|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skrga Neznanec

Pridružen-a: Pon 11 Avg 2008 16:41 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2012 8:54 pm Naslov sporočila: Servopogon CNC plazemskega rezalnika |
|
|
Pozdravljeni!
Rad bi izdelal CNC plazemski rezalnik. Po stroki sem strojnik, zato upam da s strojnim delom ne bom imel večjih težav. Pogon osi bi rad izvedel s servomotorji moči od 100 do 200 W. Motorje bi rad krmili preko računalnika (če bo možno s programom EMC2 ali MACH3).
Zaenkrat še ne vem točno kakšne bodo premične hitrosti, vendar mislim, da bi morala biti moč motorjev nekje med 100 in 200 W. Rezalnik bo moral biti relativno hiter in odziven, saj je pri počasnem rezanju tanke pločevine grd rez (vsaj pri mojem rezalniku). Najprej bi si rad pogledal karakteristike motorjev, nato pa bom izbiral reduktorje in vretena.
Pozanimal sem se tudi o koračnih motorjih in si ogledal nekaj aplikacij. Če ne bo prevelik finančni zalogaj, bi pri aplikaciji raje uporabil servo motorje.
Zanima me, če mi lahko kdo pomaga kateri servomotorji in krmilniki bi bili najbolj primerni za mojo aplikacijo.
Hvala za vaše nasvete, Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KMX Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49 Prispevkov: 308 Aktiv.: 1.54 Kraj: NOVA CERKEV
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2012 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam tole:
http://www.dmm-tech.com/Pricing.html (400W).
Zaenkrat sem testiral le krmiljenje preko RS-232, ima pa seveda tudi možnost krmiljenja z Mach3 (STEP/DIR). To pride pa ta vikend na vrsto...
Lp, Denis
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj je potrebno ravno servo motorje - plazemski razrez ni tako natančen, da bi potreboval ravno zaradi tega.
Sam imam izdelanega s koračnimi motorji in doma narejenim jermenskim prenosom 1:5 -tako da delujejo ob 10x varnostnem koeficientu še vedno z 1/40svoje moči pa so 3Nm Nemo 23 motorji. natančnost je 0,03 mm/korak + napaka konstrukcije.
Neke hitrosti pa tudi ne rabiš. Za vrnitev v resonančno točko je dovolj 8-10 m/min, rezati pa nimaš kaj več kot z 5 m/min - kot strojniku ti je graf dovolj za pojasnitev.
Sam sem uporabil Krokotov USB kontroler (upam, da ga bo kdaj predelal se za rezalnike ker vseh teh bombončkov pri tem ne potrebuješ) - trenutno odpravljam težave s seutjem kontrolerja zaradi plazma invertorja, ki mi smeti štrom in ozračje - čakam EMC in EMI filter.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
190.73 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Graf.jpg |
Velikost datoteke: |
19.44 KB |
Downloadano: |
19 krat |
_________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skrga Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore:
Denis: Ali je input za te krmilnike motorjev step dir ali kaj drugega?
Boš uporabil tudi reduktor?
Webmouse: Se strinjam da so za tako aplikacijo primerni tudi koračni motorji, vendar se mi zdi izvedba s servomotorji boljša, vem pa da je tudi dražja.
Najprej sem hotel uporabiti koračne motorje (EMC2, krmilniki geckodrive, poceni rabljeni koračni motorji), vendar pa me zanima za kakšno ceno bi lahko vseskupaj naredil s servomotorji.
LP, skrga
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KMX Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49 Prispevkov: 308 Aktiv.: 1.54 Kraj: NOVA CERKEV
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Krmilniki imajo (kot sem že napisal) tudi STEP/DIR vhod. Reduktorja ne potrebujem, ker uporabljam kroglična navojna vretena. Sicer je moj strojček rezkar in ne plazma rezalnik.
Lp!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
vendar pa me zanima za kakšno ceno bi lahko vseskupaj naredil s servomotorji.
...cca 2000...
...upam da ne pozabljate da gre zraven poceni motorčka še nekaj drugega materijala, dela, znanja,...itd..
_________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, z vsem spoštovanjem, veliko ceneje se da narediti, če je volja.
Primer:
- uporabiš neke servisne motorje (sam imam dostop do njih), ki so zanesljivi in imajo inkrementalec 500 impulzov
- narediš UHU driverje, so prezkušeni in delujejo ok
- nek Brakeout board, ki ti da STEP in DIRECTION signale (krokotov USB ali kakšen na LPT, ki jih je na stotine).
Mogoče vse skupaj 500€ in nekaj ur dela.
Sam sem to že izdelal enkrat, ampak mi je vseskupaj odkupil celo en naših formašev.
_________________ Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno! Profesor Seliger |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skrga Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole se sliši kar dobro. Kakšne so karakteristike in cene teh servomotorjev do katerih imaste dostop?
Izdelave kontrolerja se najraje nebi lotil sam, razen če res ne bo šlo drugače. Ste pripravljeni narediti še kakšnega?
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ravno delam plato za stepper motor ali servo.
Samo predvidevam da so tile servoti za bolj konkretno amperazo in bi moral zunanje MOSFET-e uporabit. Vsekakor bo nekaj ploscic viska
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti servoti so 100W, ampak ne zamerijo kar tako. Kritični tok je 35A, to je pa ogromno. Sploh pa niso občutljivi na višjo napetost, jih furamo s 40V, pa so 24V. Pa tudi do 10A v špicah, pa držijo po 10 let na terenu.
Vsekakor je tukaj zunanji H-most obvezen.
UHU servo kontroler je preizkušena zadeva, ima jih kupica formašev, pa še nisem slišal nobenega slabega odziva zanje.
_________________ Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno! Profesor Seliger |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa cena,
kje se jih da dobiti?
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čipe sprogramirane pri Uliju, TIVe pa naredis ali pa kupiš.
Cena je odvisna od truda.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, verjamem, za se doma igračkat oz. hobi variante se da marsikaj narediti še za veliko manj. Toda če predpostavimo da stane, za resnejše delo, že enostaven varnostni modul toliko, potem tistih evričev zmanjka za motorčke.
Poleg tega ne vem zakaj bi zapravljal za servote če računalnik vseeno ne ve kaj motorji počnejo....
_________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 3:10 am Naslov sporočila: |
|
|
žrepko je napisal/a: |
Čipe sprogramirane pri Uliju, TIVe pa naredis ali pa kupiš.
Cena je odvisna od truda. |
mislil sem motorje ki jih omenjas
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni