www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Omejitev toka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
szavisek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2012 19:27
Aktiv.: 0.02
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 7:40 pm    Naslov sporočila:  Omejitev toka Odgovori s citatom

Obstaja kakšna naprava s katero bi omejil tok točno na 9A?

Problem nastane pri elektrolizi vode, generator na začetku troši 5A po uri delovanja pa je že na 15A. Torej če bi se vozil z avtom 20ur bi najbrž bila voda v generatorju že tako prevodna da bi bil v kratkem stiku. Testiram namreč HHO sistem v avtu.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.54
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja!
Malo forum preglej, mislim, da je že bilo govora o tem.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadna 50 W avtomobilska žarnica?
Edit: Ne, za 9A mora biti močnejša. Poglej malo current limiting using a bulb.

LP, g

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LM317 v TEJ vezavi? ampak s tem dobis vsaj 3 V padca napetosti, tako da vec kot 11 V na izhodu ne dobis. Lahko pa poskusis v vodo vmesati cajno zlicko sode bikarbone.

Ker pa je LM317 do max 1 A, jih uporabis nekaj (recimo 8 ali 10) vzporedno, in na hladilnih rebrih.

Veliko srece s HHO sistemom - veliko poskusov sem ze videl v praksi, in zal se noben ni uspel. V teoriji in pri porocilih seveda vsi delujejo. Smile

Pa srecnega in zdravega! sbeer
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sredi strani je vezava LM317 parallel.
Vsak daje 1A, uporabiš jih 9 vzporedno na zadosti velikem hladilnem telesu.
Avtor jih je malo hecno pritrdil na hladilna rebra. Moral bi jih pritrditi na osnovno ploščo hladilnika, ne pa kar na eno izmed reber.

Za večji tok je LM338, enaka vezava (za varno delovanje rabiš 3), a druge vrednosti uporov.
Glej datasheet od LM317 in LM338.

p.s.: Na temo HHO je že kar nekaj tem, išči: HHO . Naj se ta ne sprevrže v obračun med zagovorniki in nasprotniki. Vprašanje je zgolj o tokovnem generatorju.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.79
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!szavisek,a ti sploh veš o čem govoriš oziroma sprašuješ!?Elektroliza se ne dela z vodo(mislim da si z HHO mislil vodo-H2O),generator troši(če je generator potem daje in ne troši) in voda je izolator in ne prevodnik.
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Hi!szavisek,a ti sploh veš o čem govoriš oziroma sprašuješ!?Elektroliza se ne dela z vodo(mislim da si z HHO mislil vodo-H2O),generator troši(če je generator potem daje in ne troši) in voda je izolator in ne prevodnik.
no dej, nehaj. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Laughing Laughing
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.79
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Evo,sem že nehal Mr. Green
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje za omejitev toka z nekaj prilagoditvami elementov lahko pogledaš tukaj in tukaj.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
... generator troši (če je generator potem daje in ne troši) ...
Vsak generator troši energijo prve oblike in generira energijo druge oblike, vmes pa se nekaj energije pretvori še v energijo tretje oblike.

Prvo obliko smo pripravljeni žrtvovati, da dobimo drugo obliko, tretje oblike pa nočemo/ne znamo/ne zmoremo koristno uporabiti na samem mestu dogajanja, ampak jo zavržemo v okolje.

Takoimenovani xxxxx motor je čisto navaden generator rotacijske energije. Žrtvujemo xxxxx (=električno, kemično , tlak*pretok,...) energijo, dobimo mehansko rotacijsko energijo, nekaj malega pa še pogrejemo okolico.

Kadar rečemo xyz generator, je poudarek na tem, kar generator daje (elektriko, kemično spojino, zvok,...).
Kadar rečemo xyz motor, pa je poudarek na tem, kaj motor troši (bencin, paro, stisnjen zrak,...). Včasih pa xyz pomeni tudi, kaj tisti motor poganja (ladjo, raketo, avtomobil,...).

Sicer pa sem nekje prebral, da je HOH še boljši od HHO Rolling Eyes izkoristek HHO generatorjev , obstaja pa celo forum (ni reklama) o HHO .

Jaz še vedno zagovarjam to, kar sem napisal tukaj .

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
szavisek
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:

Veliko srece s HHO sistemom - veliko poskusov sem ze videl v praksi, in zal se noben ni uspel. V teoriji in pri porocilih seveda vsi delujejo. Smile

Včeraj sem spraznil ves tank goriva in ugotovil da se mi je s HHO sistemom res zmanjšala poraba, žal samo 0,9l na 100km. Res je bilo veliko testiranj in je avto stal na mestu. Če ne bi toliko testiral bi najbrž prišel na liter manj, tako pa sedaj vem da vpliva na proizvodnjo vodika zunanja temperatura, čas delovanja in seveda količina elektrolitov. Vse te spremenljivke pa lahko rešim z omejevanjem toka točno na 9A, le takrat generator daje pol litra vodika na minuto.

Vsekakor hvala vsem na odgovorih, nekaj smernic ste mi dali. Na meni pa je kako dalje.

Srečnega in zdravega.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da se 0,9l/100km lahko pozna že zaradi načina vožnje in relacije. Ko bo nekdo priložil neke realne teste porabe na testnih napravah ali kaj podobnega bom pa verjel.

Ponavadi uporabljajo PWM in ne regulacije toka.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
szavisek
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam s tabo, vendar moja relacija je skoraj vedno enaka Brežice - Krško vsak dan, pa dvakrat na teden Brežice - Bizeljsko in na ta način sem tudi skuril ta tank goriva. Konec koncev pa je tako nepomembno, jaz sem sebi dokazal da HHO deluje in verjamem v to.

Ta HHO kit sem kupil na http://www.hho-plus.com/ strani in tam imajo tudi ta famozni PWM katerega lahko tudi kupim, pravijo mu možgani hho-ja. Vendar dvomim da bom z njim kaj veliko dosegel. Kolikor razumem bom s tem potenciometrom lahko dajal različne dolžine impulzov v generator, probleme z naraščanjem toka bom pa še vedno imel.

Če se motim glede delovanja PWM-ja mi razjasnite malo bolj njegovo delovanje.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ szavisek : najbolj boš prihranil, če takoj nehaš s temi HHO experimenti če nimaš denarja za metat stran, kot včasih jaz. Se ne izplača.

Probal sem tudi sam, poglej si temo o HHO tle na tem forumu nekje! Pri potrošnji v avtu v praksi bolj pomaga dodajanje 1 promil acetona v gorivo kot te finte z HHO. Ne verjemi vsem tem trditvam po internetu in na YT Twisted Evil ... Pa jaz sem "proizvajal" 6L/min HHO-ja s 65% efektivnostjo, pa je bolj malo pomagalo pri potrošnji Rolling Eyes

P.S. vsem skupaj Srečno Novo Leto 2013 ! (glede, da smo preživeli konec sveta) Mr. Green
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@szavisek
Vpliv HHO na delovanje motorja je mogoče znanstevo določiti le na zavori, na primer v Laboratoriju za toplotne batne stroje na FS Ljubljana. Profesor Trenc je bil včasih, zdaj ne vem kdo ima čez. Pa še kje drugje bi se našlo primerno opremo za takšne meritve. Če ima kdo željo enkrat za vselej priti zadevi do dna...
Vsa ostala "domača" testiranja in sklepi sodijo v domeno religije. Saj si sam napisal, da verjameš v to. Popraviti te moram pri uporabi besede "dokazal". V bistvu tudi tu le verjameš, da si si dokazal.
Ne me razumet narobe. Nimam nič proti vernikom, le religije so se v zgodovini večkrat izkazale za nevarne in škodljive za človeštvo.
0.9l ni noben problem prihranit z režimom vožnje, tudi na isti relaciji.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni