|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brezzično...
Fancy zadevica, ki hoče baterije, ali pa tolči v zid do bliže vtičnice. Prav tako odpade krmilje naprav ali pa zopet tolči v zid. In kaj si s tem naredil? Da bi dal vsaki napravi svoj komunikator pa je zopet zelo drag hec in še vprašanje zanesljivosti je tu, saj je tu beton, stene, železo... ne vem. Nekako sem bolj pristaš žic. Protokol RS485 je omejen na dve napravi. Nekako ne uspeš povezati vseh naprav med seboj in da te lahko med seboj komunicirajo. Isto je za I2C. Kako lahko (slave) stenska enota komunicira z drugo enoto (slave)?
JaniP hvala za vlivanje poguma. Ni kaj kot testirati.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno sem zaseden v službi od jutra do sutra.
Čez 14 dni bo konec, potem izdelam še dve "slave" napravici na CAN-u in jih preiskusim.
Trenutno je "slave" pol pametni krmilnik za rolete, dve tipke, dva triaka in malo pameti, ki si zapomni maksimalni čas spuščanja rolete in položaj rolete za deset premikov gor-dol.
Tako, da zadeva deluje centralno in z lica mesta. Po CAN-u ji pošljem max, smer in odstotek odprtosti. Z lica mesta lahko ustavim, grem do konca gor, do konca dol.
Povratna informacija je sporočilo, da je ukaz končan.
Vse skupaj temelji na scenarijih za vse rolete, ki jih lahko nastavljam na PC-ju in shranim na SD kartico.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70716.55
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Protokol RS485 je omejen na dve napravi. Nekako ne uspeš povezati vseh naprav med seboj in da te lahko med seboj komunicirajo. |
Od kod pa to? Sem povezal 20 naprav pa ni problemov. Lahko pa jih 230. Pa spet ne bo problemov. Je pa res, da sem porabil kar nekaj časa, da je vse delalo kot je treba. RS485 je najceneje, je pa res da rabiš kable. No, za barvni touch screen itak rabiš napajanje, torej kabli morajo biti.
Ko bom imel čas bom malo poslikal, kar sem do zdaj naredil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj omenjate komunikacijo med moduli.
Mislim, da je najboljša varianta neka centralna enota, master,
ki komunicira z napravami, komunikacije med posameznimi senzorskimi/aktuatorskimi moduli pa nimaš.
To tudi poenostavi programiranje.
Glede izbire medija mi je zaenkrat najbolj všeč RS485. Naprave preprosto priklapljaš
na eno parico eno za drugo, od centrale do prve sobe, naprej v drugo, tretjo...
Problem pa bi lahko nastal ko bi si zaželel nove naprave, ki bi jo moral priključiti na konec parice ali pa jo vtakniti nekam vmes.
Razne brezžične zadeve pa so sicer zanimive, ampak zna biti nerodno menjavanje baterij.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jan je napisal/a: |
Razne brezžične zadeve pa so sicer zanimive, ampak zna biti nerodno menjavanje baterij. |
Kakšne baterije neki?
Kje pa se bodo oddajniki nahajali?
Verjetno nekje v dozi s stikali. Kakšni PIR senzorji bodo namesto pokrovčka podometne doze (starejši objekti) ali pa se bo dodala luknja za dozo poleg obstoječe vtičnice/stikala.
In kje se bodo nahajali sprejemniki?
"Precej verjetno nekje v bližini" 230V kabla, da bodo lahko vklopili/izklopili 230V breme.
Tako oddajnik, ki v mirovanju ne porablja energije, kot tudi sprejemnik bosta imela zadosti razpoložljive energije.
Naj se najprej vsaj definira, ali se namerava delati sistem za obstoječe objekte (in kablovje v njem) ali za novogradnjo (še brez vsakih kablov)
Od tega je odvisno pravzaprav vse.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2012 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Trenutno sem zaseden v službi od jutra do sutra.
Čez 14 dni bo konec, potem izdelam še dve "slave" napravici na CAN-u in jih preiskusim.
Trenutno je "slave" pol pametni krmilnik za rolete, dve tipke, dva triaka in malo pameti, ki si zapomni maksimalni čas spuščanja rolete in položaj rolete za deset premikov gor-dol.
Tako, da zadeva deluje centralno in z lica mesta. Po CAN-u ji pošljem max, smer in odstotek odprtosti. Z lica mesta lahko ustavim, grem do konca gor, do konca dol.
Povratna informacija je sporočilo, da je ukaz končan.
Vse skupaj temelji na scenarijih za vse rolete, ki jih lahko nastavljam na PC-ju in shranim na SD kartico. |
kakšen procesor pa uporabljaš ?
b
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Sob Jun 30, 2012 3:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa EnOcean pa ne rabiš ne žic niti napajanja
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Jun 30, 2012 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Naj se najprej vsaj definira, ali se namerava delati sistem za obstoječe objekte (in kablovje v njem) ali za novogradnjo (še brez vsakih kablov)
Od tega je odvisno pravzaprav vse. |
Pa saj že večkrat napisal da KABLI !!!! Samo še vprašanje protokola je tu.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2012 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
bolha95 je napisal/a: |
Po dopustu nadaljujem z delom in bom z veseljem delil svoje ugotovitve in izkušnje. |
Obljuba dela dolg
Pa še video:
http://www.youtube.com/watch?v=CZYyIjpglnU
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
RGB.pdf |
Velikost datoteke: |
21.82 KB |
Downloadano: |
78 krat |
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimivo bolha95. Sam imam točno tak namen glede dnevne sobe in drugih prostorov. Prav tako Raspberry Pija za server. Lahko podaš kakšne linke ali mogoče celo tvojo kodo, za vzgled?
_________________ Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno! Profesor Seliger |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
žrepko je napisal/a: |
Zelo zanimivo bolha95. Sam imam točno tak namen glede dnevne sobe in drugih prostorov. Prav tako Raspberry Pija za server. Lahko podaš kakšne linke ali mogoče celo tvojo kodo, za vzgled? |
To je testni projekt, na katerem sem preizkušal različne tipe tehnologij od programiranja, do komunikacij. Kode ne nameravam objaviti, ker neprečiščenih in nepreglednih stvari nočem dajati od sebe. Nameravam pa uporabiti osvojeno znanje za nadzor ogrevanja. Kasneje morda tudi za kaj drugega v hiši, odvisno seveda od financ in planov v prihodnosti.
Drugače sem pa MCU aplikacijo naredil v AVR-GCC, RasPi sem pa programiral v PERL-u (komunikacija z MCU), ter HTML, php, AJAX in MySQL za web dostop.
Večino informacij mi je pomagal najti Google. Cca 50% je še mojega dela.
Lahko pa ti dam kak nasvet ali pa rešitev za posamezen segment. Bom pa naslednji "pravi" projekt naredil tako, da bo primeren za objavo.
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, se že veselim. Če mi pa kaj uporabnega uspe, pa seveda tudi sam priložim.
_________________ Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno! Profesor Seliger |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tehnicni Član

Pridružen-a: Pon 11 Feb 2013 12:09 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.27 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolk vsega, vsak s vojimi idejami povezanimi s tem kar znaš, tako je tudi pri meni. Če se vam ne da brati kaj mislim avtomatizirati preberite samo Idejne rešitve (boldano)
Rad bi avtomatiziral:
- 24m^2 samogradnje sončnih kolektorjev
- 6m^3 dvoprekatni zalogovnik s 3 motornimi ventili
- v zalogovniku je 6 X 2kW el. grelcev, ki delujejo ponoči (limiter porabe)
- talno ogrevanje pritličja z bimetalnimi ventili
- radiatorsko ogrevanje mansarde
- remote bojler, ki se ga polni z vročo vodo iz bojlerja v zalogovniku ali ogreva z elektriko
- bazen za poletne sončne viške lociran 10m iz hiše v zimskem vrtu
- ravnotam elektično talno z vklopom na nočno tarifo za preprečevanje zmrzali rož
- ravnotam ventilator in motorno senčenje
- prezračevanje z rekuperatorjem, ki vrača toploto in vlago
----- merjenje vlage na 5 mestih.
----- vklop predgretja iz mini zemeljskega kolektorja
----- vklop razvlaževanja (170W razvlažilec hlajen z zemeljskim kolektorjem)
- regulacija ogrevanja glede na vremensko napoved
----- izkoriščanje sonca skozi južna okna
----- gretje zalogovnika samo kolikor bo potrebno in da ima sonce prazen zalogovnik
----- prenehanje gretja pomožnih prostorov če je na vidiku sonce in zmanjkuje energije v zalogovniku (da ni treba zakuriti peč na drva)
----- akumulacija sonca v estrihu zimskega vrta in nočno gretje glede na napoved.
Skratka vse kar res kliče po pametni vremenski regulaciji upoštevajoč napoved, ki bo kaj pridonesla, ne pa afnanje z lučmi, tablicami ipd
Objekt je star, a s kabli načeloma ne bo problema, saj ne mislim furati luči, screan rolojev ipd, tudi zato ker sta 2 uporabnika čez 80 let.
Znam LabView in nekaj malega C in se ne nameravam ne vem kaj poglabljati v kaj več, nisem več tako mlad in nor na te reči.
Idejne rešitve:
- Probal sem PoKeys a mi ni všeč integrirana magnetika v Eth vtičnici, kar me ovira pri dodelavi POE + zaščita proti streli + povsod mi nekaj zmanja + kup ene funkcionalnosti ne rabim. Strela skuri QFN Eth čip in sem u k**, novih 42€ in po izkušnjah je to hitro lahko vsako drugo sezone ene par PoKeysov - imel jih bi najmanj 4.
- Druga možnost je PIC32, na katerem sem se nekaj malega že igral in imam okvirno narejen 3 fazni RMS A, W meter z limiterjem toka po fazah, ki pri preobremenitvi v 20ms izklopi ogrevanje - poraba se preverja vsakih 10ms, releje se preklaplja na prehodu 230V skozi nulo.
- Glede komunikacije imam idejno rešeno dvofrekvenčno CW modulacijo, na eni frekvenci RX, na drugi TX krmilni signali COM port uP. Komunikacija in napajanje po eni parici, za odvzem in insertiranje modulacije imam že kup feritnih traflčkov s 3 navitji, dva simetrična za v parico in eno resonančno s paralelnim kondijem za pošiljanje ali zajem komunikacije. Stvar bo torej povsem simetrična in zaradi resonančnih krogov zelo imuna na motnje.
- Napajanje 12 do 24V s stepdown swičerjem na 5 ali 3,3V in linearcem iz morebitnih 5 na 3,3V
- Na centralni strani seveda COM port na uATX PC z 12V napajanjem 0,4a (AMD Geode LX CPU 500 MHz (LX800) 5x86 CPU), s 4G CF kartico, na katerem bodo tekli oskubljeni XP-ji z LabView aplikacijo, ki bo znala poslati email in SMS, za remote krmiljenje pa vsaj remote desktop, če nič drugega, pa mogoče Web server s skrinšotom LabView aplikacije.
Treba bi bilo narest PIC ploščico s komunikacijo in napajalnikom in univerzalno osnovno ploščo s periferijo (morda kar ploščica z luknjicami), na katero se bo nataknila PIC ploščica. Kriza je že to, da se ne mislim pobijati z risanjem tiskanega vezja (to mi bo naredil sodelavec), zato je v igri tudi kak PIC Proto Board s kakim Zigbeejem.
_________________ Elektronik analogna in RF smer, LabView programer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.97 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tehnicni je napisal/a: |
- Probal sem PoKeys a mi ni všeč integrirana magnetika v Eth vtičnici, kar me ovira pri dodelavi POE + zaščita proti streli + povsod mi nekaj zmanja + kup ene funkcionalnosti ne rabim. Strela skuri QFN Eth čip in sem u k**, novih 42€ in po izkušnjah je to hitro lahko vsako drugo sezone ene par PoKeysov |
Nabral si en kup podatkov s katerimi pa ne znaš operirati. Če misliš, da ti bo kaka druga magnetika rešila qfn Eth čip v primeru udara strele, potem je bolje, da pustiš vse skupaj in greš raje sadit rožice. Pravijo, da tudi rastline potrebujejo pogovore.
Cvetlic v tvojem postu je namreč še cel kup.
Ena lepših je ta, da bi se rad ukvarjal z elektroniko a se ti ne da risati tiskanih vezij.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 57 minut