|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LukaL Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.28 Kraj: okolica Grosupljega
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 10:30 am Naslov sporočila: Kotel za centralno + zalogovniki |
|
|
Pozdravljeni,
spet težave; pred časom (2-3 leta) nazaj smo posodabljali sistem za centralno kurjavo; v dobri veri (kot vedno) smo pristali na peč za drva s podpihom, ter 2 zalogovnikoma, vsak po 1m3 vode. Glede na to, da je hiša stara 30 let, so cevi do radiatorjev speljane še po "starem", tj. glavna veja + odcepi. Hiša je dobro izolirana (sendvič gradnja), okna so lesena s "termopanom", tako da načeloma večjih izgub ni. Površina, ki jo ogrevamo je cca 220 m3. V hiši nimamo več kot 21-22 st, poleg tega so na radiatorjih termostatski ventili.
Težava pa je v tem, da se zalogovniki in voda v ceveh segrejejo na cca 85 st. C, čez 6-8 ur pa je zadeva mlačna; sumimo, da je "centralist" nekaj pomešal, ker se voda nenormalno hitro ohlaja...da bi se po ceveh toliko izgubljalo mi ni logično...
Torej, če se kdo pozna na te zadeve, ali pa da v okolici Vidma-Dobrepolje pozna kakšnega dobrega mojstra se priporočam...
hvala in lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
1 kWh shraniš v 860 litrih vode, če jih segreješ za eno stopinjo. Od 85 do 40 st (mlačno) v tvojem zalogovniku 2600l ti ta odda 45x2600/860=136kWh, če se to zgodi v 8 urah, je povprečna moč ogrevanja hiše 17kW.
Če je zunaj krepko pod ničlo, je to kar normalno.
Nenormalno hitro ohlajanje bi lahko imel, če skozi peč kroži vroča voda, tudi ko nehaš kuriti v njej, vlek oziroma podpih zraka pa ostane odprt, tako da preveri najprej to.
Pa pazi da ne ne boš dobil kakšnega "mojstra", ki ti bo prodal kaj mimo zgoraj opisnih osnov fizike.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da ne kuriš pravilno. Ko je zalogovnik ogret na nastavljeno temparaturo začne odvečno energijo odvajat v stanovanje torej, ko je zalogovnik topel bi moral nehat kurit. Mlačne cevi so zato ker takšna temparatura vode v sistemu ustreza za vzdrževanje temparature.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
1 kWh shraniš v 860 litrih vode, če jih segreješ za eno stopinjo. Od 85 do 40 st (mlačno) v tvojem zalogovniku 2600l ti ta odda 45x2600/860=136kWh, če se to zgodi v 8 urah, je povprečna moč ogrevanja hiše 17kW.
|
Izračun je potrebno malo popraviti - LukaL ima na razpolago le 2000 litrov vode
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Številka ni pretirano velika za 220m2 hišo.
Sicer praviš, da je izolacija ok, to pa ni nek hudo relevanten podatek.
Starost oken je pa?
Po mojem občutku je 2000L malo malo za tako veliko hišo. Se pa seveda lahko motim, glede na to da je precej malo podatkov.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 438 Aktiv.: 2.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno računam tovrstne podatke za svojo novo hišo.
V naslovnem postu je čisto premalo podatkov. "Sendvič gradnja" ne pove čisto nič o toplotnem ovoju zgradbe - koliko cm izolacije je vmes? (naša 35 let stara hiša ima tudi "sendvič gradnjo", vmes pa je 1.5cm stiropora in moj oče tudi meni, da je dobro izolirana. Enako za okna. Navadna termopan okna imajo koeficient toplotne prehodnosti 2.4 do 2.8 (kar je isto, kot imajo stara okna z dvojno zasteklitvijo ali še starejša dvojna okna). Sodobna okna imajo ta faktor med 0.5 in 1.1 (in za kvocient teh faktorjev imate večje toplotne izgube skozi okna)
Ja 220 kvadratnih ali kubičnih metrov?
Koliko drv ste porabili s prejšnjo pečjo in koliko s to? (ta podatek, v kombinaciji s kvadraturo, je ključen za izračun kvalitete/količine izolacije oz. v kolikem času se naj bi 2000L vode shladilo iz 85 na 50°C (40°C je ponavadi že prehladno za radiatorsko ogrevanje).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukaL Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.28 Kraj: okolica Grosupljega
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bivalna površina hiše je 220 m3; je pač v 2 nadstrojih in toliko je ogrevanih. višina stropov je 2,4m, torej kubatura cca 530 m3. Sendvič gradnja je sledeča: 7 cm zunanja stena iz "porolit" opeke, 20 cm steklene volne in "modelarci" postavljeni po širini, torej 40 cm če se ne motim. Okna so, kot sem omenil lesena, na otip (vem, je subjektivna ocena) ne piha noter...s prejšnjo pečjo (klasika, Stadlerca) smo pokurili cca 40 m drv, lansko sezono z Orlan pečjo, s prisilnim vpihom 40kW pa cca 25-30 m.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Energetik-m je napisal/a: |
|
Izračun je potrebno malo popraviti - LukaL ima na razpolago le 2000 litrov vode
LP |
ja, pa res. tole bo prav:
1 kWh shraniš v 860 litrih vode, če jih segreješ za eno stopinjo. Od 85 do 40 st (mlačno) v tvojem zalogovniku 2000l ti ta odda 45x2000/860=105kWh, če se to zgodi v 8 urah, je povprečna moč ogrevanja hiše 13kW.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
LukaL je napisal/a: |
Bivalna površina hiše je 220 m3; je pač v 2 nadstrojih in toliko je ogrevanih. višina stropov je 2,4m, torej kubatura cca 530 m3. Sendvič gradnja je sledeča: 7 cm zunanja stena iz "porolit" opeke, 20 cm steklene volne in "modelarci" postavljeni po širini, torej 40 cm če se ne motim. Okna so, kot sem omenil lesena, na otip (vem, je subjektivna ocena) ne piha noter...s prejšnjo pečjo (klasika, Stadlerca) smo pokurili cca 40 m drv, lansko sezono z Orlan pečjo, s prisilnim vpihom 40kW pa cca 25-30 m.
lp |
Se pravi, da je površina 220 m2 in ne 220 m3.
Če ste s prejšnjo pečjo pokurili 40prm drv, potem je to nekaj takšnega (tudi po kvadraturi), kot naša stara hiša. Ob taki porabi zelo težko verjamem, da ima na stenah 20cm steklene volne (mogoče 2 cm), razen če so potem tla in predvsem strop (podstrešje) povsem neizolirani (ali pa zračite po 3 ure na dan).
Kakorkoli že, če se je prej porabilo 40m drv, potem račun potrdi, da se z boljšo pečjo (na pirolizo) porabi okrog 25m drv in da so povprečne toplotne izgube okrog 10kW. Podobno, kot je že energetik izračunal in kot je napisano v naslovnem postu - 2000L zalogovnik zadošča za 6 do 10 ur, odvisno do katere temperature ga lahko praznimo. (če namesto do 40°C prevzamemo do 50°C, je to samo še 82kWh in je zalogovnik prazen v 8 urah pri povprečni porabi 10kWh).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukaL Član

|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pardon, typo je bil 220 kvadratov ima, jasno ...stene pa so, kot sem omenil, sendvič, s takšno konfiguracijo, kot sem napisal (letos sem podiral eno steno, in sem si zadevo natančno ogledal). V zg. nadstropju je stanovanje (mansarda) in sem izolacijo na "strop" polagal sam (50 cm tervola); streha je bila prekrita cca 6 let nazaj in je izolirana (bil zraven)...
Saj mogoče pretiravam, samo res se mi zdi, da se zalogovniki praznijo kar hitro.
Kar se tile kurjenja; peč se zakuri kot "klasiko"; nato pa, ko se razgori, naložim "na polno"; po cca 10 minutah, grem preverit, kako gori; če je vse ok in se je zadeva razgorela, pustim, potem pa se pri x stopinajh vključi ventilator za podpih...nobena znanost...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2012 11:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi če se ti zdi, da se zalogovnik izprazni prehitro, je to točno takšen čas, kot ga izračunamo teoretično, tako tukaj ne more biti napake. Seveda je to teorija, ampak v praksi je ta čas lahko edino manjši (zaradi izgub) in nikakor večji.
Povsem drugo vprašanje pa je, kako je mogoče skuriti 25-30m drv (pri 90% izkoristku) v 220 kvadratov dvoetažni hiši, ki ima po stenah 20cm izolacije in na strehi 50cm. Tukaj pa nekaj močno ne štima.
Kot že rečeno, toliko porabimo mi v naši stari hiši, ki je skoraj brez izolacije.
Teoretična poraba za 220 m2 povprečno hišo (20/50cm izolacije, okna k=2.5, peč na drva z 90% izkoristkom) je okrog 8prm (brez sanitarne vode), kar je precej razlike s 25-30prm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
LukaL je napisal/a: |
lp |
Tudi jaz ogrevam cca 200m2, pa porabim manj kot 12m3 drv (v hlodih- to je ca 16m nasekanih), na sezono (s pečjo na podpih). Imam pa regulacijo ogrevanja s Seltronovim WDC20, ki zelo dobro regulira temperaturo ogrevalnega kroga z motornim pogonom na mešalnem ventilu. Seveda pa nastavljam tudi zmanjšano nočno ogrevanje na 19stC.( pa tudi med službo, ko nas ni doma).
Zalogovnik 2000l se ohladi na 40stC tudi po ca 6-8 ur ogrevanja- Ponoči ko ne ogrevam se ne ohlaja dosti. Ponavadi med tednom, ko pridem iz službe je v njem ca 40stC, še od prejšnjega večera.
Če je pa zunaj mraz, kot zdaj, je pa treba kar nakladat.
Se pa precej pozna vsaka nastavljena stopinja več.
_________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zalogovniki so dosti izolirani?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Pri izračunu potrebne velikosti zalogovnikov glede na izgube objekta je potrebno biti pozoren na to, da je koristnega nihanja temperature le dobrih 40°C, realno pa še nekoliko manj ker ni varno segrevati na mejo.
Jaz sumim da je za slab izkoristek vseh kotlov (radiatorjev) kriv apnenec, ki se nabere na stenah, ker se v sisteme ogrevanja naliva voda z vodovodnega omrežja in ne destilirana saj bi bila predraga (morda pa niti nebi bila tako draga).
Še več je tega kamna če vodo ob popravilih spuščamo ven in novo dolivamo - izkoristek s tem pada, poraba kuriv se povečuje, možnost okvare na kotlu pa se zaradi pregrevanja sten kotla povečuje.
V priponki so navedene toplotne prevodnosti za nekatere snovi - izkaže se da apnenec prevaja 28 kraj slabše kot jeklo.
Lp.
Darko
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Koeficienti toplotne prevodnosti snovi.pdf |
Velikost datoteke: |
17.15 KB |
Downloadano: |
20 krat |
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pon Jan 30, 2012 4:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede apnenca: preverjeno se ne prijema v centralnem sistemu na cevi in zalogovnike, ker ponavadi vode ne menjavamo vsaki dan, mesec ali leto, le ob kakšnih vzdrževanjih in popravilih.
V naši prejšnji klasični centralni kurjavi iz kovinskih cevi ni bilo sledu o kamnu (obratovala cca. 30+ let). Nasprotno pa v vodovodnem omrežju kamna toliko, da je bil pretok še minimalen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni