www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pregorevanje reflektorske sijalke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukaL
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Aktiv.: 1.28
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2011 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na taisti vtičnici sem imel priklopljen projektor (pa ze mi zdi da je za kakšna nihanja malo bolj občutljiv) in je delal bp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2011 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"da reflektor ne sme biti pod kotom, manjšim od (x ?) stopinj, a si nisem znal razlagati kako to sme/ne sme zgledati v praksi"
Po mojih izkušnjah bi rekel takole: reflektor lahko zasukaš (skoraj) kamor hočeš (proti stropu, v steno ali tla), poskrbeti je treba le, da je nitka žarnice čimbolj vzporedna horizontali. Bolj kot nitka "visi", glede na horizontalo (večji kot je kot), manj je verjetno, da bo zdržala teoretično število delovnih ur.

EDIT: Lahko pa tudi povprašaš strica Go**la, kaj si misli o "halogen lamp burning position".
EDIT2: @Pyr0Beast, Highlag, strinjam se z vama. Jaz sem le poskušal pojasniti, kaj je mišljeno z dovoljenim kotom - in s tem mislim kot med horizontalo in nitko žarnice. Ponavadi se podaja dovoljeno odstopanje v stopinjah. Seveda, to je popolnoma nepomembno, če žarnica te omejitve nima (universal burning position).

Nazadnje urejal/a 6dan8 Sre Dec 28, 2011 3:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2011 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nah. Reflektor naj bi bil postavljen tako da se vročina ne zadržuje in topel zrak kroži.

Če ga nimaš, moraš uporabiti žarnico 1/4 moči.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2011 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reflektorji oziroma vsa svetila morajo imeti navodila v kakšne položaje se lahko zmontirajo / usmerijo, ter kako daleč stran od drugih površin morajo biti, da ne povzročijo morebitne nevarnosti požara.

Te stvari se po standardih tudi preverjajo pri certifikacijskih laboratorijih. Svetila morajo biti tako skonstruirani, da omogočajo svetilkam v teh položajih ustrezne pogoje za delovanje.

Če imaš svetilke pritrjene po navodilih proizvajalca težav nebi smel imeti.
Kar se pa tiče samih žarnic, je pa zadeva takšna. Deklarirana življenjska doba je specificirana tako, da jo preživi 50% izdelkov ene serije. Kar pomeni, da kakšne živijo dlje, kar nekaj pa jih izdihne prej. Mogoče si imel samo "srečno" roko.

Sam bi pregledal svetilko oziroma predvsem kontakte, s katerimi ima stik žarnica. So kaj čudne barve (oksid?), je trdota primerljiva s tistimi na drugi svetilki..... Seveda, če je svetilka ustrezno zmontirana.

LukaL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2012 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tako, pomeril napetost na obeh reflektorjih; na obeh je enaka, tj. 236V. Kontakti so čisti, žarnica je bila vstavljena brez dotikanja stekla in je spet v trenutku pregorela.
Aja, nekdo je omenil, da bi zadeva lahko svetila na medfazo....kako pa dobiš medfazno, če imaš samo 1 fazo v vtičnici, izvedeno je ničenje (stara napeljava)?

hvala in lp

pa srečno v 2012!
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2012 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V vtičnico daj fen in potem pomeri napetost. Medfazna napetost se lahko pojavi šele med obremenitvijo, po možnosti zaradi slabe ničle v dozi na čisto drugem koncu hiše. Fen bo napetost načeloma sesedel, lahko pa je to kaplja čez rob pri obremenitvi ničle in bo kak bojler prevzel pobudo pri določanju potencialov v hiši.
Seveda pred poskusom odklopi vso hišno elektroniko.

Če fen pretirano spremeni napetost (za več kot par V), v kaki drugi vtičnici pa ne, bi bilo dobro preveriti in pozategniti vse sponke po vseh dozah in vtičnicah v hiši (in po potrebi tudi kakšno zamenjati). Par ur posla in je potem mirnejši spanec.

Še offtopic anekdota glede obstojnosti:
Pred leti sem prekinil 3f nadometni kabel, in z njega "lepo" speljal "1f" odcep za reflektor. Povezal sem rjavo, modro in rumenozeleno, "lepo" barvo na barvo. Vklopim varovalke in v prostoru je postalo zelooo bleščeče belo svetlo. Bil sem izredno navdušen nad 150W reflektorjem, saj sem dotlej uporabljal samo 500W z rumenobelo svetlobo. Lepo sem mahal pred senzorjem in nastavil pravi čas svetenja, kar veliko poskusov sem rabil za to. Po začetnem navdušenju nad belino svetlobe sem vendarle "skapiral v čem je štos" in prevezal reflektor z medfazne na fazno napetost. Spet sem moral nastaviti čas, tokrat z manj poskusi, saj je postal čas mnogo manj občutljiv na zasuk, a še vedno je v njem prva žarnica.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LukaL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2012 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo: hvala za nasvet, bom poskusil še to...imam še en tak primer, kjer pregoreva ena in ista žarnica, prav tako iz istega odcepa...drži, da je hiša in napeljava stara, tako, da kakšen "mini remont" bi prišel kar prav...

hvala in lp
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2012 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto "mini remont" ravno ni. Gre za precej umazano početje, saj se krušijo sloji barv, omet, mavec in tudi pokrovčki se lomijo.

Ko smo pred leti najeli eno delavnico, sem iz ene podometne doze napeljal kabel za reflektor. Ko sem obračal sponke, da bi lažje pomeril faze in nule, kam kaj spada, so se nekatere žile kar prosto gibale po sponkah Shocked Shocked .

Takrat sem razkopal čisto vse doze in pozategnil vse sponke, veliko pa sem jih tudi zamenjal.

Kar se mene tiče, bi moralo biti pri instalacijah z dozami to obvezno početje na vsaj vsakih 10 - 20 let, dokumentirano, overjeno in sprejeto kot znatna olajšava pri zavarovalnicah.

Je pa najprej treba izumiti lahko odstranljiv pokrovček za lažje odstranjevanje pred beljenjem, ali pa pokrovček z nekekšno samočistilno špranjo, v katero barva nikoli ne zateče, sicer ne bo nihče več zavaroval hiš proti požaru (to bi bil še večji prihranek, kot zgolj znaten prihranek zaradi olajšave d'oh! Brick wall Shame on you ).

V bistvu sem začuden, da se "napaka v električnih instalacijah" sploh navaja kot razlog za požar. Ne gre za napako, saj bi počilo ali zagorelo takoj, ne pa da je več let prav delovalo. Gre za dotrajanost (včasih tudi šlampasto izvedenih) spojev Shhh .

Ali je bila hiša ob poplavah v vaših koncih pod vodo?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni