www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtomatsko prižiganje luči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.19
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2012 10:25 pm    Naslov sporočila:  Avtomatsko prižiganje luči Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Na avtu (Clio 1994) bi rad naredil sistem, ki bi prižgal luči, ob zagonu motorja, ker jih vedno pozabim. Jaz sem si zamislil tako, da s kontrolke za akumulator ugotovim, če je motor prižgan, elektriko pa dobim s kontakta.
Zanima pa me kakšen rele potrebujem (mogoče še kak tranzistor, da ne preobremenim kabla za kontrolko)? Najbolj pa me skrbijo tresljaji med vožnjo.

integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.86
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2012 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel včasih na takem cliotu izvedeno tako, da sem dal med kontakt in luč usmerniški mostič (izmenični vhod), na izhod mostiča pa sem dal piezzo piskač. Ko sem dal s ključem kontakt mi je piezzo piskač piskal dokler nisem prižgal luči in obratno, ko sem ugasnil avto in odvzel kontakt (luči sem pa pozabil izklopiti) mi je spet piskal piskač, tako nisem nikoli pozabil prižgati niti ugasnit luči, ko je bilo to potrebno. Enostavno in učinkovito.
Merlin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si naredil tako: z relejem 30A. Ta rele je prekinjal dovod na stikalo za luči. To je bilo na petki.

Ko je bil rele izključen, luči niso gorele.

Na tuljavo releja sem vezal eno hitro diodo, v nasprotni smeri, da pobira špice ob izklopu.

Plus za komando releja sem vzel iz kontakta na ključavnici, vmes sem dal eno diodo in upor 10 ohmov, ker se je drugače tuljava releja precej grela. Drugi konec tuljave releja sem vezal na tisto žico, ki gre na zaganjač, tako dobiš maso preko tuljave zaganjača in ti ko vžigaš auto automatsko ugasnejo luči.

Ko daš kontakt, se luči prižgejo, ko vžigaš, se ugasnejo, ko auto deluje gorijo, ko ugasneš, se ugasnejo luči.

Pred relejem sem dal na močnostni strani še varovalko 20A, ker renault 5 ni imel varovalke za dolge niti za kratke luči. Mi je pregorela vsakič, ko je pregorela žarnica.

Slaba stran te vezave je, ko ni kontakta, ne moreš prižgat nobene luči, to sem premostil s stikalom in diodami, da sem lahko prižgal pozicijo brez ključa.

Je pa kar precej dela, meni je delalo 10 let brez problema Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem omenit, da ne morem "blendat", ko so luči pržgane, ker deluje stikalo na principu kulija, ko so pa ugasnjene pa lahko, zato mi tudi rešitev s piskačem ni všeč.

Rabil bi vezje, ki preveri če je prižgana kontrolka za akumulator (če je ugasnjena je motor prižgan), in če je prižgana kontrokla za dolge luči, da ne gorijo obe, ker bi tako uničeval luči. Mislim, da rabm samo 2 PNP tranzistorja, ampak ne vem kakšna (prosim za pomoč).

Rabim kakšen poseben rele zaradi tresljajov, da ne bi med vožnjo prekinjal (s tem bi kvaril žarnico, sam sebe in še kaj lahko )?

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karkoli boš že prčkal naredi tako, da jih boš lahko vsaj ugasnil. Ker boš tej funkciji lahko zelo hvaležen, če ti bo slučajno začel srati akumulator ali kaj podobnega in avto po možnosti potem zaradi stalno prižganih luči res ne bo vžgal.

Najenostavnejša rešitev pa je, da se navadiš prižigati luči in konec. Smerniki npr. se ne vključujejo avtomatsko pa upam, da jih kljub temu uporabljaš.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa je narobe z usmerniškim mostičem, kot je opisal @integrerc?
Če te moti piskač, lahko namesto njega daš kontrolno žarnico ali LED.
V tem primeru tudi inštalacija ostane nespremenjena, pa še drago ni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
monaco
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12
Aktiv.: 1.07
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Karkoli boš že prčkal naredi tako, da jih boš lahko vsaj ugasnil. Ker boš tej funkciji lahko zelo hvaležen, če ti bo slučajno začel srati akumulator ali kaj podobnega in avto po možnosti potem zaradi stalno prižganih luči res ne bo vžgal.

Najenostavnejša rešitev pa je, da se navadiš prižigati luči in konec. Smerniki npr. se ne vključujejo avtomatsko pa upam, da jih kljub temu uporabljaš.

Original Renaultov sistem za "dnevne luči" ne omogoča da bi sploh lahko ugasnil luči!

RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2012 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No to ni res. Res pa je, da mogoče navadnemu uporabniku to ni vidno kar takoj. Se pa da pri renojih to funkcijo izklopiti z določeno kombinacijo tipk. Mislim tudi da je to opisano v navodilih, če pa ni je pa sigurno na Googlu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo bi prosil, da mi nekdo pomaga najti pravi tranzistor, ker sem glede tranzistorjev eno veliko Brick wall.
Rabil bi takega, ki spusti tok, ko ima na bazi 0V (mislim da je PNP) in je dovolj močan za vklop avtomobiljskega releja.

Zakaj ne naredim drugače? Zato, ker nisem edini, ki vozi ta avto in nisem edini, ki bi želel tak sistem. Bom pa naredil tako, da se lahko odstrani v nekaj minutah in se tudi s stikalom izključi.

PZUFIC je napisal/a:
Smerniki npr. se ne vključujejo avtomatsko pa upam, da jih kljub temu uporabljaš.
hysterical Sem se kar dobro nasmejal, in ja jih uporabljam.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni