|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Avg 04, 2012 9:37 pm Naslov sporočila: Reg. tlaka na večstopenjski črpalki |
|
|
Ojla,
sem objavil na forumu strojništvo, pa bom še tule, sigurno pade kak pameten predlog...
Torej:
ker mi obstoječa črpalka iz enega mini hidropaka ne zadostuje, moram nabaviti večjo.
V prihodnosti nameravam narediti avtomatski zalivalni sistem, katerega potrebe bodo cca 5m3/h ter tlak cca 4 bare. Obenem pa bo taista črpalka služila za napajanje "servisne vode" - torej zunanjih pip za pranje avtov itd. ter napajanje wc kotličkov. Torej bom moral zaradi značilne krivulje črpalk tlak pri manjših pretokih reducirati.
Z vgraditvijo reducirnega ventila bi to sicer enostavno naredil, vendar se bo pri majhni porabi črpalka pogosto vklapljala in izklapljala, kar bi pa rad preprečil.
Velika ekspanzijska posoda odpade, torej ostane še krmiljenje črpalke (frekvenčno, ali pa klasično s triakom) oz. uporaba unloader oz. bypass ventila. Zadnja varianta se mi zdi še najenostavnejša, pa me zanimajo vaše izkušnje oz. mnenja.
Torej, ideja je, da vstavim nek unloader ventil, ki se bo z večanjem tlaka čedalje bolj odpiral ter ga povežem iz izhoda črpalke nazaj na sesalni vod. Ko bo poraba vode manjša, bo tlak na črpalki narastel in odprl ventil, kateri bo del vode peljal nazaj na sesalno stran, povečal pretok črpalke in delovno točko prestavil na večji pretok in manjši tlak.
Razmišljam prav? Kako je s porabo črpalke? Se "kuri" moč le za koristno dobavo vode, ali tudi za bypass?
Je to sploh praksa oz. kako poceni in enostavno rešiti problem regulacije tlaka?
Hvala za vaša mnenja! _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Avg 04, 2012 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem imel podobne želje za predelavo vijačnega kompresorja. Motor bi bil ves čas vklopljen, pretok maksimalen, nato pa bi se zadnja 0,2bar do maksimalnega tlaka pretok zvezno zmanjševal. S tem bi se tlak skoraj povsem ustalil glede na pretok spremenljiv pretok.
Ključen izziv je, da je pri maksimalnem tlaku motor najbolj obremenjen, potrebuje pa najnižje vrtljaje. V/f karakteristika frekvenčnika in zagonski "boost" parameter morata zagotoviti zadosten navor pri najnižjih vrtljajih, dodaten ventilator pa skrbi za hlajenje motorja.
Rešitev sem našel v jermenskem variatorju, ki mu pnevmatski cilinder med 8,3 in 8,5 bara zvezno spremeni prestavno razmerje iz 3:1 do 1:3.
Še preden sem se dejansko lotil zamenjave jermenic, mi je uspelo tako optimizirati in pohitriti pnevmatsko gnan stroj, da mu uspe sproti porabiti ves razpoložljiv zrak, tlak pa se sam stabilizira na 7,6bar pri 530l/min. Kompresor ves čas dela na polno.
---
Obstajajo nastavljivi varnostni ventili za razne fluide, ki nad nastavljenim tlakom začnejo prepuščati. Samo mora biti tak brez histereze! Odvod običajno nima nekega navoja, da bi gor pritrdil cev, ampak zadeva prosto škropi naokrog. Ko sem se enkrat igral z maksimalnim tlakom kompresorja, tega nisem nisem vedel in mi je olje povsem zamazalo notranjost ohišja.
Energija se porablja tudi za obvod. Motorju je vseeno, kam gresta tlak (navor) in pretok (vrtljaji), njegova moč (navor*vrtljaji) s časom porablja energijo (moč*čas).
Pri zraku se pripre/zapre dotok na dovodni strani. Kako je to pri vodi (zaradi nestisljivosti), je odvisno od tipa črpalke. Batna črpalka sploh ne bi bila vesela, centrifugalna pa bi lahko imela težave s kavitacijo. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Avg 05, 2012 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se tukaj s prenosi ne morem igrat, ker je vse v enem ohišju.
Malce sem gledal tale inverter, nisem vedel, da so zadeve že tako poceni. Lahko dodam še en tlačni pretvornik in naredim enostaven P-regulator.
Bi pa raje stvar izvedel enostavneje (mehansko). _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Avg 05, 2012 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
v firmi imamo konstanten tlak rešen s frekvenčnim pretvornikom, če pa kdo na hitro zapre pipo, pa odreagira mehanski ventil, z utežjo, nastavljen na malo višji tlak, ki vodo spelje nazaj na vhod črpalke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Če praviš, da bi rad rešil mehansko, dodaj zraven še eno expanzijsko pososdo pa je, ne vem zakaj je ne bi moral dodati?
Druga rešitev je pa frekvenčnik, tlačni senzor pa še kaj, pomoje je druga rešitev dražja.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni