|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 10:25 pm Naslov sporočila: Vgradnja ventilatorjev |
|
|
Ker delamo mašino za Dubai in so zahteve po hlajenju, me zanima, če kdo pozna kakšen sklop za hlajenje. V mislih imamo dati dva ventilatorja 90x90mm oz enega 120x120mm. Na spodnji levi strani bo zrak vpihovalo, zgoraj desno pa izpihovalo. Problem je ker je potrebno narediti izvrtine. Prebijalo ne pride v poštev, ker imamo samo do fi 54mm, da bi pa rezal z vbodno žago, pa nam ne diši preveč. No v skrajnem primeru bi uporabili tudi to.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem kaj te sedaj zanima?
Kako izdelat odprtine ali kaj vgraditi namesto ventilatorjev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako najlažje montirati ventilatorje, s tem da je čim manj dela Nekaj sem že gledal, in se dobijo takšni ki samo vstavijo v odprtino in se zaskočijo. Zanima me pa tudi to če se dobi kaj industrijskega. Da ne bomo nekaj improvizirali, če pa lahko kupimo in hop že dela
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2006 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo je napisal/a: |
Kako najlažje montirati ventilatorje, s tem da je čim manj dela Nekaj sem že gledal, in se dobijo takšni ki samo vstavijo v odprtino in se zaskočijo. Zanima me pa tudi to če se dobi kaj industrijskega. Da ne bomo nekaj improvizirali, če pa lahko kupimo in hop že dela  |
Najlažje gre iz selotejpom ... ... mal heca.
Odprtine boš moral tako ali drugače narediti. Ko sem imel enkrat podoben problem sem dal pločevino pred sestavljanjem škatel razrezat z laserjem v neko grosupeljsko firmo. Dal sem jim samo materijal in AutoCad datoteko na disketi.
Če še nimaš odprtin in se ne želiš z njimi ukvarjat še vedno obstaja možnost majhnih klimatskih naprav posebej za te namene. Nekaj podobnega kot v tem linku *KLIK*
Tretja varijanta pa so notranji in zunanji ventilatorji, ki hladijo/grejejo aluminijasta rebra od peltierjevega člena, ki je pritrjen na steno hlajene omarice.
Prednost klime ali peltierja je tudi v tem, da zunanji zrak ne prihaja v hlajeno ohišje. S tem ti odpade precej problemov s filtri ... no tisti na klimi še vedno ostanejo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Luknjo je potrebno narediti v vsakem primeru. Lahko narediš z prebijanjem več manjših lukenj eno zraven druge, tako, da dobiš nek vzorec rešetke, ki zgleda kot da je bil posebej projektiran za ta namen.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
@japek: to je dober izgled. Ampak ogromno dela. Ni lahko narediti veliko lukenj, ki so lepo poravnane. Pa še porezane robove morajo imeti.
Bistveno manj dela je z vbodno žago. Vajdo bi se rad rešil še tega, če prav razumem.
Če je hrup problem, je boljša ena velika luknja. Zrak, ki teče skozi majhne luknje dela precej turbulenc, kar poveča glasnost.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 1:13 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Samo še to :
Si preračunal pretok zraka skozi ohišje ? Po tem kar si mi povedal se mi zdijo luknje premajhne ne vem pa kolikšno temp pričakuješ v ohišju. Pri nas standardno vgrajujejo ventilatorje cca 230V/53W in premera okoli 200mm.
( recimo manjši rezkar ) da hladi motorni del v ohišju ( hidravlika , pnevmatika , pa kak motor.)
sicer si potegni dol ''Engineering Power Tools '' kjer imaš pod HVAC in MECHANICAL pa ELECTRICAL razne pretoke zrake in hlajenje - mogoče ti kaj pomaga
http://www.er-online.co.uk/s-analys.htm
Najbolj optimalne luknje za prezračevanje pa so 6 kotniki - satovje , to pa se da naredit s prebijalko(AMADA)
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak najboljši pretok ima gola luknja v velikosti ventilatorja. Če je potrebna zaščita ventilatorja, imajo najmanj upora ventilatorske mrežice iz žice kot na sliki.
Ker je tlačna/pihalna moč ventilatorja večja od sesalne, bi lahko namesto sesalnega in tlačnega ventilatorja dal dva, ki bi v škatlo pihala hladen zrak. Topel pa bi skozi luknje (gotovo so kakšne) nekako šel ven.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.82 KB |
Pogledana: |
5878 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljša ohišja za ventilatorje so tista, ki imajo poleg nosilcev ventilatorja še "predprostor" kamor se vstavi filc kot proti-prašni filter.
Varijante s kakršnimi koli posamičnimi luknjicami tik pred lopaticami ventilatorja zaustavljajo pretok in hkrati povzročajo neprijeten zvok - sirena efekt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Filtri kot pri kuhinjski napi dobro ustavljajo prah. Ker so na zunanji strani bolj grobi, se ne zamašijo tako hitro, kot filtri enakomerne gostote. Ko se pa filter zamaši, je pa tako kot da ventilatorja ni. Včasih je bolje imeti machino v notranjosti bolj umazano, kot pa zamašen filter.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Filter kakršnega sem opisal se mi v praksi zelo dobro obnese na vseh napravah kamor sem ga vgradil. Med drugim ga uporabljam tudi na računalniku za video nadzor (in e-mulo ) ki mi deluje 24ur na dan že tri leta.
Za zaščito proti zamašitvi filtra in posledičnemu pregrevanju sem dodal v ohišje dva termostata. Prvi se vklopi pri 45 stopinjah in pospeši ventilator (ker ni stalne potrebe za polno moč), ki preko kondenzatorja 560nF deluje običajno samo z malo hitrostjo, drugi termostat pa pri prekoračitvi čez 60 stopinj najprej sproži zvočni signal za 3 minute. Če se temperatura v tem času ne spusti pa timer izklopi glavno napajanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 6:44 pm Naslov sporočila: re: |
|
|
toliko ravno ni treba komplicirat ker lahko enostvno na matični plošči nastaviš temp ki jo še dopuščaš. Glede da so gor številni senzorji ki jih užgeš v BIOSu:
- MB
- v ventilatorju na vrh P4 ( pri meni - samo sem ga zamenjal za Zalmana ki P4
3,2Ghz /800/1Mb drži na 32° pri 1450 rpm ! )
- grafični
- obeh diskih (S.M.A.R.T)
filter v napi - ali perlonska volna vredu samo da je res tanka
v vseh računalnikih in strojih je glavni problem ker komponente niso pravilno ''termično'' postavljene npr:
- šopi kablov
- vroče komponente niso ''paralelno ''hlajene ampak''zaporedno'' s tem mislim preva komponenta segreje zrak in topel zrak gre do druge komponente ki ga še dodatno ogreje ( sam sem naredi več dulcev ki sesajo od strani - spredaj računalnika hladen zrak in ga izpihujejo zadaj ven )
- recimo procesor postavitev sesa topel zrak iz notrnjosti in ga v vijaku skozi hladilna rebra piha direktno na elektrolite v podnožju . Seveda bo prej ali slej napihnilo elektrolite. Recimo da ne delam reklame dobra lastnost teh novih heatpipe hladilnikov je ravno ta da hitro transportirajo toploto nad elektroniko in s pomočjo ventilatorja direktno izpihujejo ven . Matična jim je verjetno zelo hvaležna . Dober primer je : Zalman CNPS9500 LED
Npr grafično kartico sem zaprl v ovitek od videokasete in prirezal zg. in sp . stranico , na sp. sem postavil zalmana , ki tako ustvari tok zraka iz notranjosti , ohladi vse komponente na grafični vključno z elektroliti in zadaj izpihuje topel zrak ven - hladilnik je originalen le ventilatorček je odstranjen ker je brezvezen in bolj okrasne in glasne narave nadomestil pa sem ga z v krog izrezanim in prirezanim P3 hladilnikom .
Nekatere firme imajo posebne programe za optimizcijo termike komponent mislim da sem ga videl pri KONELu .
-Z malo sistematike ni potrebno postavljat nekih groznih ventilatorjev ker gre toplota po sistemu dimnika sama ven ( PCI vodila bi npr morala biti postavljena pokončno da bi laminarni tok zraka šel skozi hladilnike enako procesor ), na vrh ohišj pa reže z zaslonkami pod 45° nazaj
-napajalnik bi pustil tam kot je pri BTX ohišjih spodaj ker direktno odvaja zrak ven
napajalnik pa je kar velik generator toplote
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni