www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Atmega8 ADC in Bascom
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, zakaj si dal ponudbo v narekovaje? A me misliš zafrkavati? Razz

Karkoli nabaviš, glej, da lahko priključiš na katerikoli pin avr-a, običajno te vežejo na rx/tx pine, ki pa jih pri nekarih projektih lahko rabiš za komunikacijo med mikroprocesorji.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Aktiv.: 5.65
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Hm, zakaj si dal ponudbo v narekovaje? A me misliš zafrkavati? Razz

Karkoli nabaviš, glej, da lahko priključiš na katerikoli pin avr-a, običajno te vežejo na rx/tx pine, ki pa jih pri nekarih projektih lahko rabiš za komunikacijo med mikroprocesorji.

Vbistvu ne, ampak obstajajo ljudje ki bi imeli kaj za povedat na to temo Smile

To sem pa tudi že pregledal. Nič, bom naročil tisto čudo tehnike pa da vidim če bo delalo Smile

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš TTL-USB-232 vmesnik (FT232RL in MAX232), javi ...
Bo v naslednji številki elektronik.si, sicer pa imam še nekaj tiskaninic, MAXov in USB konektorjev viška, pa ti lahko pošljem (velja tudi za ostale - dokler mi ne zmanjka Smile ).

LP, g

u2u_back.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.82 KB
 Pogledana:  3 krat

u2u_back.png

u2u_front.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.91 KB
 Pogledana:  1 krat

u2u_front.png

tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Če rabiš TTL-USB-232 vmesnik (FT232RL in MAX232), javi ...
Bo v naslednji številki elektronik.si, sicer pa imam še nekaj tiskaninic, MAXov in USB konektorjev viška, pa ti lahko pošljem (velja tudi za ostale - dokler mi ne zmanjka Smile ).

LP, g

kakšna je pa cena tega paketa skupaj ?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@tilz0R : Vem, da se sliši glupo, vendar sem imel že težave zaradi tega. Za levi in desni kanal uporabi ločeni spremenljivki W, npr WL in WR. ADC meritev raje napravi v prekinitvenem načinu (v bascom mapi imaš primer ADC Int - naj ti bo za pomoč). Pa še to. V Zanki kjer preverjaš vrednosti, imaš gledaš spremenljivko W samo do vrednosti 255 (sem prav videl?) W imaš deklariran kot Integer (16bit = 65536), kar sicer nebi smelo igrati nobene vloge, ampak samo v primeru, da imaš tudi ADC konfiguriran kot 8bit, drugače boš imel takoj vrednost v W spremenljivki nad 255, in kar naenkrat bodo vse ledice samo še svetile.

LP G

._|
Nazaj na vrh
tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
@tilz0R : Vem, da se sliši glupo, vendar sem imel že težave zaradi tega. Za levi in desni kanal uporabi ločeni spremenljivki W, npr WL in WR. ADC meritev raje napravi v prekinitvenem načinu (v bascom mapi imaš primer ADC Int - naj ti bo za pomoč). Pa še to. V Zanki kjer preverjaš vrednosti, imaš gledaš spremenljivko W samo do vrednosti 255 (sem prav videl?) W imaš deklariran kot Integer (16bit = 65536), kar sicer nebi smelo igrati nobene vloge, ampak samo v primeru, da imaš tudi ADC konfiguriran kot 8bit, drugače boš imel takoj vrednost v W spremenljivki nad 255, in kar naenkrat bodo vse ledice samo še svetile.

LP G

Vbistvu sem najprej imel W in W1, ampak zadeva deluje lepo če sta ADC0 in ADC1 na ISTEM potencialu...obupan nad tem, res Smile

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2012 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A imaš tudi ADC konfiguriran kot 8bit, drugače boš imel takoj vrednost v W spremenljivki nad 255, in kar naenkrat bodo vse ledice samo še svetile?
._|
Nazaj na vrh
tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
A imaš tudi ADC konfiguriran kot 8bit, drugače boš imel takoj vrednost v W spremenljivki nad 255, in kar naenkrat bodo vse ledice samo še svetile?

mislim da to v tem primeru ne igra nobene vloge, ker če ADC0 dela mora tudi ADC1 Smile

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse kaže na to da imaš napako v vezju.
Ali imaš na razpolago osciloskop da preveriš vrednosti na vhodu?
Ali si prepričan da vrednost na vhodu ne bo večja od2.56V (ker za referenco imaš interno referenco?
Bilo bi smiselno vzporedno z kondenzatorjem dati zener diodo.

Na vezju imaš napako, Aref si vezal na +5V, uporabljaš pa interno referenco:

Citiram:
'The reference param may be :

'OFF : AREF, internal reference turned off

'AVCC : AVCC, with external capacitor at AREF pin

'INTERNAL : Internal 2.56 voltage reference with external capacitor ar AREF pin

tvoj program sem preizkusil in AD na obeh kanalih dela OK, seveda nisem preizkušal z audio signalom ampak z trimerji na obeh vhodih.
LP
Nazaj na vrh
tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Vse kaže na to da imaš napako v vezju.
Ali imaš na razpolago osciloskop da preveriš vrednosti na vhodu?
Ali si prepričan da vrednost na vhodu ne bo večja od2.56V (ker za referenco imaš interno referenco?
Bilo bi smiselno vzporedno z kondenzatorjem dati zener diodo.

Na vezju imaš napako, Aref si vezal na +5V, uporabljaš pa interno referenco:

Citiram:
'The reference param may be :

'OFF : AREF, internal reference turned off

'AVCC : AVCC, with external capacitor at AREF pin

'INTERNAL : Internal 2.56 voltage reference with external capacitor ar AREF pin

tvoj program sem preizkusil in AD na obeh kanalih dela OK, seveda nisem preizkušal z audio signalom ampak z trimerji na obeh vhodih.
LP

Ponavljam, Timer vrjetno daje logično 1 (5V) in logično 0 (0V), na te vrednosti se ADC1 odziva lepo kot [slovenščina je zame španska vas] povedal v naslovu sporočila, in deluje vse lepo, če ADC0 dela tako kot mora, potem mora tudi ADC1 ampak ne dela.

Sem pa tudi z reference AVCC poskušal pa tudi ni delalo pravilno.

Kar je pa najhuje: stvar dela lepo če je ADC1 na ISTEM potencialu ves čas kot ADC0.

Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne biti trmast če ti poskušamo pomagati!

Citiram:
Ponavljam, Timer vrjetno daje logično 1 (5V) in logično 0 (0V), na te vrednosti se ADC1 odziva lepo

Ko sem preizkušal tvoj program sem s trimerjem spreminjal vrednosti od 0 do +5V na obeh ADC kanalih, vrednosti sem spremljal na terminal emulatorju (saj ne bom delal tvojega vezja).
To da si poskusil za referenco AVcc ne pomeni neč če nisi pin ARef povezal na maso prek 100nF. Poglej si malo datashet od M8.

Na svoje vezje priklopi ali terminal ali LCD (kot so ti že svetovali, na vhode priklopi dva trimerja s katrimi lahko nastavlješ vrednost na vhodu od 0 do +5V), ter spremljaj vrednosti ki jih dobiš.
Ali imaš narejen TIV ali pa delaš na kakšnem razvojnem orodju?
Ali je program ki si ga pripel sigurno tisti ki ga uporabljaš, da se ni kje podkradla kakšna napaka z config pina.1?

Kateri Bascom uporabljaš, Demo, IDE ali pa CRK?
Katero verzijo Bascoma imaš?

Tvoj program sem preizkusil IN DELUJE!

Če še vedno ne bo delovalo potem zamenjaj procesor

LP
Nazaj na vrh
tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Ne biti trmast če ti poskušamo pomagati!

Citiram:
Ponavljam, Timer vrjetno daje logično 1 (5V) in logično 0 (0V), na te vrednosti se ADC1 odziva lepo

Ko sem preizkušal tvoj program sem s trimerjem spreminjal vrednosti od 0 do +5V na obeh ADC kanalih, vrednosti sem spremljal na terminal emulatorju (saj ne bom delal tvojega vezja).
To da si poskusil za referenco AVcc ne pomeni neč če nisi pin ARef povezal na maso prek 100nF. Poglej si malo datashet od M8.

Na svoje vezje priklopi ali terminal ali LCD (kot so ti že svetovali, na vhode priklopi dva trimerja s katrimi lahko nastavlješ vrednost na vhodu od 0 do +5V), ter spremljaj vrednosti ki jih dobiš.
Ali imaš narejen TIV ali pa delaš na kakšnem razvojnem orodju?
Ali je program ki si ga pripel sigurno tisti ki ga uporabljaš, da se ni kje podkradla kakšna napaka z config pina.1?

Kateri Bascom uporabljaš, Demo, IDE ali pa CRK?
Katero verzijo Bascoma imaš?

Tvoj program sem preizkusil IN DELUJE!

Če še vedno ne bo delovalo potem zamenjaj procesor

LP

Prva stvar vlado: se opravičujem, sem prebral "timer" namesto "trimmer".
Ja, to sem tudi že probaval z trimmerjem, pa je zadeva delala kot mora, lcd s trimerjem tudi lepo pokaže pravilne vrednosti do 1023, ko pa je audio signal gor je pa samo na ADC1 tema (ta isti signal na ADC0 dela). Imam več čipov atmega8 doma, pa [slovenščina je zame španska vas] jih premenjau pa poskušal, pa na vseh isti error.

PS: program je pa zihr tist ki sem ga prilepil.

Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje ne bo druge pomoči kot da si sposodiš osciloskop ali se oglasiš pri nekomu ki ga ima.
Če prideš v Ljubljano ti lahko pomagam.
Če s trimerji oba kanala delata pravilno potem pa je lahko narobe kaj drugega, najprej poskusi na tvoje vezje pripeljati nek drug signal za katerega veš kaken je, ali pa poskusi spremeniti izvor NF signala.
Pa ne pozbi zaščitit vhoda ADC-ja, zenerice bi bile dobrodošle.
LP
Nazaj na vrh
tilz0R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

si bom sposodu neki osciloskop pa da vidimo Smile

drgač sem pa razmišlal tudi o USB osciloskopu, je to fajna zadeva ?

Gledal sem tiste Poscope, ampak če razumem gredo od 100Hz do 200kHz, rabil bi manj tudi :S

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2012 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na dol ne bo problem ... Smile

Lp, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni