www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtoelektrika - predpisi in pravilniki

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 05, 2012 9:43 pm    Naslov sporočila:  Avtoelektrika - predpisi in pravilniki Odgovori s citatom

Verjamem, da se kdo tukaj gor ukvarja tudi s profesionalno montažo razne dodatne opreme v motorna vozila.
Gre se za kupca - državno firmo, kjer želijo, da jim zmontiram dodatno opremo, od radijskih zvez do dodatnih opozorilnih luči ipd. Zanima me, če obstaja pravilnik oz. standard, ki bi urejal to področje. (Ne gre toliko za debelino žic, kot za kaj drugega, na kar bi me lahko kasneje lovili.) Sicer imajo nekaj opreme že zmontirane in pripravljena so tudi varovana priključna mesta.
Moja izjava, da pač vse deluje in da je vse OK, bo seveda zagotovo premalo.
Vem za primer, ko so monterja avtoakustike dolžili, da je nekaj priključil na lučko kabine. Čez x mesecev je crknil računalnik v vozilu. Na pooblaščenem servisu so precej hitro določili krivca in mu hoteli zaračunat hudiča in pol. Izrečenih in napisanih je bilo precej težkih besed, pa tudi finančno ga je kar nekaj stalo.
Prosim samo odgovore "s težo", da ne zafilozofiramo preveč. Itak na koncu štejejo samo dejstva.

Hvala vnaprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fiat panda - starejši letnik od CZ ima dodatno modro luč, sireno in radio vezo priključeno direktno na akumulator preko varovalke.

LP Nace
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70751.91

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 7:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razni priklopi "po bližnjici" npr na lučko v stropu je seveda šalabajzersko početje.
Vsekakor je bolje potegniti žico za napajanje direktno na akumulator (ustrezno varovano z varovalko) ali pa na nekaterih avtih glavni močni priključek pod armaturo, ki gre prav tako direktno na akumulator. Za potrebe preklapljanja s kontaktom acc pa uporabiti ustrezen relejček ali rele, ki bo za vklop rabil le nekaj mA.
Vsako bistveno vplivanje v električno inštalacijo današnjih vozil se lahko konča z znatnimi okvarami, motnjami ipd.

Še primer: pred nekaj tedni je do mene prišel nekdo s precej novim BMW in želel napajanje za radar detektor, ker je bila vtičnica nekje med sedežema in je kabel do armature bil moteč ... lastnik avta je dal idejo, da bi se priključil nekam na stropno lučko in da bi ta detektor imel na vetrobranskem steklu bolj zgoraj. Ko sem mu povedal, da priklop na lučko utegne zmotiti računalnik in da tega ne upam storiti, pač pa bi potegnil žico nekje po stebričku pod tapeto do pod armature, lastniku ni bilo všeč vlečenje žic, montaže potem ni bilo Rolling Eyes kaj je storil lastnik avta ne vem. Butasto se mi zdi, ker se nobene žice ne bi videle, lastnik pa je od mene želel izvedbo, s katero bi po mojem mnenju naredil potencialno škodo in sem zato tak način montaže in priklopa zavrnil.

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam namen namontirati eno svoje vezje v avto v bljiznji prihodnosti in sem se odlocil za priklop preko ISO konektorjev pri avtoradiu. Enostavno se pride do napeljave ce je potrebno in gre preko varovalke na voljo pa je dovolj toka za manjse porabnike. Poleg tega sem zice priklopil na ISO podaljsek tako da enostavno priklopim med avto napeljavo in radio se en porabnik. Mr. Green
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vsako spremembo na avtu potrebuješ TUV, se pravi vse kar boš naredil mora iti skozi homologacijo. To je vse.
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Za vsako spremembo na avtu potrebuješ TUV, se pravi vse kar boš naredil mora iti skozi homologacijo. To je vse.

Homologiran mora biti izdelek ki ga vgradis

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si tole EU klobaso nekako takole razložil.

Primer:
Anteno, ki jo vgradiš na vozilo moraš z vso dokumentacijo odpeljati k organu, ki izvaja homolagacijo vozil , da ti jo homologira in vpiše v homologacijski kartonček.

http://www.mzp.gov.si/fileadmin/mzp.gov.si/pageuploads/Razno/TSV_116-01.pdf

Popolnoma enako je z dodatno električno instalacijo, za karkoli! Naprava, ki jo vgradiš mora biti homologirana, mora imeti svojo varovalko, vrisana mora biti v električno shemo vozila...

Nasprotje tega:
Radioamatersko radijsko postajo lahko vržeš pod sedež, jo priključiš na vtičnico od el.vžigalnika, na streho daš homologirano magnetno anteno in nimaš z zakonom nobene težave. Če jo pritrdiš tako, da jo privijačiš, je že poseg v vozilo in te lahko organ pregona kaznuje.

LP Marko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.74
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah. A tudi, če iz armature odstranim kos plastie, ki je lahko predal zadaj pa se sktiva komplet inštalcija za vgradnjo avtoradija, ali tudi tukaj potrebujem homologacijo?
Nazaj na vrh
S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še dva predpisa oziroma smernice oziroma pravne klobase...

http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.si/pageuploads/NAVODILA/B24_USMERITVE_ZA_VGRADNKJO_SVETLOBNE_OPREME_R1-0.pdf

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:045:0001:0052:sl:PDF

@Kobranka Nisem pravnik! Jaz si predpise tako razlagam.
Če boš odstranil del armaturne plošče, se ti lahko zgodi, da boš v primeru nesreče s kakšnim delom telesa treščil v oster rob, ki ga prej ni bilo in se poškodoval... Delaš pa nepooblaščen poseg v vozilo...

LP Marko
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ekonomska komisija združenih narodov za evropo izdaja pravilnike, po katerih so v EU homologirana vozila in njihovi deli. Tako da išči pod "ECE predpisi".

Pri nas pa ima "palico", in to kar težko, Zakon o motornih vozilih (ZMV), tam pa tudi piše kaj se šteje za predelavo in kaj ne.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni