|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NejcK Neznanec

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2012 15:27 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 12:47 pm Naslov sporočila: Led v avtomobilu |
|
|
Zdravo!
Zanima me, s kje bi bilo najbolje povleči napajanje za LED diode v avtomobilu. Za avtoradiem imam en kup kablov, ki niso povezani nikamor in nevem točno čemu služijo, bi lahko uporabil kakšnega od teh? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš imel led za osvetlitev kljuke od prikolice, potem bo od avtoradia dolg kabel.
Napiši malo več, kaj bi rad in kje _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NejcK Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre se za to, da imam star avto (1996) ki nima osvetlitve niti ko odpreš prtlažnik, predalčke, vrata ipd. in imam namen to zrihtat. Sepravi preproste LED skupaj z uporom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za avtoradio je ponavadi en debelejši +. Najdi z multimetrom in potem od tam razvejaj dalje, preko varovalke. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priključiš na pozicijske luči zadaj v prtljažniku.
Prednosti: bližina (ne rabiš razkopat pol avta), dobra dostopnost, če pozabiš prižgano, se ugasne skupaj z lučmi
Slabosti: nimaš napajanja, če luči niso prižgane (ampak to menda ne bo problem) _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NejcK Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2013 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok hvala za pomoč, za zadnji del bom usekakor uporabil pozicijske luči. Da pa še malo ilustriram tisti del, za katerega sem omenil da žice niso nikamor priklopljene dajem eno sliko.
Kdo ve zakaj se v avtomobilih uporabljajo takšni konektorji (žice ki grejo iz ?????) in ali bi lahko za svoj vir napajanja uporabil kar tisto kar je označeno z 12V? Avto je Ford Fiesta letnik 1996 če kaj pomaga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NejcK Neznanec

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo sem zrihtal. Hvala vsem za pomoč  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
taz Član

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 22:56 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.27 Kraj: Solkan
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 3:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Si bom izposodil kar to temo.
V avtu imam namen zamenjat žarnico za vzvratno vožnjo z LED verzijo, pa me zanima kaj menite na to(klik). Najbolj me zanima, koliko so kaj kvalitetni CREE XP-E Q5 emiterji. Svetilnost same sijalke bi bila najverjetneje dosti višja kakor pri navadni žarnici, kar bi bilo zelo praktično pri rikvercanju v temi. Bi bila ta sijalka ok, ali priporočaste kakšno drugo? Prvotni namen menjave je ta, da mi je rumena barva navadnih žarnic ogabna, lepo bi bilo pa tudi, da bi LED sijalka osvetlila kaj več pri vzvratni vožnji, ni pa nujno.
Hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Jun 22, 2013 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tile kitajci navajajo v podatkih maksimalni svetlobni tok, ki ga vgrajena LED oddaja pri maksimalnem dovoljenem toku, če jo montiraš na konkretno hladilno rebro, za 20W in rabiš že ventilator, sicer bo potreben nekaj sto gramov težak hladilnik.
Zato imajo takšne majhne LED lučke vgrajen driver, ki jo poganja s precej manjšim tokom, tako da ne bodi presenečen, če bo tole ali svetilo bistveno manj kot se hvalijo v podatkih ali pa po nekaj deset sekundah crknilo. Samo ti dve možnosti sta. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
taz Član

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 22:56 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.27 Kraj: Solkan
|
Objavljeno: Pon Jun 24, 2013 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super, upam, da imajo vgrajen driver, pa da poganja z recimo 1/2 ali celo 1/3 manjšim tokom, kakor je Imax, tako da bo svetilnost še vedno dovolj visoka oz višja od standardne žarnice, življenjska doba pa zelo dolga. Bom reskiral teh 10€ in naročil. Hvala za info. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni