www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Površinska zaščita

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2012 11:26 pm    Naslov sporočila:  Površinska zaščita Odgovori s citatom

Živijo,

Tlačim elektroniko v eno industrijsko izdelano ohišje, v katerem je bila neka TK oprema. Okvir ohišja je iz navadne jeklene pločevine in je galvansko zaščiten. Vendar je ta zaščita začela "popuščat". Ne rjavi še, vendar se vidi, da je površina oksidirana. Pa še jaz sem naredil nekaj odprtin v okvirju, ki bi jih bilo tudi dobro zaščitit.

Kakšna je trenutna površinska zaščita, ne vem. Nekateri so mi rekli, da je to rumeno cinkanje. Če kdo ve, za kakšno zaščito gre, prosim za komentar.

Verjetno bo treba površino dat peskat in ponovno galvansko zaščitit. Poznate kakšnega obrtnika, ki naredi oboje, da ni potrebno tekat od enega do drugega?

LP Primož.

Ohisjje_povrsina_blizu.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  65.18 KB
 Pogledana:  8 krat

Ohisjje_povrsina_blizu.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 30, 2012 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je to znano kot "zlato" cinkanje. Če bi rad zaščitil kar nesi k cinkarju naj ti zrihta. Ne vem pa kaj je tukaj galvansko ločenega?
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 30, 2012 8:39 am    Naslov sporočila:  Re: Površinska zaščita Odgovori s citatom

Citiram:
Ne rjavi še, vendar se vidi, da je površina oksidirana.
Je s tem mišljena oksidacija: zaščitne plasti ali osnovnega materiala, tj. pločevine ("rjavenje železa")?
Citiram:
Nekateri so mi rekli, da je to rumeno cinkanje.
Glede na opis sklepam, da gre za rumeno pasiviranje. Če boš nesel galvanizerju, bo že vedel kako in kaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 30, 2012 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

Hvala za napotke. Sedaj vsaj vem, v kateri smeri iskat mojstra.

ElGrigon je napisal/a:
Ne vem pa kaj je tukaj galvansko ločenega?

Mislil sem nanos zaščite s postopkom galvanizacije.

6dan8 je napisal/a:
Je s tem mišljena oksidacija: zaščitne plasti ali osnovnega materiala, tj. pločevine ("rjavenje železa")?

Težko rečem. Bolj mi kaže na oksidacijo zaščitne plasti. Govorim po izkušnjah, ko enkrat začne rjavet železo, se površina takoj napihne.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 30, 2012 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se boš odločil za galvanizacijo in ne barvanje, lahko tudi tu pogledaš , kakšen videz bi lahko imela površina.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 30, 2012 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri cinkani pločevini se rja pojavi na površini.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni