|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2003 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo podobno tej sem pred kar precej leti sestavljal tudi sam. Rezultat je bil pošteno rečeno bolj "za silo". Videl sem, kako izgleda če poči folijski kondenzator, pa tudi izhodna stopnja je šla med preden je stvar pričela delati. Takrat se mi niti sanjalo ni, kaj pomeni oni X2 napisan na kondenzatorju, ... Cici, glede onega predala sicer drži, kaj pa če se najde kak nadobuden mlad elektronik, ki bo ono žarnico "Z" namesto spravil v predal enostavno odstranil in premostil da ga ne moti? Rešitev bo potrebno najdet v krmilnem, ne pa v močnostnem delu vezja.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2003 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen frenki!
Saj je prav da nadebudni elektroniki eksperimentiramo. S tem si pridobivamo izkušnje te so pa osnova za znanje. Vsaka šola pa nekaj tudi stane.
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 20:05 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2003 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sploh ne vem več komu naj verjamem
Sam da pa bi dal žarnico v škatlo pa je pol brezveze, ojačevalca pa tudi nebi rad skuril.
_________________ lp, Dani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2003 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cici seveda je prav da si nabiraš izkušnje, vendar počni to varno! Eksperimenti pri omrežni napetosti to niso.
Dani M ni tako črno. Moje mnenje je, da tale varianta ni povsem OK iz dveh razlogov. Prvi je ta, da te bo prva žarnica oziroma zaporedna vezava verjetno motila - v primeru da jo premostiš pa boš imel ob prvem vklopu vsaj uničeno varovalko, velika verjetnost pa je da ti odletijo tudi triaki. Drug problem sam vidim v trafu. Take zadeve se brez uporabe opto sklopov sam ne bi lotil. Alternativa bi lahko bila vgradnja mikrofona in enostavnega ojačevalnika - s tem pa se znebiš kablovja do svojega ojačevalca in nevarnosti da bo šlo kaj narobe. Še vedno pa je lahko stvar nevarna če vgradnja v ohišje ne bo povsem OK.
Tole so moji pomisleki, odločitev pa je vsekakor tvoja.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2003 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
cici je napisal/a: |
Pozdravljen Nace!
Zdaj pa spravi Z v predal in si oglej kako deluje ta ligt show.
LP! |
Pozdravljen Cici!
Kot prvo zakaj bi jo spravljal v predal in bi dal gasilcem za mislit zakaj je prišlo do požara?! Zgleda da boš še moral malo elektronskih žgančkov pojest da ne boš preveč nadebuden in takih kozlov streljal po forumu. Glede moči žarnic pa sem te v prejšnjih postih spraševal ravno zaradi tega da ne bo treba dat žarnice v predal, namreč če daš žarnici različnih moči v serijo ti bo ena svetila druga pa ne! Toliko v razmislek o nadebudnosti, pa še naslednjič kaj več.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2003 7:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Nace potem je pa problem gasilcev tudi že rešen, torej dam močnejšo žarnico za Z in ne potrebujem predala.
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2003 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ima kdo shemo za signal iz mikrofona? saj sem že nekaj iskal, pa nisem nič našel.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2003 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo poglej kakšen opto triac boš vzel in v data sheetu tudi piše kakšne tokove prenesejo, potem pa samo po Ohmovem zakonu preračunaš kakšen predupor rabiš.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2004 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je običajen regulator svetlobe. Iz njega boš bolj težko naredil "light show" , Sploh, če bi želel, da bi bilo oboje ob enem.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2004 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
vem da je to regulator za luč saj sem ga naredil. rad bi naredil lightshow, ki deluje kot nekakšen VU meter (ko je glasba tiha je tudi napetost na žarnici majhna, ko pa je glasnost maximalna pa tudi žarnica sveti najmočneje) . upam da razumete.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2004 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dani,
Glede na to, da si regulator izdelal, ti je vrjetno tudi znano kako deluje ? (če boš pogledal signal z osciloskopom boš videl da "reže" sinusoido)
Mislim pa, da, da bi se jačina osvetlitve spreminjala glede na jakost glasbe ne bo izvedljivo s pomočjo ali izpeljanko tega regulatorja.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
aham. tak da bo treba razmišljat v drugo stran. samo kak bi to izvedel, pa nimam pojma
/* Dani M, prijazno sem te opozoril, ... */
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni