www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Klimatske naprave
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 9:50 am    Naslov sporočila: icon_idea Klimatske naprave Odgovori s citatom

Na forumu smo o klimatskih napravah že precej pisali. Vseeno odpiram novo debato.
Ravno mi je prišel v roke nov sparov reklamni katalog. V njem je reklama za prenosno klimatsko napravo COOLTECH CK AC-N 9KM. Ni pa napisanih nobenih tehničnih podatkov. Prav tako nisem nič našel na spletu. Ima kdo kaj podobnega?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj natančno sem si ogledoval dva modela prenosnih naprav v realnem delovanju. Ker je potrebno toploto odvajati izven prostora, je potrebno narediti luknjo v zid. To pomeni, da naprava ni več povsem prenosna. Odvodna cev, ko gleda skozi priprto okno ni rešitev, ker vročina iz cevi in vročina od zunaj vdirata not. Zaradi tega sem kupil fiksno split klimo. Čakam, da mi jo vgradijo....

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70764.43

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je streha narejena pravilno v hiši nebi smelo biti več kot 25stopinj. Prinas doma je bilo prejšnji teden zunaj cel čas zunaj 30stopinj v hiši (v mansardi) pa ok. 23-25stopinj. Cool Tako da še ni sile za klimo. To pišem predvsem zaradi tega ker če streha ni vredu narejena pride do velikih izgub. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
david_db
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19
Aktiv.: 0.45
Kraj: Vidim morje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misko je napisal/a:
Če je streha narejena pravilno v hiši nebi smelo biti več kot 25stopinj. Prinas doma je bilo prejšnji teden zunaj cel čas zunaj 30stopinj v hiši (v mansardi) pa ok. 23-25stopinj. Cool Tako da še ni sile za klimo. To pišem predvsem zaradi tega ker če streha ni vredu narejena pride do velikih izgub. Rolling Eyes

Blagor tebi.
Jaz imam zunaj 35C, noter če ni klime 29-30. Davek na mansardno stanovanje.

Je pa kompresor pri gorenjevi klimi kar glasen - sicer imam navadno in ne inverter ampak je glasen. Sosedov panasonic je tišji. Bil je pa ravno še enkrat dražji

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inverterska klima ima dobro lastnost, da se hladilna moč regulira z zveznim spreminjanjem obratov kompresorja. Navadna klima deluje tako, da motor nekaj časa dela z polno močjo, delno pa je ugasnjen (PWM, pulzna modulacija). Ker dela z polno močjo, ustrezno bolj ropota. Temperatura v prostoru pa niha.

Pri nepravilni montaži lahko pride do rezonanc. Gumijaste podložke bi morale to odpraviti (standardni pribor dobrih naprav).

Jur
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misko, mogoče bi moral umeriti termometer Wink , ali pa si meril zjutraj pri odprtem oknu.
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okno mam odprto samo ponoči zjutraj pa zaprem okno in spustim rolete. Meril sem z dvema termometroma. Saj je prinas tudi bilo tako vroče samo smo lani prekrivali streno in naredili prezračevalne kanale in uporabili pravilno folijo ter zamenjali stekleno volno. Imamo pa še en prostor ki je namenjen kot shramba in ni izolacije toplota gre direkt iz strešnikov v prostor tam pa je savna Razz
Nazaj na vrh
drobnakstanc
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 27 Mar 2006 17:32
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam enake tezav z davkom na mansarde kot jih omenjate .
Razmisljam o nakupu klime vendar je težko ujeti razumno razmerje med hrupnostjo, kvaliteto in ceno naprave. Glede na nasvete prjatlov pa prenosna naprava vsekakor ni dobra resitev če gre samo za mansardo. Embarassed
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živim v 120 let stari hiši. 70 cm debeli zidovi delujejo kot enkratna klima naprava. Zaenkrat je v prostorih še vedno pod 20 °C. Najtoplejši mesec pri nas je pa, verjeli ali ne - oktober.
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Živim v 120 let stari hiši. 70 cm debeli zidovi delujejo kot enkratna klima naprava. Zaenkrat je v prostorih še vedno pod 20 °C. Najtoplejši mesec pri nas je pa, verjeli ali ne - oktober.

Verjamem. Če nimaš doma stare babice, ki ji na niben način ni mogoče dopovedati, da odprta vrata grejejo hišo, odprta okna tudi,...

Mojo sobo pa če zaprem precej grejejo računalniki, takop da spet ni nič.

Moj prejšnji post o klimah pa je izginil. Ok. ponovimo:

1. Kaj menite o klimah za 50.000 v šparu zahlajenje 5x5x2 + 2x3x2 skozi vrata?
2. Ali imajo te klime vse potrebe priključke zraven
3. Se take klime da priključit sam ali je potreben strokovnjak. Če je, ali kdo pozna koga?
4. Kako je zmontažo zunanjega dela na podstrehi (Hiša pod spomeniškim varstvom)
5. Kako je z odvajanjem vode navzgor (pumpa in to) ali sem mi splača cev spustiti skozi okno. (Morda notranji zbiralnik vode?)
6. Kako je s prenašanjem takih klimatskih naprav. Čez poletje sem se selil v stanovanje v Lj (nevzdržno vroče). Če bi klimo montiral tam, kakšne so možnosti za prenos klime od selitvi (cca 2 meseca)

Hvala za odgovore Smile

mucek4 je napisal/a:
Moj prejšnji post o klimah pa je izginil.
Ni izginil, najdeš ga tukaj.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 26, 2006 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej kupil sem tole šparovo prenosno. (že hladi) Cool Kaj več napišem jutri.
Zanimiva je tudi tista z zunanjo enoto - je celo cenjejša od te prenosne. Poleg tega tudi greje - sistem toplotna črpalka. Ampak zaradi nerodne razporeditve prostorov mi ta nekako ne pride v poštev.

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 27, 2006 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
1. Kaj menite o klimah za 50.000 v šparu zahlajenje 5x5x2 + 2x3x2 skozi vrata?
4. Kako je zmontažo zunanjega dela na podstrehi (Hiša pod spomeniškim varstvom)
5. Kako je z odvajanjem vode navzgor (pumpa in to) ali sem mi splača cev spustiti skozi okno. (Morda notranji zbiralnik vode?)

Z montažo klime na zunanjost spomeniško zaščitene zgradbe je lahko velik problem. Še najmanj, kar se lahko zgodi je, da organi zahtevajo demontažo naprav in strokovno (beri: drago) sanacijo lukenj. Ker se stroka v naši firmi ni mogla odločiti, kje je pravo mesto za klime na zidu, so instalaterji popenili in hladilnike klima naprav privili v tla v nekem vogalu na dvorišču in odšli. Pozimi jih je seveda v tla zabil sneg, ki je padel iz visoke strehe.

Odtok vode je najbolj zanesljiv po gravitaciji: nagnjena cev. Biti mora dovolj debela, ker jo sicer lahko zamašijo alge in podobna bitja, ki živijo v vlagi. Dokler ne vidiš, kaj je v ceveh, ne verjameš. Razne akvarijske in podobne črpalke garantirajo poplavo. Vode ni toliko, da bi se jo splačalo namensko zbirati v rezervarju. V principu je to destilirana voda. Ker pa se na klimi nabira prah in podobna svinjarija, je ta voda umazana in je samo za odpadek.

Prenosno klimo lahko načeloma priključi vsak sam. Že naziv (prenosna) pomeni, da jo lahko ob selitvi prenašaš oziroma prevažaš v vroče kraje. Problem prenosnih naprav je, da imajo slab izkoristek. Za učinkovit prenos toplote so potrebna hladilna rebra z veliko površino (teža), prenosni medij (freon), ki prenaša toploto ven. To pa pomeni, da učinkovita naprava ni prenosna. Klima za 50 k SIT je na videz poceni, se pa zato poveča račun za elektriko. Kako deluje hlajenje skozi vrata se bo pokazalo v praksi. Odvisno je od moči naprave, izolacije prostora, števila ljudi v prostorih, količine prižgane električne opreme, števila oken,...
Klima bi morala stati čim višje (pod stropom). Ko zrak piha iz klime se (ker je hladen in težek) ob nasprotnem zidu spusti proti tlom. Med tem se ogreva in dvigne, proti klimi, ki ga ohladi in cikel se ponavlja. V bistvu to pomeni, da zrak enakomerno kroži po prostoru in ga hladi. Prenosna klima hladi pri tleh. Vroč zrak ostane na vrhu prostora, kjer je najbolj moteč. Da prahu, ki se dvigne z tal ne omenjam.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Tor Jun 27, 2006 9:10 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni