|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 9:52 am Naslov sporočila: 1x VDSL >> 2x ločeni LAN |
|
|
Pozdrav!
V parih dneh bom imel (končno) priključen T2 kabel.
S sosedom sva se dogovorila, da bova priključek uporabljala oba.
Glede na to, da imam več računalnikov in na nekaterih tudi bolj občutljive podatke v skupni rabi, nekako nimam namena soseda priključiti direktno v moj LAN.
Moja ideja je, da bi imel dva routerja (ali en switch in en router).
Kabel, ko pride iz modema, bi dal na switch. Iz switcha bi potegnil en kabel do doseda, en kabel pa v router. Zadaj za routerjem (s firewallom) bi imel pa moj LAN.
Tako bi izoliral sosedov računalnik od moje mreže.
Še kakšna druga rešitev?
(dodaten Pc + linux raje ne bi.)
P.S. obstaja router / switch, ki bi imel možnost hardverske nastavitve max. pretočnosti (da bi imela oba enako)?
hvala. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Najmanj dela im je, da soseda priključiš neposredno na switch, ki je priključen na DSL. Sebe priključiš na switch preko naprave, ki ima NAT in filtrira promet (firewall).
Z to opremo bo deljenje pasovne širine verjetno problem. Prava (profesionalna) routerska oprema omogoča vse zgoraj navedeno in nastavljanje pasovne širine in še kaj drugega v eni škatli. Vendar pa ima svojo ceno. Za doma ni primerno.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Najmanj dela je, da soseda priključiš neposredno na switch, ki je priključen na DSL. Sebe priključiš na switch preko naprave, ki ima NAT in filtrira promet (firewall). |
Se pravi razmišljam v pravo smer.... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edini problem pri konfiguraciji:
Koda: |
Modem ----> Switch ---> Router
| |
Sosed Tvoj_pc
|
... nastane če si se odločil imet fiksno IP, ker v tem primeru dobiš samo eno IP številko če pa je le-ta dinamična pa dobiš dve. V tem primeru, pa bi potem potreboval dva routerja oziroma enega dražjega.
Lahko pa seveda daš vmes en linux PC, ki je hkrati tudi server za lastne potrebe in rešiš router problem ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole pomoje nebi delovalo (switch za modemom), ker bi s to konfiguracijo rabil 2 IP naslova. Sosed svojega in ti svojega. Mislim, da bi nujno rabil takoj za modemom ruter. Razen če T2 to omogoča _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, če bo dodeljen en sam IP naslov bo problem. V tem primeru bo najbolje, da ima vsak svoj router priključen na switch. Še prej pa je dobro pri T2 preveriti, kakšno napravo dajo. Morda ima en zunanji IP in vgrajen NAT, kar pomeni cel kup (notranjih) IPjev. Mogoče naprava že ima več ethernetov (switch).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
IP je samo eden dodeljen - statičen
od T2 sem dobil samo modem (1x ethernet priključek)
Server bom sicer imel, ampak bo v mojem internem omrežju.
Glede na vse skupaj, bom kupil 2 routerja in jih zvezal enega za drugim.
Linksys?
z LevelOne imam slabe izkušnje.... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jest sem imel tak problem v baru, kjer sem moral ločiti mrežo za public dostop do interneta in pregledovanje podatkov za šefa. Rešil sem z linux mašino (486, 32Mb rama) in 3 mrežne kartice. Deluje kot urca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam 3com office connect.
Z njim sem zelo zaovoljen. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa da nastaviš blokado porta 139, in maš še vedno samo ti možnost dostopa do skupne rabe? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi bilo dobro, ker se lahko sosedu navleče na PC virus ali podobno sr***e ki se širi po kakih tisoč portih in ne moreš vsega zblokirati. Najboljša rešitev je router. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni