|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 12:47 pm Naslov sporočila: Kako elektronik.si res deluje |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
mogoče kdo v današnji potrošniški družbi dobi vtis, da je nekdo tukaj zaposlen oz. plačan za delovanje foruma in odgovarjanje na vprašanja, tako kot kakšni na pol uradni forumi firm, npr. T-2, Conrad, Domsolar, itd. Mogoče bi se nekam napisalo, kako elektronik.si res deluje, ker tudi sam tega ne vem.
Tam nekje '95-'96 sem se nekaj mučil s packet radiom in pri nekaterih digipiterjih je bilo jasno napisano, da je bil izdelan z denarjem iz lastnega žepa in tudi elektrika ter vse ostalo za nemoteno delovanje se plačuje iz privat žepa, za hobi -> prostovoljni prispevki zaželjeni.
Prav tako je bila prošnja za prostovoljne prispevke na začetku delovanja pri tukaj iz ne povsem znanih razlogov osovraženem s-h-r-a-n-i. si (menda naj bi slike izginjale, ampak meni še ni nobene izbrisalo). Pri "Shrani" tega ni več opaziti, s packetom pa se tudi več ne ukvarjam, tako da ne vem, kakšno je tam zdaj stanje. |
Dobro vprašanje, ki vsekakor terja odgovor. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri T-2 forumu si močno zgrešil. Že samo ime foruma ti pove, da je neuradni!
Server je v lasti stranke in postavljen pri njemu doma na ubogi VDSL liniji- ne dobi niti centa popusta ali plačila za nadgradnje serverja, vzdrževanje,...
Je pa res, da smo moderatorji po večini zaposleni v podjetju ampak za dodatno delo z forumom dobimo na leto plačano točno 0,00 eura z vključenim DDV!
In večino dela opravimo izven delovnega časa.
Verjetno ravno toliko tudi administrator in moderatorji tega foruma  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lebang Član

Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33 Prispevkov: 124 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene prav zanima to.
Ker ponavadi je treba za tako gostovanje plačati kakšnih 10€+ na mesec....
Tu pa sem opazil da zgoraj desno piše sponzored by siol. Tako da je očitno nekdo zrihtal pri njih gratis
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podal bom svoje videnje kako vse skupaj deluje. Če kdo vidi kaj tega drugače naj me dopolni in/ali popravi.
Tehnični vidik: Forum deluje na serverju, ki je privatna last. Serverjev je bilo v zgodovini foruma več. Zadnji je frenkijev, prejšnji je bil moj, še en prej tudi. Pred njim spet frenkijev,... Načeloma serverji niso nikoli bili novi, vedno so bili sestavljeni iz še dobrih delov že odsluženih serverjev. Tistega, kar se ni dalo dobiti po tej poti je bilo potrebno kupiti. Server je lociran na kolokaciji SiOL-a. Kolokacijo sponzorira SiOL. Ocenjeno je, da je to nekaj manj kot 1000€ letno.
Software:Forum živi na eni od linux izpeljank. Forum sam je phpbb2 z obilo dodatki. Nekateri so standardni, še več jih je napisanih ravno za naše potrebe. Phpbb serije 2.xx je sicer zastarela verzija, a so varnostne luknje spotoma odpravljane, tako, da je s stališča varnosti brezhiben. Nekatere varnostne luknje so bile zaradi modifikacij odpravljene še preden so bile javno znane. Pripravlja (že zelo dolgo) se prehod na phpbb3.
V igri so še domene, ki jih je treba podaljševati in seveda "lastništvo" foruma. Za vsem skupaj je seveda frenki. In ne samo on. Saj je sedaj v situaciji, ko se nazaj preprosto ne da. Forum smo postali mi vsi.
Admin-moderatorski team: O tem kdo je moderator-admin raje nebi, saj vsi vse poznate. Bom pa omenil, da tudi moderatorji držimo nekaterih stvari, čeprav se mogoče komu ne zdi logično. Primer: dela drugih moderatorjev ne komentiramo in njihovih odločitev ne popravljamo. Imamo poseben oddelek na forumu, ki je namenjen temu, da se moderatorji o stvareh posvetujemo med seboj in prinesemo potem skupne odločitve.
Če nekdo od nas ni na neko stvar reagiral takoj, še ne pomeni, da je spregledal. Mogoče pa se gre za posvet kaj in kako.
Kako postaneš moderator ? Če opazimo, da si dovolj "nor" za zabijanje enormnega časa na forumu, da si voljan pregledovati forum z drugačnega zornega kota kot običajen uporabnik, te, ko je potreba povabimo k sodelovanju. Za to je potrebna neka resnost, umirjenost in dobršna mera tehničnega znanja. Če je potem tvoj odgovor pritrdilen si že resen kandidat za to, da začneš delati.
In kako nehaš biti moderator? Preprosto. Ko se tega naveličaš o o tem obvestiš ostale in to je to. Kot je napisano spodaj nihče ni v ničesar prisiljen.
Organizacija:Popolnoma vse kar se dogaja tako s forumom kot z Društvom elektronikov Slovenije je na absolutno prostovoljni osnovi. Vsak prispeva natanko toliko kot želi prispevati - nič več in nič manj. To pa pomeni, da nima nihče nikakršne obveze (razen če se sam za to zaveže) do česarkoli. Velja tudi obratno nihče ne more in ne sme pričakovati, da bo nekdo nekaj naredil (zanj). Vse torej živi zgolj na čisti obliki dejanskega združevanje interesov, ki so skupni.
Zgodovina: Ne bom našteval datumov. To je tako in tako že dokumentirano. Povedal bom le vrstni red logičnih dogajanj. Z pojavo interneta so se skupine, ki so bile zbrane okrog BBS-jev nekako porazgubile. Skupine so bile zbrane po teritorijalnem načelu, saj je bilo v nasprotnem potrebno klicati medkrajevno. Istočasno pa so se začeli pojavljati forumi. Forumov, ki so bili tehnično usmerjeni je bilo včasih precej več kot jih je danes. So bili pa bistveno manj specializirani za določeno tematiko. Tako interesno shemo je še do danes ohranil slo-tech. Ostali so se bolj specializirali. Precej jih je zaradi sporov in tudi finančnih težav propadlo. Nekateri so se združili, nekateri zaradi slabega vodenja životarijo. Drugi spet uspevajo zaradi komercialnih potencialov, ki so v ozadju.
Gledano s teh aspektov je elektronik.si unikum, saj nima komercialnega ozadja, a kljub temu prosperira. Razlogov zakaj je tako je precej in šele čez leta bomo verjetno vedeli kateri so bistveni. Vsekakor menim, da je eden od poglavitnih razlogov tudi druženje v realnem življenju.
Zaradi interesov članov je gibanje okrog foruma preraslo v obliko sodelovanja kjer je mogoče delovati še bolj organizirano. Nastalo je društvo. Uspeli smo postavit še en server na AMIS-u. Društvo nam omogoča marsikaj. Od bolj organiziranega vzdrževanja serverja (ni več držanja za glavo in obračanja žepov, ko crknejo diski - ja enkrat smo kar lepo na hitro zbrali nekajkrat po 100€ in zamenjali diske). Nudi pa nam tudi lažje zastopanje interesov nasproti trgovcem in ostalim firmam. Lažje je organizirati dogodke. Brez društva bi ne bilo zbornika in še bi lahko našteval.
Kako bo jutri: Tole je pa precej nehvaležno napovedovanje. A stvari vidim tako kot jih pač vidim. OB prvi akciji napajalnikov, ko je bilo potrebno založiti veliko denarja sem krepko zajokal, saj mi je stvar krepko spraznila račun. Za nameček se mi je pokvaril še avto in doma sem moral priznati, da denarja trenutno ni. Nič kaj prijetno. Društvo tovrstne probleme rešuje dokaj elegantno. Tudi za vzdrževanje vsega kar potrebuje forum se najde. Forum torej na ta način nekako prehaja pod okrilje društva, saj je ob zdajšnji organizaciji povsem nesmiselno pričakovati, da bi še naprej kupovali dele iz svojih žepov.
Potrebno bo narediti boljšo internetno stran - portal o društvu in seveda nov phpbb3 forum. Društvo bo poskušalo z še več različnimi akcijami dati več življenja tej dejavnosti. Pomaga lahko vsak, ki ima željo in voljo do tega dela.
p.s.: Že nekajkrat napisano a bom dodal še tu, da bo povsem jasno.
Logo društva in logo foruma sta si nadvse podobna, saj se gre za isto gibanje. Pa vendar obstaja razlika. Žal je ta razlika take vrste, da onemogoča nekatere stvari nečlanom društva. Naša zakonodaja namreč pravi, da društvo nudi usluge in zadovoljuje potrebe svojih članov. Vse kar je več od tega se šteje za profitno dejavnost. Prodaja preko foruma nečlanom društva se torej šteje za profitno dejavnost. Živimo v svetu, kjer je kapital prva in zadnja stvar in rad bi vas videl razlagati inšpektorju, da opravljamo profitno dejavnost brez profita. Njegova prva misel bi namreč bila, da se gre za pranje denarja. Ti ljudje v imenu društvo namreč takoj vidijo organizacije, kot so velika športna društva, kjer se pratakajo veliki denarci.
Odločili smo se torej, da so vse stvari, ki so kakršne koli finančne narave peljejo zgolj in izključno zgolj preko društva. To pa pomeni, da se boste, če boste hoteli imeti nekaj takega, morali včlaniti. Ne gre se torej za trmoglavljenje, siljenje nekoga v nekaj, kar noče ali pa celo nabiranje denarja. Gre se zgolj za to, da v primeru, ko hočete imeti neko storitev, ki za seboj potegne finančen dogodek morate biti član društva, ker vam društvo znotraj zakonsko dovoljenih meja v nasprotnem te storitve ne sme nuditi.
In še ena moja misel o članarini: 30€ je mnogo in ni mnogo. Sam dobim pod 500€ pokojnine in mi je 30€ mnogo. Aja, sem invalid in plačam 15€ no to se pa že da. Torej kaj je mnogo in kaj ne je precej relativno. Članarina je letna. Vprašajte se koliko potrošite za pijačo ob druženju s prijatelji. Če potrošite preko celotnega leta več kot 30 € potem ne bodite užaljeni, ko vam porečem da je vaš hoby pijančevanje. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob teh Volkovih informacijah sem milo rečeno presenečen.
Nisem si mislil, da je v današnjem, z denarjem zastrupljenem, času še možno kaj takega:
tako kvaliteten (zame najboljši) forum deluje na prostovoljni bazi.
Vsekakor spoštovanja vredno.
Fantje, hvala in "kapo dol" za vas z željo, da bi bilo to, kar delate, ne samo v naše ampak tudi v vaše zadovoljstvo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70799.23
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem na forumu že nekaj časa.
Najprej je bila to zame klepetalnica, kjer sem dobil odgovore na moja vprašanja. Ko sem spoznal in občutil solidarnost, naklonjenost in voljo do pomoči, sem začutil da je to ena velika družina. In tako kot v vsaki družini, nastanejo tudi tukaj spori, ki se jih da rešiti.
Podpiram širjenje ideje o društvu in izpopolnjevanju foruma, saj si ne predstavljam dneva, da nebi vsaj nekajkrat skočil pogledati ali je kaj novega na forumu.
Darkove besede so morale priti slej kot prej na dan, da si ostali še nekoliko bolje predstavljamo pravo smer foruma in društva.
Vsem se zahvaljujem za zelo odličen forum!
Upam da bodo nekateri spremenili mišljenje o društvu in njegovem cilju.
P.s. Kako nabrati nove mlade zagrete hobiste na forum?
Preprosto, to se dogaja samo od sebe, ni besede, ki diši na elektroniko, da je nebi bilo na forumu in da nebi bil tudi forum pod zadetki na googlu.  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56vha Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 14:33 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.79 Kraj: Kamnik, Preserje pri Radomljah
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi opravljanja službe izven stroke in nastajanja družine sem resda precej manj aktiven na forumu (in v stroki), ga pa spremljam že od samega začetka, tako da vsem, ki se trudite z njim, KAPO DOL
lp, Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko, res odlično napisano.
Tole bi lahko dali na spletno stran od društva pod tematiko "o nas"  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 6:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z Aljažem. Zelo lepo napisano. Moj predlog je, da se naredi podobno kot s praviili. Povezava v glavnem menuju. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Darko, odličen zapis. Če bi zbiral podpise, kar je danes zelo moderno, ne dvomim, da bi jih dobil veliko. Zapis si zasluži ostati na prvih straneh društva.
Vendar pa nekaterih ne bi dobil. Tako pač je. Pravila foruma so pa jasna. Vemo tudi, da je BANNED samo začasna rešitev.
Na tem mestu se mi zdi primerno opozoriti na dvojnost izraza "patient":
- patient: potrpežljiv, vztrajen,...
- patient: morda vzporednica z luninimi menami, pravkar je bil namreč mlaj,
Prvo lastnost želim moderatorjem in članom društva še naprej.
Bojim se da na drugo lastnost forumaši nimamo kaj dosti vpliva. Morda tu lahko pomaga le čim poznejši odgovor na provokacije in upanje, da vmes pride osvežilni dež. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni