|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
Za pokrivanje cele periode je potrebno preddelilnik nastaviti višje ter ob prekinitvi narediti še korekcijo TMR0. Tole sem napisal na hitro - nisem nič računal. Prav tako tisti "START" nisem uporabil v preceduri. "Pripravljen" je za nadaljevanje. Če bom zvečer pri volji, bom skušal program popravit, da bo šlo od 0-100%.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
Sedaj sem se malo poglobil v regulacijo. Nastajajoča težava nastaja ravno zaradi nepravilnega "lovljenja" prehoda skozi "0" Torej potrebno bo spremeniti hardver ali narediti softwersko spremembo. Gledano z osciloskopom je impulz, ki proži zunanjo prekinitev pojavi šele na vrhu amplitude, ter je dolg le nekaj us. Primer programa, ki sem ga priložil, bo lepo delal, če se bo prekinitev sprožila točno ob prehodu skozi "0".
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Iztok,
Sedaj sem se malo poglobil v regulacijo. Nastajajoča težava nastaja ravno zaradi nepravilnega "lovljenja" prehoda skozi "0" Torej potrebno bo spremeniti hardver ali narediti softwersko spremembo. Gledano z osciloskopom je impulz, ki proži zunanjo prekinitev pojavi šele na vrhu amplitude, ter je dolg le nekaj us. Primer programa, ki sem ga priložil, bo lepo delal, če se bo prekinitev sprožila točno ob prehodu skozi "0". |
Na mojem hardweru se signal na RB0 pojavi 220 S pred spustom periode v "0" in izklopi točno toliko S po dvigu iz prehoda preko nule. Torej v skupnem seštevku traja impulz na RB0 skoraj 500 S
To lahko vidiš tudi na tem diagramu, ki sem ga pripel že na prejšnji strani:
Če to ne bi držalo, ne bi delal niti moj niti tvoj program, ker je izhodišče interupta na vrhu periode primerno le za regulacijo v območju 0 do 50%.
Mislim da je v takem slučaju nekaj narobe na tvojem testnem hardweru, ker moj že praktično in brezhibno deluje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
Tole vezje dela, kot je treba.
Vrednosti uporov nisem imel ravno takšnih, kot si napisal. Sicer sem meril z DMM-jem , kateri ima le en kanal, tako da glede sinhornizacije domnevam le glede delovanja programa.
Če bi se prekinitev sprožila pri prehodu skozi 0, bi poteku časa vspenjanja morala biti intenzivnost 100% kajti takrat se triac vključi takoj ko se sproži prekinitev. Bom jutri poskusil še z osciloskopom, s katerim lahko merim oba kanala. (tega imam namreč spravljenega zaradi pomanjkanja prostora na mizi)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi na dvokanalnem osciloskopu še tisti moj enostavni "patent" iz načrta, ki sem ga pripel na prejšnji strani. Samo dva upora s tranzistorjem in mogoče še en upor pull-up na RB0.
Za pravilno delovanje je bistvena tista dioda 1N4001 za gretzem ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za pravilno delovanje je bistvena tista dioda 1N4001 za gretzem |
seveda sicer bi tam bila čista enosmerna. Na bazo mi prihaja lepo valovita polnovalna napetost. Morebiti je težava ravno to, da sem oba upora dal enaka. Sicer bom jutri točno izmeril dolžino impulza prekinitev sprožil ob padajoči fronti dodal še eno fiksno pavzo dolžine 1/2 impulza.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 08, 2006 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo fotografija oscilograma. Malo slabše se vidi. (Moj osciloskop brez ločilnega transformatorja je "zrihtal" še redukcijo v hiši. ) Dolžina impulza na mojem hardveru je 600 S. Popravljen program sledi v nadaljevanju.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 08, 2006 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej moj enostavni hardware z enim tranzistorjem in dvema uporoma dela celo malce precizneje kot tisti z optokoplerjem in precej več elementi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 08, 2006 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še popravek programa. Regulacija dela od 0-100% Vse se lahko softwersko nastavlja, kakor tudi hitrost dviga.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ver1.1.zip |
Velikost datoteke: |
1.5 KB |
Downloadano: |
26 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Precej boljše kot prejšnja verzija.
Sedaj gre lepo od 0 do 92% Duty+ cikla, potem pa vklopi direkt, kar se na žarnici ali motorju sploh ne opazi.
Bo pa potreben še majhen popravek programa, ker vključuje samo vsako drugo periodo ... na izhodu RB4 pride ven samo 50Hz in na osciloskopu se potem zato vidi %Duty+ cikel le do 46% ter potem stalni vklop.
Še GIF "filmček" kako to izgleda na mojem osciloskopu:
Če slika stoji jo shrani na disk (Save Image As...) in odpri z IE ali Firefox-om.
Imam tudi cel AVI filmček, ampak je velik 23Mb in ga nimam kam naložiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Bo pa potreben še majhen popravek programa, ker vključuje samo vsako drugo periodo ... |
Tole bom preveril. Po teoriji ne bi smelo spuščati periode. Sam sem zadevo poskušal z žarnico. Če bi manjkala polovica periode, bi žarnica gorela s polovično močjo. V trenutku stalnega vklopa bi bilo zelo vidno - sedaj prehod ni opazen. Če pa bi bila ena perioda stalno vključena pa se bi vzpenjanje začelo s polovice moči naprej.
Program bom preuredil še za malčka 12F675, ki ima AD vhod na katerega bom dal trimer za nastavitev hitrosti. 0-100%.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni dela kot je treba.
Na RB4:
Na žarnici:
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Še z drugim osciloskopom:
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Po slikah sodeč tebi res vse deluje OK. Pri meni pa s tvojim programom pokaže tisto kar sem pripel prej.
Verjetno je vzrok v uporabi različnih PICev in njihovem konfiguracijskem wordu.
V tvojem programu sem moral ta word spremeniti, da mi sploh dela tisto kar sem opisal, ker INC datoteka za 16F628A sploh ne pozna (niti je 16F628A nima) nastavitve _INTRC_OSC_NOCLKOU , ampak sem moral uporabiti _INTOSC_OSC_NOCLKOUT.
Druga razlika pa je pri _MCLRE_OFF , ki sem ga moral postaviti na _MCLRE_ON , da stvar dela vsaj "polovično".
Uporabljam pa PIC 16F628A-I/P.
Bom zaenkrat ostal kar pri svojem programu, ki mi na dokončanem hardweru že deluje kot sem želel.
Ko bo stvar v škatli pa bom še malo poslikal.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 09, 2006 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
konfiguracijski biti niso vzrok. Namreč hex je za obe verziji pica "A" ali brez popolnoma enak. Sem sedaj sam gledal - za testiranje sem uporabljal tudi pic z A ter enega brez. Težava običajno nastopi pri samem vpisu. Hardware p16pro ter software winpic "napolni" oba pic-a z nastavitvijo "A" brez pa tistega z "A" noče. Sam reset nima veze. Če je vključen moraš dati na pin Vdd. Težava je morebiti bila le uporabljen interni oscilator. V programu sem namreč uporabil eno časovno bazo. (pavza pri zaznani prekinitvi) Sedaj sem to proceduro odmaknil. Prekinitev prožim pri padajoči fronti (torej takrat ko se sinusoida začne vzpenjat) Notranja ura sedaj ni več pogojena z delovanjem programa. Vse potrebne časovne vrednosti jemlje sedaj z omrežja. V prilogi imaš še inc datoteko za 16F628A ter spremenjen program. Pazi tudi na navedeno pot datoteke INC v programu. Pri meni je vse na disku "D" .
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ver1.2.zip |
Velikost datoteke: |
3.49 KB |
Downloadano: |
13 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni