www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kje kupujete računalnike in kako?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 7:09 pm    Naslov sporočila:  Kje kupujete računalnike in kako? Odgovori s citatom

Kje kupujete računalnike in kako? Po komponentah?

Pred 10 dnevi, ja nek petek je bilo, mi je nevihta naredila veliko škode. Nekaj so popravili telekomovci, dva računalnika pa sta šla na servis. Od tega je eden (jasno ženin in ne moj! In to pišem na ženinem računalniku, kadar mi to dovoli.) spet živ, med tem, ko so za mojega rekli, da je šla osnovna plošča (mrežni adapter je bil intergriran) in da je tako stara, da nove, ki bi šla v stari tower ni več dobiti, skratka, dali so mi ponudbo za nov računalnik.

Računalnik potrebujem za osnovne zadeve, za elektronsko pošto, za pisanje pisem, za brkljanje po internetu, za programiranje mikrokontrolerjev, za projektiranje tiskanega vezja, za narisat kak načrt, vse za domačo uporabo.
Sedaj sem bil prav zadovoljen z nekaj let staro škatlo z win98 in z programi, ki sem jih na win98 preizkusil in uporabil. Nekaj programov mi teče tudi pod DOS-om (disassembler in assembler 8051)

In sedaj ne bi rad prizadel denarnici kake velike bolečine.
Prosim za nasvete, ki mi jih pošljite kot zasebno, da ne bodo rekli, da delate propagando!

Prisrčen pozdrav in hvala za namige, ki mi bodo prihranili kak tolar.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoje zahteve so precej drugacne od mojih; sam kupujem racunalnike po delih, a v takem primeru bi ravnal drugace.

Preglej ponudbe (akcije) racunalnikov, ki jih imajo vecje trgovine - karkoli bos kupil, bo dovolj dobro za tvoje delo, par milisekund gor ali dol. Jaz bi izbral nekaj s cimvec RAMa (tega ni nikoli prevec), 512 MB je minimum, raje 1 GB, ter graficno s pasivnim hlajenjem (ne potrebujes bajnih 3D zmogljivosti, a hkrati noces da integrirana graficna zapleni RAM zase).

Ce le lahko, potem pocakaj se par tednov, da se Intel Conroe masovno pojavi tudi pri nas, saj bo rezultat zagotovo solidno znizanje cen oz. povisanje zmogljivosti za isto ceno (AMD je/bo pocenil svoje procesorje ... in to opazno).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez zamere ampak Very Happy vprasanje je videti kot da jih kupujemo vsak teden.

Drugace pa po delih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da si delal še na Win98, ti mogče lahko ponudim osnovno ploščo s procesorjem CEELRON 700Mhz. Ne me držat za besedo okrog procesorja, mogoče je celo 566Mhz. Ta mislim, da bi morala še iti v tvoje ohišje. Nekje pa se mi valja še tudi plošča z procesorjem 300Mhz Intel Pentium. To bi dal za 5k sit, prvo pa za 10k. Če ti ni preveč se lahko dogovoriva sem pa vsak dan v LJ.
LP
Boco
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je boco začel... Po mojem se ti najbolj splača, da si nabaviš rabljen računalnik, star nekaj let, ki bo za tvoj sistem čisto dovolj močan. Za Win98 in programiranje mikrokontrolerjev ne potrebuješ ravno 1GB RAMa.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, ampak sam bi se verjetno odločil drugače:
Citiram:
Intel® Celeron® , 2.66GHz, 256 MB, disk 80 GB ATA-100, DVD 16x, AGP slot, Audio, Ethernet 10/100

Tole je konfiguracija, ki z enoletno garancijo stane 70 jurjev. Ne vem, ali bo z rabljeno zadevo (ali nakupom po kosih brez nekaj "letanja" prišel kaj bolje skozi).

Samo ena od možnosti (tule ne gre za noname), končna odločitev je pa tako njegova.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, prejsnje sporocilo me je spomnilo se na to: ce bi potreboval samo nekaj za poganjanje DOSa in Win95 (Win98 so njega dni sicer ze nekako delovali na tej masini, a Win95 delujejo opazno boljse s tako malo RAMa), potem lahko pri meni dobis enega starega Pentiuma 150 MHz z 24 MB RAMa, disk bos pa ali uporabil svojega ali se pa zadovoljil z mojim, ki je postal nekoliko glasen za moje pojme (kar kaze na potencialne tezave z lezajem/motorjem enkrat v prihodnosti). Zraven pride tudi mrezna kartica in zelo solidna graficna za delo v Windowsih (en Diamondov Stealth z 2 MB, kar bo dovolj za 800x600 @ 16.7 mio barv ali 1024x768 @ 64k barv).

Cena samo zate je tocno 1 SIT Wink Lahko se dogovorim za prevoz do Ljubljane, tam pa ga prevzames sam.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja,.. računalnike kupujem kar pri sebi Laughing
Sam se ukvarjam z prodajo take opreme. Tole bo zvenelo mogoče kot reklama, a tega dejstva pač ne morem skriti.

Ker v podjetjih pogosto delajo kake upgrade, mi nekatere stvari pač ostajajo v garaži. Na NEST lanparty pred kakimi 14-dnevi sem razdelil preko 100 procesorjev razreda 400 do 500 MHz. Tudi kake 30 matičnih se je našlo. Veselje mladeničev je bilo popolno, ko sem priredil tekmovanje v razstavljanju in sestavljanju takega računalnika.
Skratka počistil sem delavnico. A ne vsega.

Zdaj ti pa ostaneta dve možnosti:
ali se s svojo škatlo priklatiš do mene, pa skupaj sestaviva kako stvar ranga PII 450 do 600 ( ne vem kaj pravzaprav imam, ker je tega preveč) popolnoma free ( zastonj)
ali pa le zapraviš nekaj več denarja in si kupiš spodoben računalnik. Vmesne variante so predrage.

milans
Deda
Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36
Aktiv.: 0.70
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ne vem koliko si pripravljen odpret denarnico, vendar bi bilo o moje najbolje pogledat na bolho, kjer je robe kolikor hočeš. Bi pa bilo pametno kupit eno mašinco od 900 mHz dalje, z vsaj 256 MB RAM-a in primerno kapaciteto HD-ja in primerno grafično. Potem bi si lahko naložil tudi XP-je ali kateri drugi OP-system in s tem sprobal tudi kako deluje kakšen drug system brez kakšnih velikih problemov. Ne vem zakaj bi se skoz vozil vedno z "fičkom". Bi si pa na takšnem računalniku brez problemov ogledal tudi kakšen film in naredil še marsikaj drugega, za kar sedaj nisi imel niti možnosti. Je pač tako da nikoli ne veš kaj bi še poizkusil, ko pa pride tako daleč, pa nam je po navadi žal, da nismo dali kakšnega tolarja zraven in vzeli malo boljše mašince in imaš potem "dalj" časa mir. Seveda pa je vse odvisno od Finančnega ministra in želj.
Takšen je pač moj nasvet, ker po izkušnjah vem, da so mlinčki vedno preslabi ali prepočasni.

Ti je pa VOLKD dal lepo ponudbo.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma se strinjam z Milanom, le XP jev ne bi dajal gor. Po lastnih izkušnjah le ti dostikrat delajo težave, sploh če se poganjajo kaki starejši programi, ter le ti posegajo direkt po serijskem ali paralelnem portu. Osebno uporabljam W98 in W2000 na računalnikih katere uporabljam za priklop raznih programatorjev.
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jaz osebno se popolnoma strinjam z Sokratom in Miliansom. Čisto odvisno je koliko si pripravljen dati. Recimo jaz sem si kupil nov račuanlnik pred dvema letoma pri e-misliji. Zame je to dokaj cenovno podjetje. Takrat sem za računalnik(AMD athlon 2800+, 80Gb diska, 512 ramov, matična plošča, dvd pogon, 8xusb, napajalnik, ohišje, grafična kartica ati radeon 9600 256M rama...) odštel le dobrih 130 tisoč tolarjev.
Sedaj je minilo dve leti od nakupa, računalnik dela kot nov Very Happy .

Nevem premisli malo kakšnega rabiš za tvoje potrebe.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
sundancer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30
Aktiv.: 1.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 06, 2006 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj nasvet: vzami vsaj 512 mb rama. Racunalnik bo lazje dihal in delo z njim bo prijetneje. XPji se kaj kmalu razbohotijo tudi ce mas sam 256 rama. Ce pa razmisljas o kaksnem VMware potem pa manj kot 1Gb ne pride v postev.

Jaz imam P4 3.0G in 1GB rama.. nalozene WinXP in VMWare.. v VMware imam spet ene XPje kjer se nabira programski balast. Med drugim imam v virtualcu tudi PonyProg in Brayev terminal ( http://bray.velenje.cx/avr/terminal/ ) .. oboje mi dela brez problemov tudi izven VMware.
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 07, 2006 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ste malce zašli v hvaljenje kdo ima kaj........ Wink
LP
Boco
Nazaj na vrh
mile
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Mar 2006 12:14
Aktiv.: 0.30
Kraj: Volarje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 1:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V podobni situaciji se tudi sam mnogokrat znjadem, s to razliko, da čarunalnik ne crkne meni, ampak mojim kolegom. Do pred kratkim sem jim pomagal sestaviti skupaj delujočo celoto z komponentami iz različnih virov, torej po delih. Zadnje čase vidim, da je cenovno najbolj sprejemljiva ponudba velikih (Mercator, Merkur, Interspar, posamezne trgovine imajo akcije...). In to za komplet. Posebej nakup predlagam samo za monitor...Seveda vse to v primeru, da imaš proračun odobren, ter si pripravljen narediti korak naprej: WinXp + VMware...
Če ostajaš na Win98, SPREJMI ponudbo VolkD-ja!
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:36 am    Naslov sporočila:  Volkovo ponudbo sem sprejel Odgovori s citatom

Ponudbo DVolka sem sprejel, saj je taka, da se je ne da odbiti. Le časovno se morava še uskladiti.

Sicer pa sem tudi jaz nekako negoval idejo, da bi kupil nov pc pri kakem velikem prodajalcu, intersparu, leclercu ali comtronu, kadar imajo akcije. Vendar se bojim, da ni take ponudbe pod 100 tisoč.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni