|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pero33 Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2012 17:34 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.25 Kraj: rogaška slatina
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 7:50 am Naslov sporočila: ali se da cinšpulo narediti |
|
|
kot v naslovu navedeno me zanima če se da narediti cinšpulo..(elektrika pri kosilnicah na nitko)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 7:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno se da, saj jo je nekdo moral narediti, drugače je nebi bilo!
Prečitaj Primožev prvi stavek
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Drugače se po slovensko temu reče vžigalna tuljava.
S primernimi materiali in orodji se da vse. Naviti kos žice na kos železa ni ne vem kakšna umetnost. Moraš pa imeti primeren kos železa, primeren kos žice, izolacijski material, kakšen lak za žico pa verjetno še kakšno malenkost. Vedeti moraš seveda tudi koliko vzbujanja da magnet, da dobiš primerno napetost za iskro. To je pa že malce bolj komplicirano, vendar bi se zadevo dalo izvesti s par poizkusi.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Uh, ta pa mora biti mojih let, ker uporablja še nemške vrivanke v slovenščino in ne angleške, kot to počne mladina.
zuenden - vžigati
Spule - tuljava
Hja, le ta je namenjena generiranju visokonapetostnega inpulza, ki generira iskro na vžigalni svečki, ki potem vžge mešanico bencina in zraka v valju motorja z notranjim izgorevanjem. Problem je visoka napetost in velikost tuljave. Že tovarniško narejene vžigalne tuljave včasih prebije izolacijo, posledica, impulz se razelektri skozi preboj inzolacije namesto na vžigalni svečki.
Moje mnenje je, da uporabne tuljave (dovolj majhne, dovolj navojev na sekundarju, dovolj izoliranih navojev) v ta namen ne moreš narediti v domači garaži.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 8:30 am Naslov sporočila: Re: ali se da cinšpulo narediti |
|
|
Vilko, mislim da ni najinih let, nebi si privoščil takšnega pisanja. S tvojim odgovorom (lepim) pa si šel "offtopic"! tudi mi znamo uporabljati angleške vrivanke
Vprašanje je bilo:
pero33 je napisal/a: |
kot v naslovu navedeno me zanima če se da narediti cinšpulo..(elektrika pri kosilnicah na nitko) |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70784.04
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
18.86 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 9:05 am Naslov sporočila: Re: ali se da cinšpulo narediti |
|
|
Branez je napisal/a: |
Vilko, mislim da ni najinih let, nebi si privoščil takšnega pisanja. S tvojim odgovorom (lepim) pa si šel "offtopic"! tudi mi znamo uporabljati angleške vrivanke
Vprašanje je bilo:
kot v naslovu navedeno me zanima če se da narediti cinšpulo..(elektrika pri kosilnicah na nitko) |
|
Off Topic? Pa mislim, da ne. Vprašanje je bilo za vžigalno tuljavo (in ne svitek kositra za spajkanje - vidiš, da mladi ne razumejo nemških tujk kot so fajercajg, šnelzug in tudi cindšpula. Morda se je še ohranil šrafenciger). Bencinska kosilnica ima bencinski enovaljni motor, in tam, tako razumem, je šla iskra vžigalne svečke rakom žvižgat ker je prebita vžigalna tuljava.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
šravfncegr, faznprefer, cinšpula, rorcange in še bi se jih našlo v mojem vsakdanjem vokalbulariju (ta je pa iz angleščine ).
Tako da Vilko, še jih uporabljamo, sploh na Koroškem, ker smo v svoje narečje prevzeli veliko Nemških tujk.
_________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bojci Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Mar 2012 21:40 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Vžigalna tuljava pri tako majhnem nahrbtnem bencinskem motorju
(bolj motorčku) je verjetno majhnih dimenzij. Problem vidim predvsem
v kvalitetni izolaciji (da ne pride do preboja) na tako stisnjenem prostoru.
Drugi problem bo tudi sama izvedba navitja (ovoj do ovoja, zelo tanka
lak žička, OGROMNO OVOJEV, kje dobiti čim tanjši papir za izolacijo
med ovoji... Za dobro iskro je potrebnih cca 15KV!
V domači garaži brez primernega orodja bo to težko izvedljivo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 9:43 am Naslov sporočila: Re: ali se da cinšpulo narediti |
|
|
.....
(elektrika pri kosilnicah na nitko) |
Kaj pa če dela kosilnico na nitko, pa mu še samo tuljava za cin manjka (saj omenja elektriko)? Tudi to lahko predvidevamo iz njegovega vprašanja.
Moja kosilnica na nitko ima samo elektromotor in nobene vžigalne tuljave.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa bi lahko bolj točno napisal za kaj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor na vprašanje v naslovu teme se glasi "da". Če... upoštevaš, kar so že napisali o navijanju tuljave. Poleg vsega naštetega boš za navijanje potreboval še vsaj primitivno napravo za navijanje (če boš navijal brez nje, boš ostarel, preden bo tuljava navita) in jeklene živce. In ko bo tuljava izdelana, jo je pametno vsaj impregnirati ali, še bolje, zaliti v posebno izolacijsko maso.
Offtopic: @MarE69, dobra šala, to s "cin špulo"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JELKO neregistriran
Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Šaljivci
@andrejj: verjeto zato, ker ima BraneZ električno kosilnico na nitko?
V takih bencinskih kosilnicah je vžigalna tuljava ponavadi izvedena kot "modul", ki vsebuje tudi vse, kar je potrebno za proizvodnjo VN v pravem trenutku - torej ne samo "cinšpule".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2012 17:34 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.25 Kraj: rogaška slatina
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
hja hja star sem 16 pa pou.....moj besednjak je štajerskega narečja in ga govorim v šoli in seveda vsepovsod kjer pač sem......sepravi da se cinšpulo nareti sam rabim veliko potrpežljivosti pa sreče....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
evo slika kaj sploh mislim
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.83 KB |
Pogledana: |
7308 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni