|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 11:50 am Naslov sporočila: Prehod iz 8051 na ARM? |
|
|
Pozdrav,
Kolikor toliko obvladam 8051 in BASCOM. Razmišljam, kam naprej.
Berem vprašanja in odgovore v zvezi z ARM, berem SE, kjer piše, da so sedaj ARM procesorji 'oh in sploh', in sem zbegan:
Poleg tega, da si nabavim testno ploščo, (http://www.s-arm.si/shema.pdf)
potrebujem verjetno na PC-u Unix okolje in C prevajalnik, (in seveda temu odgovarjajoče znanje) in seveda neko orodje, da prevedene programe pretočim v mikroprocesor. Drži?
Se mi zdi, kar velik zalogaj, če navedeno drži.
Prosim za mnenje vas, izkušenih, da se ne zaletim v zid, kjer ne bom našel vrat skozi in poti naokrog!
Hvala _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne potrebujes Unixa, potrebujes pa ustrezen prevajalnik (obstajajo tudi za Windows), pomaga tudi dobro razvojno okolje (tudi obstaja za Windows). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko
Pred podobnim problemom sem bil tudi jaz.
Prvo sem presel iz 8051 na C (uVision) in povem ti, da prehod ni tezak! Po enem tednu bos ze lahko napisal kar spodoben programcek! Od tu pa prehod na ARM ni tako hud. Potrebujes samo razvojno plosco. Nekaj literature o ARM nekaj demo programckov in to je to.
Je pa ARM malo tezji kot 8051. Potrebije vec nastavitev! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70799.80
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 12:52 pm Naslov sporočila: Če prav razumem |
|
|
Hvala Mare,
Kar vidim, je seveda program v C-u,
začne se z nekaj podprogrami, in na koncu je
glavni program, ki pa kliče le
(v katerem so nastavitve, za katere razumeti bi moral brati dokumentacijo in
vsi drugi podprogrami so odvečni?? Prav ali narobe?
Tako me boš prej prestrašil, kot navdušil za zadevo.
Ali je to C uVision?
Ali le ta vsebuje tudi orodje za pretakanje v sam mikroprocesor?
Pozdrav _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 12:56 pm Naslov sporočila: Ravnokar sem prebral |
|
|
Ravnokar sem prebral, da bo tudi BASCOM ARM! No, seveda bo potrebno še malo počakati.
Vilko _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, vsi drugi podprogrami (funkcije/procedure) se uporabljajo v proceduri delay(), tako da niso odvecni - brez njih se program ne bi prevedel, predvsem pa ne bi pocel tega, kar pocne zdaj (odcitava vrednost ADja in jo posilja po serijski povezavi). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 1:28 pm Naslov sporočila: Hvala Sokrat |
|
|
Hvala Sokrat,
sem površno bral!  _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70799.81
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 1:52 pm Naslov sporočila: Re: Ravnokar sem prebral |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 4:06 pm Naslov sporočila: Od najvišje instance, avtorja! |
|
|
Od najvišje instance, avtorja!
Citiram: |
And instead of avr32 i have decided to go ARM. ARM is multi vendor and
AVR32 not.
But only after new bascom-avr and bascom-8051 IDE's are released which
will be this year.
mark
|
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih se sprašujem, kaj bi pravzaprav nekdo rad imel, ko zastavi vprašanje "kako začeti"?
Ko dobi odgovor se sprduje, da to ni to itd...
Če ne znaš C-ja, potem to zagotovo ni pravi forum, kjer bi te kdo peljal za roko od A do Ž. Za učenje C-ja obstaja na netu na desetine strani s tutorji, ki so namenjeni tej tematiki.
Nadalje na netu obstaja ogromno informacij kako začeti z ARM procesorji. Že minimalna uporaba
bi odgovorila na tvoje vprašanje. Resnično se mi taka vprašanja zdijo že rahlo deplasirana in so namenjena bolj podpiranju lenobe v stilu: "naj se drugi matrajo in iščejo informacije za mene".
Kot pravi deklina na demo bordu MCB2130: "Stop thinking, start working". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne rečem, da nimaš prav, Proteus, vendar sem že malo v letih, in vsak prehod na nekaj novega, mi je težak. Zato me vseeno ni sram vprašati, po kateri poti so hodili drugi pred menoj, ki so prišli na cilj, namesto da lutam po gozdu, ki se mu reče internet in se zaletavam v drevesa.
Sem pa poleg spraševanja tudi kaj prispeval v ta forum. Pa sem malo pogledal, kaj si prispeval ti. To s pomočjo opcij, ki jih nudi forumski strežnik lahko naredi vsak. In vsaj polovica tvojih prispevkov je v stilu le tega, ki si ga napisal zame, in ki, po pravici povedano, ne pove nič novega. Ne pomaga niti meni, niti drugim.
Ta forum je odličen, ker smo člani tega foruma konstruktivni in pripravljeni pomagat. Forum smo ljudje. Bodi dober človek!
Pozdrav _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Morda bi bilo res najboljse, ce bi zacel tako, kot je predlagal Simon - najprej C in spoznavanje z okoljem (uVision) na 8051, potem pa prehod na drugo arhitekturo, a z znanim orodjem. Ce se ne motim, je bila pred kratkim moznost ugodnega nakupa Keilovih plosc in orodij, zdaj je najbrz ze mimo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 1:40 pm Naslov sporočila: Spet sem na forumu izvedel nekaj novega! |
|
|
Spet sem na forumu izvedel nekaj novega! Hvala Sokrat!
Sem mislil, da je uVision in C samo za 'višje' mikroprocesorje. Kar težko si predstavljam verižno klicanje podprogramov na 8051, kar je v C-u tako pogosto. 8051 ima tako malo RAM-a, in klicanje podprogramov z predajanjem parametrov mora trošiti veliko bajtov stacka. A to je gotovo pot, po kateri se bom najlažje učil.
Hvala _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni