www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

trifazni generator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ce hoces vec kot 50 Hz, potem vrtis hitreje.. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtiš tako hitro, da imaš na izhodu 230V. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp Mihko

pred leti sem preizkušal točno to kar bi ti želel narediti in mi ni uspelo ,vsaj ne do te mere ,da bi bil zadovoljen z sistemom, potem pa sem kupil ladijski generator in ga priključil na kardan traktorja . Sedaj pa že nekaj let čakam na pravi izpad ravno ob času molže a ga ni.Sad

motor sem imel asinhronski 4.2 kw poganjal pa naj bi molzni stroj z motorjem 1.5 kw in črpalko za mleko (0.5kw če se ne motim) ,pa seveda luči .
Problem je nastal že ker je navitje 380 V in ga nisem dal v zvezdo temveč v trikot saj sem razmišljal (mogoče zgrešeno) da v zvezdi nebo dovolj močan ,in poleg njega dodal še en 1.5 kw motor z 220 V navitji ,tega pa sem dal v zvezdo da sem dobil nulo.ta se je vrtel prosto.
kondenzatorje sem prilagodil da je ob vključenih lučeh in molzno črpalko na sponkah bilo 220/380V vendar ko sem izključil crpalko so luci pregorele.(zaradi naenkrat prevelikih kondenzatorjev in rahlega povečanja obratov traktorja.

če misliš delati takšen agregat bi bilo pomoje najboljše da vsak induktivni porabnik kompenziraš zase , se pravi vsakemu motorju posebej izračunaš kakšne kondenzatorje rabi in jih priključiš na sponke motorja,tako se bodo vključili poleg motorja in ne boš imel problema z nihanjem napetosti,razen ob zagonu seveda, pa še elektro te bo rajši imel ker jim ne boš delal jalove energije (cosfi bo 1.0)

Pa še to, kondenzatorje in voltmetre... zmontiraj v omarico nekje na zidu hleva, tako ,da boš imel do motorja samo kabel, ker se taka doma narejena zadeva priključena na kardan traktorja zelo trese Smile pa seveda navaden trifazni priključek lahko uporabiš , na steni vtičnico na motor pa vtikač saj ni bojazni, da bi agregat generiral napetost brez kondenzatorjev.
pa veselo gradnjo.
pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 5:46 pm    Naslov sporočila:  Re: trifazni generator Odgovori s citatom

Mihko je napisal/a:
Že nekaj časa prebiram teme po forumih o raznih gradnjah generatorjev.
nekako se mi zdi da bi mi najbolj v poštev prišla izvedba generatorja s trifaznim asinhronskim elektromotorjem.lp

Mihko,
Asinhronski motor je trifazni generator samo kadar je priključen na mrežo. Ne more delovati samostojno, ker uporablja mrežo za vzbujanje. Torej to odpade za nadomestno napajanje.
Obstaja varjanta da ga vzbujaš z kondenzatorji vendar odsvetujem priklop kakršne koli elektronike in motorjev na tak generator.

Jure

Mihko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45
Aktiv.: 0.43
Kraj: Zagorje-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no v pripeti shemi je takšno vzbujanje vključeno....
zakaj odsvetuješ takšno početje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato ker je vse skupaj izredno teško držati v ravnotežju napetosti in frekvence.
To sta dve najpomembnejši veličini za zanesljivo delovanje porabnikov. Ti imaš namen priključiti več porabnikov, ki imajo spremenljivo porabo v času delovanja. Kaj se dogaja bom opisal v primeru.
Imaš Motor 1kW 1400 o/min. Za 50Hz ga moraš vrteti 1500 o/min.
Priključiš dva porabnika po 500W zaženeš. če imaš prave kondenzatorje bosta napetost in frekvenca prava. obremenitev 1000W ki se ne sme spremeniti če hočeš takšne razmere vzdrževati. Generator bo hotel stalnooddajati 1000W
Po nekem času se pa mleko ohladi in izključi hladilnik.
Obremenitev iz 1000W pade na 500W generator hoče oddati 1000 ker mu toliko daje traktor.
Zato se dvige napetost na nivo da drugi porabnik, ki ima nazivno moč 500W porabi 1000W. Zato so pirpayu pregorele žarnice.
Če hočemo to preprečiti moramo znižati obrate. Napetost se zniža rešili smo porabnik sedaj ima porabo 500W ampak glej ga zlomka sorazmerno z obrati se je znižala frekvenca.

Majhujše se pa zgodi ko izključiš vse porabnike. Takrat pa gre napetost v trenutku na nekaj 1000V in najde točko kjer prebije izolacijo. To se sicer lahko prepreči z umetno šibko točko vendar mora ta točka prenesti 1000W konstantne obremenitve.

Ne trdim, da je to neizvedljivo vendar bo zagotovo ceneje kupiti pravi generator z regulacijo vzbujanja.
drugi moj predlog pa je priključiti baterijo na dovolj zmogljiv UPSa na alternator traktorja in dobiš ven uporabnih 230V za hladilnik mleka. zasilna razsvetljava pa je lahko kar na 12 ali 24V.

L.P Jure

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni