|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primerček "sevanja".
Nekje, menda na primorskem, so postavili bazno postajo za mobilno telefonijo.
Bližni in ne tako bližnji stanovalci so takoj začutili vplive sevanja te postaje.
Gospodje, morda še kakšna gospa ali gospodična vmes. Tukaj je pohlep! Pohlep po odškodnini. Bazna postaja še ni bila vklučena, ko so lokalni prebivaci že "začutili" vplive sevanja le te.
Avtorju teme pa. Naj se zamisli, da seva vse. Od radiatorja, do telefona. Edino zrcalo ;katerega "močno odsvetujejo določeni"; odseva.
Seva zvočnik. Elektromagnetne in zvočne valove. Veš, da je možno človeka ubiti z zvokom? Sevanje, se obremenjuješ s tem?
S svetlobo je še lažje (se nisi nikdar igral z lupo in se pri tem opekel?), sevanje. Celo elektromagnetno sevanje!
A ja ne pozabimo še na kozmično sevanje in na sončev veter. Sevanje.
In koliko mobitel seva in segreva? Vzemite ven baterijo in držite telefon 20 minut k ušesu. Se je segrel? Koliko?
Sevanje = Hiroshima sindrom.
Radiator seva, štedilnik na drva seva, tudi truplo pravkar umrlega seva. Infra rdečo svetlobo.
Umri mlad, da boš lepo truplo. Boj se sevanja, ko eksplodira A-bomba. Ko zdravijo raka pa "obsevajo" ??
Vse to sem napisal za to, da bi vsaj enega zavedenega pripravil do razmišljanja o SEVANJU.
Več kot 40 let živim v hiši sezidani iz zidakov ki izločajo Radon. Naj bi bil že pokojni. Pa še migam. Če bom imel raka pa ne bo Radon kriv ampak .
PS.
Kar "pike" dobim, ko si zamislim koliko € istisnejo nejevernim ljudem brezvestneži z magično besedo SEVANJE.
Sicer pa je nekdo napisal:"Neumno je bedaku pustiti denar", ali nekaj takšnega.
Vse skupaj je mišljeno dobrohotno.
Vprašati ni greh. Vendar! V teh časih ko ne verjamemo več v čarovnice. Jih bo zamenjalo sevanje? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70716.61
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, vse škodi če je v prevelikih količinah. Konec koncev tudi od vode lahko umreš, pa rečeš da je neškodljiva. Isto je s sevanjem in podobnimi stvarmi.
Človeško telo je plod tisočletnega evolucijskega razvoja. V tem obdobju se je prilagodilo na ogromno sprememb in novih nevarnosti. Od nabiralništva do lova, ognja, kmetijstva,... pa do elektrike, jedrske energije, visokofrekvenčnih komunikacijskih povezav,... Človeško telo je prekleto robustno zgrajeno, veliko bolje kot večina modernih naprav in tudi nove nevarnosti, kot je sevanje ga ne bodo uničili. Razen seveda pri čistem pretiravanju, pa še tam ni 100%.
Bolj je problem v glavi, psihološki. Spomnim se primera iz otroštva, ko me je znanec prestrašil, da mi bo pajek zlezel v uho in bom oglušel. Neverjetno je bil prepričljiv in dolgo časa sem hodil spat s kapo, da ne bom postal gluh. Kasneje so me komaj prepričali, da to ni res in od tedaj ne hodim več spat s kapo. In še vedno slišim, pajki pa tudi niso ravno ljubitelji mojih uh.
Pri sevanju je podobno, le da sevanja za razliko od pajkov ne moreš videti. Zato je sevanje še bolj kompleksen vzrok strahu, kar nekateri s pridom izkoriščajo. Konec koncev je to njihov posel. _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 12:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Da še malo......
Za sevanja hiših telefonov (baza + 150 m dometa) se ni nihče sekiral.
Še enkrat. Seva vse, razen zrcala, ki odseva.
Vprašanje pa je koliko sevanja je še sprejemljivo?
Po mojem mišljenju. Hišna instalacija 50 Hz je v območju šuma, kar se tiče sevanja. Torej neškodljiva. Nekdo z malo elektrotehničnega znanja bi in bo šarlatane, ki "prodajajo meglo" hitro ukrotil. Žal pa ta isti šarlatani služijo na "nevednih". "prodajajo" nekakšna škodljiva in sploh in oh sevanja" katera "dokazujejo" s samo njim poznanimi metodami. Žal, ali pa na srečo. Kot primer. Bil sem prisoten pri meritvah tako imenovanih "metuljčkov" za zaščito pred sevanjem mobitela. Rezultat: zaradi dušenja signala je mobi oddajal z večjo močjo. Sicer je uporabnik prejel nekaj manj % izsevane energije v absolutnem pa več!
Emm. sem daleč od 50 Hz.
Avtorju vprašanja pa samo tole. Če imaš mobitel in mikrovalovno pečico se sekiraj za to sevanje! Ko boš to uredil (beri ne uporabljal) potem lahko šele pomisliš, da bi ti 50 Hz lahko škodovalo. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Za človeka je nevarno sevanje - magnetno valovanje visokih frekvenc. Kakšna frekvenca točno ter jakost nimam pojma. Vem le, da se v idealnih pogojih pričnejo lomiti kromosomi v celicah, kar po dolgotrajni izpostavitvi lahko povzroči raka na izpostavljenem organu.
Tako bi rekel, da glede na velikost kromosomov bi znala škoditi frekvenca reda >GHz z ustrezno jakostjo, da kromosom resonira ter se v končni fazi zlomi.
Med drugim bi se lahko vprašali kakšen vpliv lahko imajo nabiti delci, ki jih ustvari inštalacija, razne elektronske naprave, ki ustvarjajo visoke frekvence in visoke napetosti ter ionizacijo,...itd. Glede na raznolikost in količino naprav, ki nas oblegajo smo neprestano izpostavljeni nekem sevanju. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 3:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne morem,da se nebi oglasil,ko berem to pisanje o sevanju.Do skrajnosti sem zaskrbljen,ko nekateri pišejo kako je sevanje neškodliivo,kako je to samo lari fari,kako so ljudje neumni ko se bojijo sevanja naprimer mobitela mikrovalovne pečice pa električne omarice in tudi stikala in vtičnice.Tisti ki to govorijo se ne zavedajo,da s tem uničujejo slovensko gospodarstvo.Namesto takšne propagande bi lahko začeli proizvajati naprave ki to sevanje preprečujejo.Lahko bi začeli izdelovati kakšne prazne škatlice,seve dobro zaprte da se ne da notri pogledat,ki bi jo vtakil v dozo kod vmesnik ali kabelski vmesnik.Za mobitel se baje že dobi protisevalno ohišje.Tudi dober senčnik za šparžarnice je enostavno za narediti,z njimi bi se dalo narediti zelo velik biznis,ker bi potem morali delati močnejše sijalke in tudi TEŠ bi bila takoj prešvoh.Tisti ki nadzorujete to zaničlivo pisanje o sevanju takšne članke takoj izbrišite,saj boste čisto uničili slovensko gospodarsto.Pa l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
@Mirko: saj enostavno človek ne ve kaj bi ti odpisal, no pa povrsti:
- nikjer ne vidim nikakršnega zaničljivega pisanja, pač podajamo svoje mišljenje o sevanju,
- sevanja so si med seboj zelo različna,
- škodljivost sevanja električne omarice ni z ničemer dokazana, kakor tudi ne sevanje mobitela,
- prav zanima me, kakšna je zaščita mobitela proti sevanju in da mobitel, kljub tej zaščiti potem še
funkcionira, kajti tako pri električni omarici kot pri mobitelu gre za elektomagnetno valovanje oz,
oddajanje le tega, drugega sevanja pri teh napravah, mogoče sem neuk, ne poznam,
- celo življenje je okoli mene koncentracija elektromagnetnega valovanja, bistveno večja, kot jo je
deležna večina ljudi, pa ni videti, da mi škoduje, za razliko od mnogo ostalih stvari, ki jih na tak ali
drugačen način uživamo ali pa smo jim izpostavljeni,
- da si vpletel še slovensko gospodarstvo in uničevanje le tega z našim mišljenjem, je pa popolnoma
mimo. Za uničevanje le tega je res krivo sevanje, vendar ne fizikalno in edini fizikalni zakon, ki ga lahko
apliciramo na naše gospodarstvo je zakon o akciji in reakciji,
- za konec, če nekaj pišeš, piši o dejstvih in ne baje. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka, popolnoma sem prepričan, da je Mirko pozabil na koncu dodati dvopičje in zaklepaj. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mirko,a si si ti prečital kar si zapisal!? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj res,mogoče sem pa res preveč resno in slabo razumljivo napisal,namreč namen je bil bolj humorističen.Danes je že tako,da bolj iznajdljivi ljudje prodajajo zelo gosto meglo v kateri se zelo veliko ljudi izgubi in v stiski in neznanju ali pa kar tako kupujejo prav vse.Težko je razumeti,da danes celo oblast dovoljuje,da razni goljufi lahko izkoriščajo zdravstveno stanje človeka,ko je zaradi bolezni že tako prizadet in v stiski zaradi umetno narejenih čakalnih dob mu ponujajo razne tresalnike,brleče lučke
in in čarovnice na TV in še in še.Toliko,da se razumemo.J moja slovenščina je pa res še iz leta 1950.Pa l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mirko, še dobro, da ti je od takrat ostala tudi zdrava pamet!  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
 _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mah tole temo bi lahko po tretji objavi zaklenili.
Ne vem koga prepričujete. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 49 minut