|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mitja.bohte Neznanec

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 19:07 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Feb 02, 2012 9:30 pm Naslov sporočila: programeranje v bascomu avr |
|
|
Pozdravljen,
Oprostite ker odperam novo temo nekaj [slovenščina je zame španska vas] gledal in nisem nič kar bi mi pomagalo rešiti moj problem.
Rad bi napisal program ki bi moral brati dva vhoda in to v zelo kratkem času (ms)
če bi biu pogoj, da sta oba vhoda vključena, dela ena funkcija sicer pa druga. Bistvo je v pravilnem času branja obeh vhodov. Vem da treba uprabiti IN funkcijo sam nevem pa kako se to funkcijo uporabi. Prosil bi če bi se dalu komu mi tu napisat pa mal razložit.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Čet Feb 02, 2012 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede obvladovanja jezikov, bi bilo prav, če bi si za začetek privoščil najprej tečaj slovenščine. _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pet Feb 03, 2012 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
najprej povej kateri mikrokontroler bos imel, kaj bos imel na vhodih (mehanske tipke, predvidevam?), na katerih vhodih (npr. PINB.1, P0.1 itd - odvisno od mikrokotrolerja in prikljucenih pinov), in kako bi to fukncijo realiziral (bi uporabljal spemenljivko na podlagi katere bi se izvajal ali en ali drugi proces, ali bi samo vklopil/izklopil kak output?). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Feb 03, 2012 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Čas detekcije reda ms ni problematičen, detekcijo lahko delaš kar v do-loop zanki;
Do
If pinb.0 = 1 and pinb.1 = 1 then
'Naredi nekaj
elseif 'drug pogoj
'Naredi nekaj drugega
endif
Loop
Za časovno občutljive aplikacije pa se uporabi interrupt pine, kjer se ti ob aktivaciji tega pina, po domače povedano, glavni program takrat ustavi in naredi rutina, ki je definirana za ta interrupt.
Tečaj programiranja priporočam, ker si očitno zelo začetnik in boš od njega odnesel veliko!
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mitja.bohte Neznanec

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za napake.
Za tečaj se bom pa mogoče odločil samo ne vem še kako mi bo vse to zneslo zaradi šole.
Pozabil sem vam povedati da programiram atmega 8. Na vhodu imam tri mehanske tipke (pind.0 , pind.2 ,pind.4 ).
MUCEK hvala za pomoč. Program mi dela. Imam pa še dve vprašanji kako bi nardil, da se pogoj izvaja določen čas, da ne bi potreboval uporabit števca. In pa če se da kako drugače napisati program, da se nebi izvajal po vrsticah. Kajti na tem primeru, ki [slovenščina je zame španska vas] ga dal v priponko se najprej izvedejo vsi trije podprogami za vsako tipko posebaj potem pa šele tisti, ki je napisan da se izvrši takrat, ko so vse tri tipke sklenjene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mitja.bohte Neznanec

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil sem vam poslati še priponko.
Zato ga pošiljam kar tukaj.
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 8000000
Config Portb = Output
Config Portc = Output
Config Portd = Input
Portd = 255 '
Dim Stevec As Integer
Dim Stevec_1 As Integer
Dim Stevec_2 As Integer
Tipka1 Alias Pind.0
Tipka2 Alias Pind.2
Tipka3 Alias Pind.4
Lucka1 Alias Portc.3
Lucka2 Alias Portc.2
Lucka3 Alias Portc.1
Lucka7 Alias Portb.3
Do
If Tipka1 = 0 And Tipka2 = 0 And Tipka3 = 0 Then
Set Lucka7
Else
Reset Lucka7
End If
Debounce Tipka1 , 0 , T1_sub , Sub
Debounce Tipka2 , 0 , T2_sub , Sub
Debounce Tipka3 , 0 , T3_sub , Sub
Loop
T1_sub:
Do
Toggle Lucka1
Waitms 10
Toggle Lucka1
Waitms 30
Toggle Lucka1
Waitms 10
Stevec = Stevec + 1
Loop Until Stevec > 5
Stevec = 0
Return
T2_sub:
Do
Toggle Lucka2
Waitms 10
Toggle Lucka2
Waitms 10
Toggle Lucka2
Waitms 20
Toggle Lucka2
Waitms 20
Stevec_1 = Stevec_1 + 1
Loop Until Stevec_1 > 5
Stevec_1 = 0
Return
T3_sub:
Do
Toggle Lucka3
Waitms 20
Toggle Lucka3
Waitms 10
Toggle Lucka3
Waitms 20
Toggle Lucka3
Waitms 10
Stevec_2 = Stevec_2 + 1
Loop Until Stevec_2 > 5
Stevec_2 = 0
Return |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne bi skodilo na zacetek dodati se tegale:
Koda: |
Config Debounce = 50 |
ce bos imel tipke s pocasnejsim preklopom to stevilko (preklopni cas v milisekundah) dvignes in s tem zmanjsas procent napacnih, podvojenih zaznav, drugace jo lahko zmanjsas. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
davyd1994 Član

Pridružen-a: Sob 17 Okt 2009 21:26 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.28 Kraj: Šentjur pri Celju-Ponikva
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar tule dodal eno vprašanje. In sicer, imam testno ploščico ki sem jo sam naredil, Atmega8 in programator pololu usb avr. Imam težavo pri zapisu programa. Ko v programu bascom AVR stisnem "program chip" mi javi: Could not identify chip ID:FFFFFF. Če je imel kdo takšno težavo in jo rešil, mi prosim naj sporoči. _________________ Ko misliš da ne zmoreš več pa mal pospeši.
Lp. David |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mitja.bohte Neznanec

|
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
davyd1994 je napisal/a: |
Bom kar tule dodal eno vprašanje. In sicer, imam testno ploščico ki sem jo sam naredil, Atmega8 in programator pololu usb avr. Imam težavo pri zapisu programa. Ko v programu bascom AVR stisnem "program chip" mi javi: Could not identify chip ID:FFFFFF. Če je imel kdo takšno težavo in jo rešil, mi prosim naj sporoči. |
Meni je to napisalo kadar ni imela testna pološčica napajanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z obzirom da si testno ploščico sam delal potem brez načrta le-te ne bo šlo, saj bo vse samo ugibanje. Prilepo načrt, pa bo lažje pomagati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2012 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Could not identify chip ID:FFFFFF.Could not identify chip ID:FFFFFF. |
Pomeni samo to, da zveza med programatorjem in mikrokrmilnikom ne dela. Razlogov je seveda lahko več. Lahko mikrokrmilnik nima napajanja? Preveri povezave MISO, MOSI, Reset in SCK. in GND. Če se mikro napaja iz programatorja tudi +5V.
Pri Mega8 je lahko tudi bil Reset pin z Lockbiti uporabljen kot PC6. Potem to ni več reset bit in s tem programaterojem ga ne moreš več programirati.
Da gre nekaj narobe, je vedno več možnosti. In če nekaj lahko narobe gre, potem bo tudi narobe šlo. (Murphy) _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2012 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je pa samo nepotreben kondenzator na reset pinu težava. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Čez 14 dni....
Najraje imam pa takale tipe, ki pridejo po pomoč, sploh ne povedo točno, kaj bi radi ter zahtevajo da ugibamo o njihovem hardware-u, ko pa slučajno resijo zadevo nas pa pošljejo v qrac in se ne javlajo več...
Take modele bom počasi začel dodajati v ignore listo. Ne pričakujem besede hvala, sploh ne. Samo poročilo o tem, ali je zadevo rešil ali ne... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Čez 14 dni....
Najraje imam pa takale tipe, ki pridejo po pomoč, sploh ne povedo točno, kaj bi radi ter zahtevajo da ugibamo o njihovem hardware-u, ko pa slučajno resijo zadevo nas pa pošljejo v qrac in se ne javlajo več...
Take modele bom počasi začel dodajati v ignore listo. Ne pričakujem besede hvala, sploh ne. Samo poročilo o tem, ali je zadevo rešil ali ne... |
dobrota je sirota
bomo mogli zacet kasirat za usluge  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni