iskalnik vpisal atmega 8 in mi je izpisalo 13 rezultatov. Med njimi ni Atmega8. No če pa vpišeš tako kot sem zapisal slednje pa najde tudi Atmega8. Hvala kljub vsemu.
Skrbi so (vsaj upam) odveč.
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 6:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Z zanimanjem spremljam to temo.
Zakaj mislite, da bi taka ura ne tekla točno? Vsekakor je točnost odvisna od točnosti kristala, in ta je dokaj točna za običajno uporabo.
Bolj me bega, ko berem izvirno kodo programa: Nikjer v njej ne vidim, kje je definirano, kateri mikroprocesor programiramo, nikjer ni v njem vidna frekvenca kristala, (pa to bi še prebavil, saj lahko interrupt periodo definiramo v programu drugače).
Res, da ne poznam C-a toliko, da bi lahko vedel, poznam pa toliko, da lahko sprašujem. V kodi vidim definicije, kako so vezani 7-segmentni led prikazovalniki, vidim timer prekinitveni program, ki skrbi za prikaz na 4-ih prikazovalnikih, vidim, glavni program, ki šteje in premika minute/ure, kot rečeno ne vidim pa, kje je definiran mikroprocesor in frekvenca kristala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cipko Član

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2003 14:19 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.58 Kraj: velenje
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 6:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Atmega 8 kolikor hočeš. Samo e bay odpri, pa ti rižotarji natresejo cel kup ponudb, nekateri pošljejo zastonj. Še najhitreje boš robo po še kar solidni ceni in ne predragi poštnini dobil iz Poljske - neki zyscom ali nekaj podobnega se imenuje prodajalec. Pred časom je bila 8 v DIL ohišju precej poceni v Neuholdu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
... ne vidim pa, kje je definiran mikroprocesor in frekvenca kristala. |
Procesor se nastavi v AVR studio. Frekvenco pa v tem primeru niti ni treba definirat, saj program ne uporablja delay() funkcij (ima svojo quick&dirty rešitev). _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj mislite, da bi taka ura ne tekla točno? Vsekakor je točnost odvisna od točnosti kristala, in ta je dokaj točna za običajno uporabo.
|
Ob predpostavki, da napišeš idealen program (High priority timer interrupt, upoštevaš vse možne evente inkrementiranja časovnih spremenljivk, tako da vsak skok v interrupt vedno traja enako število ciklov), je za netočnost še vedno kriva nenatančnost kristala. Tipični kristali imajo odstopanje od 30 do 50ppm. Pri 30ppm pomeni, da ti bo v 11,5 dneva (nekje milijon sekund) ura lahko prehitevala ali zaostajala za 30 sekund. Tako odstopanje marsikdaj ni sprejemljivo. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj mislite, da bi taka ura ne tekla točno? Vsekakor je točnost odvisna od točnosti kristala, in ta je dokaj točna za običajno uporabo. |
Ne drži, točnost je odvisna od frekvence nihanja kristala. Ta pa je odvisna ne samo od kristala, temveč od cel kup drugih parametrov, kot so "nadomestna" impedanca mikrokontrolerja, ki je vezana paralelno kristalu. Ta impedanca pa se spreminja. Glavni viri sprememb so (po vrstnem redu glede na vplivnost): dogajanje v mikrokontrolerju(monoliten kristal), napajalna napetost, temperatura).
Ravno zato pa imamo namenska vezja za ure. Slednja so namenjena zgolj temu (ni drugih dogajanj) in so temperaturno kompenzirana. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, nabavil Atmega8 kar v HTE-ju ker za en kos cena ravno ni pomembna. Seveda stvar še vedno ne deluje, ker........predvidevam, da je potrebno še sprogramirati fuse ali se motim? Glede na to, da trenutno vidim, da je nastavljen Source clock na interni oscilator bo potrebno tole prestavit. Ali mi glede na moj kristal 14.7456 MHz lahko kdo pove kakšen je pravilen parameter oziroma kam moram gledat, da bom vedel kaj pomeni Ext. Crystal/resonator Medium Freq; Start-up time: 1K CK +64ms in tako naprej...
Hvala
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Važno je, da je Ext, Startup ni zelo važen za dano aplikacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, nastavil tudi fuse na Ext... in jih pravilno sprogramiral, kar sem ugotovil po tem, da sem se "odrezal" in s programatorjem nisem mogel dostopati do uC dokler nisem dodal kristala in kondenzatorjev. Vse lepo in prav vendar moj LED display ne pokaže niti trohice življenja
Ali bi bil kdo pripravljen pogledat kodo če res kaj manjka oziroma bi moral še kaj dopisati?
Sicer priznam, da se učim in se bom izgleda še nekaj naučil, vendar učenje C-ja pa bi bilo ob ostalih mojih premnogih področjih malce preveč .
Torej, če kljub temu, da je verjetno stvar precej preprosta za tiste, ki zadevo obvladate ima kdo volje še za kak nasvet .....lepo prosim.
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Čet Avg 11, 2011 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešeno,
Je treba preverit, če ti pošljejo prav display pa hitro ugotoviš kje je napaka. Moj je imel skupno katodo potrebujem pa skupno anodo.
Kljub vsemu hvala vsem za pomoč.
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Čet Avg 11, 2011 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obrni logiko v programu, če imaš drugačen display.
5 minut nimaš kaj delat...  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni