|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
climb Član

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 14:57 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.18 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 7:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Sistem še ni dokončan. Dokler se ne naberejo $$$ za črni kabel 35 mm2 in ostale manjkajoče pritekline, bo elektrika morala teh par metrov do omarice potovat kar po tem kar je bilo doma - po "zemlji" ...
@Wrecker: akumulatorje imam v štirih bankah od dveh firm. In sicer prva banka je sestavljena iz štirih manjših iz večjega UPS-a od Yuase, ostalih šest baterij pa so pravi ciklični, švicarski Oerlikon. Glede LiFePO4 Winston celic pa si velja malo pogledat po PV forumih (tujih). Eni pravijo da so dobre, drugi imajo težave. Če ti uspe dobit celice ki ne bodo mrknile po nekaj tednih, si zmagal. Pri njih menda obstaja možnost (nevarne ) eksplozije ob napačnem polnjenju. Ti moji so za razliko od LiFePO hudo težki, ampak z dolgo življensko dobo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
360.25 KB |
Pogledana: |
78 krat |

|
|
326.06 KB |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
climb je napisal/a: |
Sistem še ni dokončan. Dokler se ne naberejo $$$ za črni kabel 35 mm2 in ostale manjkajoče pritekline, bo elektrika morala teh par metrov do omarice potovat kar po tem kar je bilo doma - po "zemlji" ...
|
Saj si jih vsaj lepo označil z termoskrčko pri kabl čeveljčkih
Lepo in pohvalno narejeno. Tudi sam se pripravljam na nekaj podobnega.
Že nekaj časa imam pripravljen UPS Socomec z realnimi 3kW.
Zraven bo še "Kitajc" tie gird razsmernik in predvidoma 285W solarna celica - se pogovarjam za eno popraskano (ohišje), ki ni primerna za prodajo po socialni ceni
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
climb Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
climb je napisal/a: |
...azimut pa ni najbolj idealen, JZ oziroma bliže zahodu. |
Bi se dalo azimut popraviti tako, da vsak panel malo dvigneš (podložiš) na levi strani, ali se to iz kakega razloga ne da narediti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
climb Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
Bi se dalo azimut popraviti tako, da vsak panel malo dvigneš (podložiš) na levi strani, ali se to iz kakega razloga ne da narediti? |
Seveda bi se dalo, ampak to potegne za sabo neželjeno medsebojno senčenje. Če bi se želel tega izogniti, bi jih moral precej razmakniti po horizontali. Kar bi bilo dokaj neestetsko. Daleč najbolj idealno je sledenje sonca. Tako strašilo - vrtiljak žal ni za na streho stanovanjske hiše, predvsem zaradi velikosti. Za montažo na tla pa moraš imet že gradbeno dovoljenje, ter: v strnjenem naselju bo na tleh (precej) manjši učinek zaradi senc sosednjih stavb in drevja.
Zaenkrat me manj ugoden azimut ne moti preveč - energije je že sedaj toliko da bo verjetno potrebo širit baterijsko banko
Najlažje je, če si lahko privoščiš samostojno konstrukcijo z idealnim azimutom in elevacijo, kot je tale spodaj na bližnjem hribču (40kw grid-tied).
|
750.99 KB |
14 krat |

|
Nazadnje urejal/a climb Pet Jul 20, 2012 8:08 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz tudi imam eno streho s podobno neugodnim naklonom: kompas pokaže 240°, pri čemer je jug 180°, zahod pa 270°. Torej bolj zahod kot jug.
Površina = 40m2, strmina pa 45°, če sem prav izračunal.
Bisolov sončni izračun pokaže 5kW ter 49MWh in 14.210€ v 15 letih.
Če namesto JZ računam zahod, dobim 31MWh in 9.024€ v 15 letih po današnji tarifi.
Recimo sredina obeh je 40MWh. Po novem bo to *197€ in v 15 letih 7880€.
Cena izgradnje = približno 2.500€/kW = 12.500€.
Torej v subvencionirani 15-letki ne dobim nazaj denarja za izgradnjo.
Če bi panele podstavil, da bi gledali direktno na jug: 60MWh * 197€ = 11.820€. Spet ne gre skozi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
climb Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2012 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede lokacije obstaja en strežnik LINK , kjer lahko približno vidiš osončenje glede na datum, uro in lego objekta (ortofoto ali vektorska karta - SATELLITE / MAP).
Težava pri mrežnih elektrarnah je/bo, ker se subvencije nižajo iz leta v leto, cene panelov pa ne padajo tako hitro. Kaj šele cene inverterjev velikih moči. Zgornja elektrarna je po besedah lastnika stala cca 100k € (z nosilno konstrukcijo). Kdaj bo to dobil nazaj kljub idealni legi, ne vem.
Posebej pereč problem visokonapetostnih PV elektrarn na strehah je požarna varnost.
Pri mrežnih elektrarnah si omejen. Če jo imaš in pade javno omrežje, ne moreš kar tako enostavno koristit svoje sončne elektrike, tudi če sonce sije na polno. Razen če se uspeš dogovorit, da smeš imet vzporedno še klasične inverterje za lastno potrošnjo. Ampak to za sabo potem potegne (dražje) grid-tied inverterje z induktivno ločitvijo, ter posebne visokonapetosne off-grid inverterje. Skratka kup ceremonij in denarja, nazadnje pa si lahko povsem brez elektrike ob veliki elektrarni.
Pri mikro izvedbi (off-grid) je drugače. Pri nas pogosto zmanjka elektrike v jav. omrežju. Največkrat pozimi, sicer pa tudi kdaj pa kdaj čez leto. Nazadnje v nedeljo dopoldan? enih 3x. In takrat ne moreš iz garaže, niti od doma - kdo bo pomikal 300kg pomična vrata, tudi internet in telefonija nehajo delat. Da ne govorimo po zimi, ko ugasne še centralna kurjava. Skratka, PV je naredila konec vsem tem problemom. Še več, sedaj kompletno delavnico poganjam samo še na sonce, vse dni. Seveda tudi tale PC sedajle sredi noči. Javno el. omrežje potrebujemo samo še za tavelike porabnike: bojler, pralni stroj, skrinja, hladlnik in likalnik. Kakšen kw PV več nebi škodil - takrat bi bilo tudi zanje dovolj "sonca", ampak trenutno je to kar je.
Ali je PV finančno opravičljiva je drugo vprašanje. Vendar ko so problemi z javnim omrežjem razen agregata ni neke druge pametne rešitve. Glede na to, da sem v preteklosti preizkušal različne sisteme obojega, sem sedaj (zelo) zadovoljen z rešitvijo energetske neodvisnosti. Agregat je šel od hiše, saj ga ne potrebujemo več
Nazadnje urejal/a climb Sre Jun 27, 2012 8:11 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2012 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Socomec je 48V-dobil sem ga brez baterij in je sem napravil dva paketa 4x12V/7Ah.
En komplet gre v škatlo drugi pa je kar navrh - tretji se jim pridruži kmalu (+avtonomija)
Da bi se števec "vrtel kontra" se ni potrebno bati. Na isto fazo bom dal server omaro in oba "otroška" računalnika in verjetno še dograjeval celice, da pridem na "nulto" porabo
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
climb Član

|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2012 8:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa Socomec zna sinhrinizirat (njegov izhod) na omrežje ??
Sicer ga ne boš mogel uporabiti kot grid-tied
Ako je 3kW (da ni 3000 VA ?) potrebuje večjo baterijsko banko. 14Ah @ 48v verjetno ne bo dovolj niti za daljši pogon v prostem teku - brez porabnikov. Ali si meril koliko vleče v prazno, ter njegov izkoristek pri manjših bremenih? Pri UPS-ih je pogosto težava (pre)velik mirovni tok, ki je delno tudi posledica gretja internega trafota.
Ko si na PV se splača optimizirat. Se pravi, če so porabniki nekaj 100w, jih je smiselno poganjat na manjši inverter, ker ima ta nižjo lastno porabo. Pri večjih se ve, negativne učinke velikega je potrebno vzeti v zakup. Ampak takrat imaš itak dovolj velik "zalogovnik" tudi za lastno porabo inverterja.
Nekaj izmerjenih mirovnih tokov off-grid sinusnih inv.
- APC 950 VA 1,35A @ 24v (UPS)
- APC 1000 VA 1,12A @ 24v (UPS)
- ??? 2000 VA 2,26A @ 24v (UPS)
- Cotek 1kw/2kw 0.75A @ 24v ali 0,15A @ 24v (search mode), izkoristek do 94%
- Waeco 1kw/2kw 0.69A @ 24v ali 0,13A @ 24v (search mode), izkoristek do 94%
- Mastervolt 300w 0,27A @ 24v ali 0,16A @ 24v (search mode), izkoristek do 91%
- Mastervolt 500w 0,28A @ 24v ali 0,16A @ 24v (search mode), izkoristek do 91%
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2012 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
>climb< Praviš,da si zelo zadovljen z paneli,jaz bi zelo rad vedel kje se jih da dobiti,ker imam sam iste probleme.manjšo elektrarno imam namreč že kakih 30 let in jo bo treba izboljšat.L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
climb Član

|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2012 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupljeni so v Nemčiji, sicer pa kitajski izdelek za nemškega naročnika.
Na eBayu je tega ogromno LINK
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2012 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Kaj mislite o tem?
Povezava
Tast bi rad na vikendu postavil nek panel za polnenje akumulatorja. Razvetljava je led 12V. Za potrebe po omrežni napetosti pa je kitajski inverter.
Malo poceni se mi zdi tale komplet. Kakšen komentar, ideja?
Hvala in LP |
Celice so prišle. Le ena težava je - nekaj je polomljenih. Na carini so odprli paket in so bili očitno nepazljivi, saj so celice zelo krhke.
Prodajalec je zelo dobro zapakiral paket. Pisal sem mu in poslal slike. Brez pogajanja bo mi poslal nove celice, 13 kos.
Še malo bom počakal, nato pa v akcijo.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70744.39
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2012 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2012 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem se poznanimal, samo jim moram pustit paket tam. Lahko tudi delna odškodnina. Glede na to, da je vrednost dobrih 30€, le 7 celic je polomljenih (prodajalec mi bo poslal "za ziher" 13 kosov). Če preračunam je škode za dobrih 5€. Kolobocija do pošte, zapisnik, itd. Časa je pa tako ali tako premalo. Edino če bi ponaredil račun in bi dal ceno 400€.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2012 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Princip je princip. Jaz bi jim poslal zahtevek. Bodo vsaj drugič previdnejši
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni