|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 10:28 am Naslov sporočila: katero črpalko za hišni vodovod? |
|
|
Imam vodnjak, črpalko in hodrofor 100l. Vodo uporabljamo za kotličke WCja ter zunanje pipe (pranje avta, zalivanje). Trenutno imam montirano črpalko iz hidropaka 900W. Za potrebe wcja, pranje avta je ok, pri zalivanju pa je malce prešvohna. Npr. če dam 2 zalivalca, mi ob pretoku cca 1,1m3/h da le 2bara tlaka. Ker bom šel v gradnjo zalivalnega sistema za celo parcelo, bo treba instalirati močnejšo črpalko.
Razmišljam o teh dveh modelih:
- pretočna črpalka
- potopna črpalka
Vodnjak je globok 4m, vodostaj cca 50cm, nato pa poteka 50m cevi do hiše, kjer imam črpalko in vse ostalo. Ker imam še dodatno cev do vodnjaka, predvideno za kable itd, lahko črpalko montiram v vodnjak (potopno) ali pa v kotlovnico (pretočno). Zdi se mi, da ima potopna boljši izkoristek, glede hrupa mi je vseeno, saj se v hiši nahaja v kotlovnici v jašku. Cena črpalk je praktično ista. Je dovoljeno potopno črpalko montirati leže?
Predlogi, izkušnje dobrodošli!
[/img] _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Imamo ene par takšnih potopnih.
Dražje, z vgrajenim soft-startom.
Problem je s filtriranjem. Vsa voda se pretaka skozi tisto majhno rešetko, ki jo lahko kak večji kos zamaši.
Ko jih uporabljamo, so postavljene horizontalno. Predlagam branje navodil za izbran model...
Pretočne so enostavnejše za montažo, čiščenje in servisiranje. Mogoče razmisliš š o uporabi frekvenčnika (soft-start, dinamična regulacija tlaka,...) _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Preizkušen sistem bi bila stara vendar zelo dobra elektrokovinska pet stopenjska črpalka. "Nabije" tlak do 6 bar brez težav. Praktično neuničljiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Črpalko mislim priključiti le na tlačno stikalo (tako kot je zdaj), frekvenčniki itd. mi podražijo in skomplicirajo zadevo, ki bi jo rad ohranil kar se da enostavno.
Drugače pa voda je čista, tako da se za zamašitev mrežice ne bojim. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Čisto spotoma me zanima če je kdo računal ali se to sploh splača - namreč če primerjaš ceno kubika vode s porabljeno elektriko črpalke, da pretoči isto en kubik...? Kaj je cenejše? namreč kubik vode je zelo poceni (no, zadevo podražijo kanalščine, dvščine in podobna navlaka), elektrika pa tudi ni poceni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da se marsikje plačujejo odpadne vode glede na porabo... je po moje smotrna uporaba studenčnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Od oka v mojem primeru:
voda: 1,1m3/h je to cca 2,2€/h
elektrika 900 W= cca 0,1€/h
To je res približek, saj 900W je nominalna moč, dejanske pa nisem meril.
Da:
- občutek pri tem, da ne trošim pitne vode za svoj drek spirat
- lahko zalivam sadje, vrt in travo po mili volji
... neprecenljivo.
P.S. Cena vode je za naš okoliš cca 2€/m3. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
ja, posebej če vsakih 14 dni slišiš po TV da se je spet eden zastrupil s to "pitno" vodo...če pa se ne, ponavadi voda smrdi po kloru kot pijanec po pijači...
včasih je voda iz tvojega vodnjaka boljša kot tista iz pipe...
Bom za finto poskusil najti račune doma. Se mi zdi malo preveč 2 evra za kubik vode... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Se mi zdi malo preveč 2 evra za kubik vode...
|
...niti ne, če je tvoj župan solastnik komunalnega (vodovodnega) podjetja .  _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heheh.
Če imate doma vrtino jo le uporabljajte !
Z vodovodno vodo je pa tako, da več kot jo uporabljaš, boljša bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53 Prispevkov: 198 Aktiv.: 1.08 Kraj: NM
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno ta vikend sem doma zmontiral Grundfos MQ3-45 in sem nad rezultati zelo zadovoljen. Črpalka ima konstanten pretok ne glede ali je ena pipa odprta ali pa jih je več, saj za to poskrbi sama avtomatika v črpalki. Ne vem če bi delovala na oddaljenosti 50m, ker jaz imam vodnjak oddaljen okoli 4m in globok cca. 6-7m. Ko sem kupoval, sem poklical kar na Grundfos v tehnično službo in so mi zelo prijazno vse razložil tako, da je bila odločitev lažja. Alternativa je bila potopna črpalka samo bi mi pa prišla cca. 200€ dražje. Res, da pride skoraj 500€ ampak je po mojem mnenju zmagovalna v tem razredu.
http://www.grundfos.si/WEB/homesi.nsf/Webopslag/A-Z+MQ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm... v severnem koncu našega mesta jo lahko točiš cel mesec pa bo še vedno smrdela po kloru, ker ga dodajajo že v rezervoar. Jaz imam v južnem delu (še) srečo in dobro vodo, ker je vrtina nekaj 100m stran. Problem so cevi iz Krvavca dol ,ki so razpokane. Notri potem pride vse, od scaline krav, prašičev in podobnega sranja do strupov, ki jih kmetje veselo posipajo po njivah...
Se pa lahko pojavi problem, če se tako domačo vodo uporablja preveč. Sosed ima vodnjak in si je napeljal lastno vodo po celi bajti so bili komunalarji po parih mesecih pri njem. Problem je namreč poraba nič, ker se potem tudi odplake ne plačuje, pa kanalščina...potem začno komplicirati. Na koncu so se mislim nekako zmenili da plačuje samokanalščino brez vode.
Za zalivanje, pranja avta itd..itak da ne bo problem. Uradno je namreč ta voda državna in ne tvoja. je pač tako pri nas... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehehe, saj jo vrnem "državi".
Mi imamo porabo 6-7m3 skozi celo leto. Bom pa za hec pogledal kak je račun. Imam ga namreč na trajniku in nimam pojma koliko znaša.
Evo:
obračunana poraba 5m3
skupni račun 11eur, od tega števnina in priključna moč 4 eur, voda 7
Torej je voda pri nas od 2,2eur za male porabnike do recimo 1,5 eur za večje porabnike (npr. 20m3).
Pogledal sem še na števec iz vodnjaka: 1.okt.2009 - 1.sept.2011 poraba cca 200m3, s tem da smo leni za zalivanje, še bolj leni pa za pranje avtov
Investicija cca 2000 eur se še ne bo kmalu povrnila, je pa neprecenljivo zadovoljstvo, da imaš svoj vir vode. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Investicija cca 2000 eur se še ne bo kmalu povrnila, je pa neprecenljivo zadovoljstvo, da imaš svoj vir vode. |
Ja, podpišem, samo manjka pridevnik 'dobre' med besedici vir in vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, elektrika je pri meni tudi ranga 0,1 evro po kw, ampak vodo imate pa, vodo. Si prepričan da ne teče ven cviček? Pri meni je malo pod en evro za kubik.
Ampak 2000 ojrov je pa res kar veliko. To je že podobno solarnim kolektorjem, kjer je investicija tudi vprašljiva - začetna cena je ogromna. Če imaš srečo je mogoče OK, ce moraš po 5-10 letih tričetrt menjati je pa kriza.
Bi moral ugotoviti koliko vode porabiš iz vodnjaka mesečno in koliko iz vodovoda in bi lahko izračunal kdaj se ti bo povrnilo.
No, da te na koncu potolažim: mogoče imam vodo poceni, imam pa zato smeti drage: vozijo jih namreč v Celje, torej 60-70 km daleč na deponijo. Posledično je cena mesečnega odvoza cca 28 evrov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni