|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Protonček, prav rad ti dam vso mojo dokumentacijo, pa še kako tiskano vezje mi je ostalo.
Trenutno delam na novi plošči s sledečo izboljšavo:
Prej sem vse termometre imel na enem 1wire bus-u in sem identificiral temperature na osnovi identa termometra ds1820. To če dela dobro (in do sedaj je delalo dobro) je ok. Če pa je en termometer v stiku ali kako defekten, je cel bus neuporaben in je potrebno veliko testiranja, da ugotoviš, kateri termometer zajeb***.
Sedaj na novi plošči bo vsak termometer na svojem portpinu in bo diagnostika taka, da se bo dalo tako napisati sms: ta in ta termometer v defektu... _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
U, hvala! Ko se zadeve lotim in pride do težav, te kontaktiram. Saj večina bo(upam)šla, problem bo pri časih za odpiranje mešalnega...to bom kar malo meril zdajšnjo anaglono elektroniko, da vidim, kako oni to delajo...pa pri določanju strmin...
Sicer nisem prepričan, če se bom ukvarjal s SMSji, ampak nikoli se ne ve. Malce se nagibam k temu, da bi uporabil barvni grafični LCD...
hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker je naprava v kurilnici, kurilnica v kleti, v katero prav redko zahajamo, sem ugotovil, da je kakršnakoli naprava za upravljanje in opazovanje v kleti odveč. Vse informacije dobim na zahtevo ali po potrebi na mobi, od koder tudi interveniram, v kolikor je to potrebno (silno redko, recimo, kadar zamenjam letni/zimski čas ali tedenski urnik). Tako sem z takim nadzorom zelo zadovoljen. Komunikacija z smsi postane hitro mačji kašelj, ko si pripraviš ustrezne podprograme, ki jih po potrebi kličeš.
Seveda, je pa zadeva bolj fancy, če ima veliko lučk in displejev, bolj impresivna, a to je meni samo šminka, ki niti ni tako poceni.
Ker se tiče upravljanja mešalnega ventila, jaz delam tako.
Mešalni ventil (in ostale zadeve) upravljam enkrat na minuto (različne zadeve v različnih sekundah minute, tako da nikoli ne škljocne več relejev hkrati) in sicer na osnovi štirih temperatur:
- zahtevane (izračunane) temperature tople vode v radiatorje (1)
- merjena temperatura vode iz mešalnega ventila v radiatorje (2)
- merjene temperature povratne vode v mešalni ventil (3)
- merjenje temperature kotlovske vode, ki je drugi vhod v mešalni ventil. (4)
Čas v sekundah, ko odpiram (zapiram) mešalni ventil je sorazmeren razliki med zahtevano temperaturo (1) in merjeno temperaturo izhoda iz mešalnega ventila (2)
in obratno sorazmeren razliki vhodnih temperatur v mešalni ventil (3) in (4).
Rezultat pomnožim s faktorjem počasnosti obračanja ventila, ki ga določim eksperimentalno in je eden od kvazi fiksnih parametrov sistema. (ga tudi lahko spreminjam preko mobija) _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Malce se nagibam k temu, da bi uporabil barvni grafični LCD...
hvala! |
Kot je napisal Vilko je krmilje ponavadi v kleti,...
Za LCD bo bolje, če bo na sobni enoti  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj tako sem imel v mislih - LCD v dnevni sobi, v kleti, kjer je kurilnica pa samo modul, ki bo kontroliral vse senzorje, motor mešalca in komuniciral z enoto v dnevni sobi. Ni kaj, sem pač "fancy freak"...
Vilko, dobro si tole organiziral, kot vidim. Gotovo je bilo kar nekaj dela s tem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2012 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa kar na delo! Želim veliko uspeha! _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni