www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zunanji CLK cca. 1Hz na PIC-a

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Juvan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Maj 2010 9:33
Aktiv.: 0.10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 9:43 pm    Naslov sporočila:  Zunanji CLK cca. 1Hz na PIC-a Odgovori s citatom

Lep pozdrav ^^

Zanima me sledeče: čisto za zabavo in preizkus sem probal narediti z pomočjo 555 timerja enostaven pravokoten signal s frekvenco pod 1Hz, namen: priključiti signal na PIC-a na vhod OSC1 oz. CLKIN da bi lepo gledal kako se mi inštrukcija za inštrukcijo izvaja. To sem naredil čisto za zabavo, brez kakšnega globljega smisla, že na začetku skeptičen o delovanju in sedaj ko je sestavljeno, seveda ne deluje, zadeva teče namesto z 0.3Hz z, "na oko", 10-20Hz. Kakšna ideja oz. nasvet?

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.36
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se pravi:
- oscilator mora delati z 1Hz
- program mora delati z 0,3Hz
- program pa dejansko dela z 10-20Hz ?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 21.14
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaže, da ti oscilator ne teče s tako nizkim taktom kot želiš ali pa povezava med oscilatorjem in picem pobira motnje iz okolice.

Preveri še enkrat vse elemente v oscilatorju, lahko si se zmotil pri izračunu ali pa imaš vgrajen element z napačno vrednostjo od deklarirane. Naslednja stvar pa je povezava - so mase v redu?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pardon da razjasnim, pač jaz bi rad da ura teče počasi, da lahko opazujem kako se inštrukcije izvajajo "na uč" zato sem naredil vezje z 555 timerjom, isto kot je v datasheetu za astabilno delovanje in povezal izhod iz 555 z LED diodo in ona utripa z približno 0.3-0.5Hz pač enkrat na cca. vsake 2 ali 3 sekundi. Sama ledica na PICu (povezana na RA1 in v kodi sprogramirano da se prižiga in ugaša) pa se prižiga zelo hitro, ravno toliko da lahko še jasno zaznam da ne samo gori ampak tudi utripa tako da zopet "na uč" okoli 10-20Hz, in ne vem zakaj noče z tisto lepo poćasno frekvenco ki jo generira 555

@Azrael - ja upam da je kaj bolj enostavnega kajti če so motnje ali pa kakšen bouncing tega res ne vem kako popraviti.

Da še omenim to je vse na protoboardu tako da z masami ne vem točno kako je tu, vendar so vse trdno zasidrane v luknjice ^^
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.22

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer PICa ne poznam, ampak, če bi hotel opazovati posamerne instrukcije (rezultat posameznih instrukcij) na ARMu, bi uporabil takt, ki je v mejah predpisanih zanj - včasih je 10MHz spodnja meja! - in nato med instrukcije vtaknil zakasnilno zanko. Za opazovanje dogajanja bi pa poleg LEDic na I/O portih uporabil enostaven LCD zaslon in izpisoval vrednost kakšnih od registrov. Tako za igro in za vajo.

Najbrž tudi pri PICu veljajo določene omejitve pri taktu: rise, fall time, in podobno.

EDIT: Ali imaš na OSC1 vhodu na proto boardu priključen še kakšen kvarc?

Nazadnje urejal/a S53DZ Sre Okt 19, 2011 11:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.33
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da hitrostnih omejitev ni. Dela od DC naprej Mr. Green

Kar se pa oscilatorja tiče pa mora biti ustrezen nastavljen. Čisto možno je, da imaš vključenega notranjega. Glej config besede. In poglej v datasheetu kako nastaviš ustrezen oscillator in kam mora biti priključen. Načeloma se inštrukcije izvajajo s frekvenco, ki je 1/4 oscilatorja. Pri 4Hz oscilatorja bi v realnosti delovale na 1Hz, ker ima vsak pic notranji delilnik. Vse lepo piše v specifikaciji.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 38.07
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če OSC1 pin pustiš nikamor priklopljen oz. povezan na maso, se zadeva ustavi?
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@aly če OSC1 pustim v zraku potem tudi kar nekaj oscilira, pleše neki čudni breakdance, če pa ga vežem na maso se ustavi.

Kar se tiče konfiguracije mam lepo zrihtano tako kot piše v datasheetu, nimam uporabljenega notranjega osc (_RC_OSC) ampak _XT_OSC, ki naj bi potem deloval tudi z ext clk-om.

REŠITEV:
OO jes, evo med pisanjem se mi je posvetilo. Pač ker sem imel PIC-a napajanega iz pickita ki ima svojo maso, 555 timer pa iz svojega napajanja spet s svojo maso je očitno malce plaval vhod v OSC1 sedaj ko sem ju združil (združil masi obeh napajanj) pa zadeva lepo "špila". Juhej.

PS: Vseeeno čisto točno tega z masami ne razumem.

Hvala vam vsem za pomoč.

EDIT: Ne vem zakaj mora biti na koncu vse tako da nekaj osnovnega spregledam :/ ..ehh
Nazaj na vrh
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet nazaj ^^

Po malce bližnjem opažanju sem zasledil novo precej čudno stvar na delu in sicer, ko prižgem napajanje, 555 timer lepo začne preklapljati (se vidi ko LED dioda lepo utripa) vendar procesor pa nič ne naredi samo sedi kot se nekako nebi pognal, vendar tu pa nastopi čudna stvar, če žičko potegnem ven pri pinu na PIC-u (in med tem pustim drugi del te žičke pri timerju pri miru (notri v luknjici))) pri luknjici za pin OSC1, če tu potegnem žičko ven in nazaj notri se nič ne zgodi, če pa potegnem žičko ven pri timer izhodu (in jo pustim notri pri PICu) pa začne LED dioda pri PICu divje žmrkati, in ko dam potem žičko nazaj notri k timerju začne PIC lepo delati in izvajati program. Možno da je že tako pozna ura in da elektroni malce drugače sedaj laufajo, saj mi to ni čisto nič jasno. d'oh!

Če bi se komu sanjalo kaj bi to lahko bilo prosim za nasvet.

Hvala.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 22.88

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 12:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno se watchdog-timerju zbrka
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 17.60

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 7:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista žička na vhodu oscilatorja deluje kot antena in veselo pobira 50Hz "iz zraka".
Sam PIC je načeloma statična stvar in deluje od 0Hz naprej (torej nima neke minimalne potrebne frekvence).

bferlic
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28
Aktiv.: 0.40
Kraj: Brezula, Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče vklopljen power-up timer? Pri nekaterih PIC-ih je power-up timer narejen, da zadrži po vklopu procesor v resetu za določeno število ciklov(PIC16F877 npr. 1024 ciklov).

LP Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Pyr0Beast
Ne vem kaj misliš s tem da se WDT zbrka.

@gumby
50Hz iz zraka (sploh nisem vedel), ampak vseeno bi pa lahko pobiral iz moje žičke tudi ta okviren 1Hz iz timerja, pa ga očitno ta ne predrami dovolj.

@bferlic
Sem bil že optimističen ker sem opazil da JA, sem imel power-up timer nastavljen, pa vendar po tem ko sem ga onesposobil je še vedno isto.

No jaz se bom igral ter poizkusil kaj sčarati, bom sporočal. Do nadaljnega je problem še vedno nerešen.

Fenk you ^^
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.57

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako imaš izveden RESET uC-ja ?

PIC-ev ne poznam. Predvsem pri starejših uC mora biti RESET aktiven najmanj določeno število ciklov.

Citiram:
Vseeeno čisto točno tega z masami ne razumem.

Žarnica potrebuje dve žici (sklenjen tokokrog).
Nazaj na vrh
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@int47
dober nasvet, očitno ima tudi stari PIC16f84A tako lastnost, kajti pustil sem ga da malo teče po svoje in po cca. 15 min je program začel delovati. Super. Hvala za nasvet.

Hvala vsem za pomoč. Upam da je sedaj zadeva dokončno rešena.

LP.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni